Feel the fear en doe het lekker tóch

Maaike

Feal the fear en doe het lekker toch. Het lanceren van STRESSED OUT? Doodeng. Waarom je soms toch iets moet doen, ondanks dat je zeven kleuren schijt.  

Ik vond het super-, super spannend om deze site te lanceren. Want als ik iets maak, dan kan het ook mislukken toch? En wat vinden anderen ervan? Een paar keer eerder in mijn leven heb ik iets niet gedaan omdat ik dacht ‘wie zit hier nou op te wachten’. Of eigenlijk, omdat ik bang was. Bang om te falen. Zo maakte ik, vlak voor de grote gezond-eten-hype, een blog over healthy eating (in het Engels nog wel), maar uiteindelijk durfde ik die niet echt goed te lanceren, uit angst dat niemand iets had aan mijn recepten. Toen… ja, en toen kwam dus de hype. En krabte ik me achter mijn oren.

Doorzetten of niet
Sommige dingen waar je angst voor voelt, moet je vooral niet doen. Angst is er om ervoor te zorgen dat je overleeft. Dingen die je niet moet doen: bungeejumpen zonder de afstand van het touw tot de grond te berekenen. Oleander eten. Een snelweg oversteken. Maar andere dingen waar je bang voor bent, moet je juist wél doen. Omdat ze het waard zijn je over je angst heen te zetten.  Het is erg makkelijk om je te laten demotiveren. Ik kan het weten, want tijdens het maken van STRESSED OUT, zijn er tig momenten geweest dat ik dacht: oké, moet ik dit doorzetten? Dat was voornamelijk omdat ik beren op de weg zag. Zag ik een artikel of een site die ook eens iets met burn out of stress deed, dan dacht ik: zie je wel, het is al eens gedaan. Of: het is niet meer nodig. En dat is natuurlijk onzin. Want het is nog niet gedaan door míj. Met míjn kennis van zaken en míjn ervaring. Op míjn manier en niveau.

Vind ik het eng om STRESSED OUT te lanceren? Absoluut.

Gaan er reacties komen? Tuurlijk. Kritiek? Zeer zeker. Vind ik het eng? Absoluut. Is dat een reden om het niet te doen? Dat zou het kunnen zijn. Maar als je dingen niet doet uit angst, leg je elk initiatief lam. En zo blijf je lekker veilig in je coconnetje. Terwijl ik het meest heb geleerd en genoten van de momenten dat ik een risico nam, zoals mijn stap naar de reclamewereld een tijd geleden.

OOK LEZEN: FALEN BESTAAT HELEMAAL NIET, ZEGT MICHAEL PILARCZYK…

Niet zomaar iets
Ik kan me een moment herinneren, vlak voor de lancering van STRESSED OUT, dat ik met mijn lief in de auto zat. En ik zei: ‘Ik vind het echt heel erg eng om te doen.’ En toen ging het me dagen. Ik vind het echt heel eng om te doen, omdat het er voor mij echt toe dóet, deze site. Zo’n site is wat ik zelf graag had willen kunnen bezoeken tijdens stressvolle tijden, of mijn burn out. Sterker nog, ook nu, gewoon in het dagelijks leven. Een plek om soms gewoon even wat interessants te lezen en me dan weer te verliezen in herkenning. Het is een onderwerp dat me mateloos interesseert: hoe vind je balans? Ik ken niemand die het ultieme antwoord heeft. Het boeit me.

Niet zomaar iets
Kortom: dit is niet zo maar iets. Dit raakt me echt. Als dit mislukt, hoe moet ik dat dan niet zien als persoonlijk falen? En als het wél goed gaat en resoneert met mensen, ben ik daar dan op voorbereid? Eigenlijk wil ik gewoon controle. Maar dat het me zo bang maakt omdat het zoveel voor me betekent, daarom moet ik het júist doen. Toen zei hij: ‘Ga het gewoon doen en zie. Laat al die belemmerende gedachten eens gewoon los.’ Toen kreeg ik natuurlijk meteen dat liedje van Frozen in mijn hoofd. Maar inderdaad, daar had hij een punt. Laat het los. Leven is loslaten. Wat is het ergste wat kan gebeuren? Mislukken. Maar als ik íets weet, is dat dat ook geen ramp hoeft te zijn. Dit is iets wat ik écht wil. Iets wat vanuit diep van mij komt. Dat ik het eng vind, is dan alleen maar een goed teken. Voel dus of het ‘t je waard is om je over je angst heen te zetten. Als je niets doet, blijf je waar je bent. Let’s feel the fear and do it anyway.

OOK LEZEN: MAAIKE WERD ONTSLAGEN BIJ EEN STAGE, #FAIL! TOCH WAS HET ‘T BESTE DAT HAAR KON OVERKOMEN…

Wanneer heb jij iets gedaan wat je héél spannend vond? Praat mee op Facebook!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *