Zie jij ook ‘voortekenen’? Dit zegt ‘t

Maaike

Zie jij weleens voortekenen? Het heeft een officiële naam! En: een functie. Je kúnt er ook echt iets mee. Hiep hoi!

Toen ik STRESSED OUT begon, ontwierp ik als één van de eerste posts voor mijn social kanalen een klein lieveheersbeestje met daarboven heel groot geschreven DREAM BIG. Daar dacht ik toen verder niet bij na. Tot ik dit artikel schreef. Er loopt namelijk tijdens het schrijven een lieveheersbeestje over mijn computer. Toeval? As we speak, zit-ie op deze tekst. En dat beschouw ik als een goed voorteken: STRESSED OUT is een goed idee!

Synchroniciteit
Er is een officiële term die beschrijft wat ik hier ervaar: synchroniciteit. Synchroniciteit werd voor het eerst genoemd door Zwitsers psychiater en psycholoog Carl Gustav Jung in 1930. Het betekent dat voorvallen die geen verband houden (nou ja, daar valt dus over te discussiëren) een relatie en betekenis wordt toegekend. Kortom: het gevoel ‘dit kan geen toeval zijn’. Het is iets anders dan causaliteit (de wet van oorzaak en gevolg). Daarbij is zeker dat de gebeurtenissen wél verband houden met elkaar (bijvoorbeeld: ik struikel en ik kom terecht op de grond).

Dit lieveheersbeestje heeft geen weet van waar ik mee bezig ben, duh

Ben ik nou bijgelovig? Vast en zeker. Want dit lieveheersbeestje heeft geen weet van waar ik mee bezig ben, duh. En de link tussen het beeld van het ‘DREAM BIG lieveheersbeestje’, het lieveheersbeestje op mijn scherm en STRESSED OUT leg ik zelf. Ik wíl graag dat dit gaaf wordt, ik vind het allemaal retespannend en ik zie het lieveheersbeestje dan als een bevestiging van dat ik goed bezig ben.

Waarom doen we zoiets?

Er kunnen bepaalde redenen zijn waarom je synchroniciteit ervaart. Zoals:

1. Je wílt graag een verband zien
Zit je met een vraag, dan kan het heel aantrekkelijk zijn om dingen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, tóch met elkaar te verbinden. Het kan dus zijn dat je onbewust connecties ‘zoekt’. Kijk, ik kan ook gewoon kijken hoeveel van die beestjes er in mijn tuin zitten tijdens het schrijven van dit artikel, constateren dat het lieveheersbeestjesseizoen – zes keer woordwaarde – is en bedenken dat de kans groot is dat er één naar binnen vliegt.

2. Je hebt een hart onder de riem nodig
Wie heeft niet weleens de behoefte te horen dat-ie op de juiste weg zit? Of dat er meer is dan we kunnen zien? Dan bied synchroniciteit uitkomst.

3. ‘Het moment is er rijp voor’
Hetzelfde lieveheersbeestje had ook op een ander moment kunnen gaan zitten op mijn computer, dan was het me waarschijnlijk niet eens opgevallen. Er is ruimte voor synchroniciteit als jij ervoor openstaat. Alsof het moment er rijp voor is.

En dan? Wat doe je ermee, met die synchroniciteit?

Dat hangt ervan af.

Ik ben zelf nuchter en toch ervaar ik synchroniciteit weleens. En dan neem ik ‘t wel degelijk mee. Niet per se omdat ik erin geloof (al ben ik er nog steeds niet uit). Ervaar ik synchroniciteit, dan vraag ik me af: wat voor conclusie verbind ik hieraan? Mijn lieveheersbeestje gaf me het laatste duwtje in de goede richting. Even los van of synchroniciteit daadwerkelijk bestaat: dat was blijkbaar iets wat me bezig hield. Goed om te weten wat me bezighoudt, met welke vragen ik (onbewust) zit. Het werkt trouwens ook de andere kant op. Je kunt ook negatieve voortekenen zien (niet te verwarren met beren op de weg). En ook daar moet je naar kijken en je afvragen: waarom ervaar ik dit, waarom voelt het alsof dit geen toeval is?

Op dit moment, zit het lieveheersbeestje op de knop ‘delen’. Dus nou ja. Als ik erin geloof, dan zal ik ‘m maar online plaatsen, hè?

Feel the fear en doe het lekker toch! Lees hier waarom!

Wanneer zag jij voortekenen? Praat erover mee op Facebook!

 

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist