Wat is een burn out? Hoe je burn out symptomen herkent

Hoe herken je een burn out? Wat zijn echte burn out symptomen? Good to know: geen burn out is hetzelfde. Bij sommige mensen zal wellicht het fysieke aspect meer opvallen, bij anderen juist het geestelijke aspect. Er zijn wel burn out symptomen die vaak voorkomen. In dit artikel vertel ik hoe ik mijn burn out herkende.

1. Verlies van concentratie

In de aanloop naar de burn out, nam mijn concentratie met sprongen af. Dat merkte ik in eerste instantie vooral in de uren ná mijn werkdag. Mijn decorum heb ik op de werkvloer vrij lang hoog kunnen houden. Maar thuis liet ik meteen het eten aanbranden, kon ik niet eens een boodschappenlijstje maken en een gesprek met mijn lief over zijn werkdag bestond vooral uit met open mond naar hem staren en ‘huh…’ zeggen – ik begreep er geen woord meer van.

2. Burn out brain fog

Ik schreef al eens een artikel over het verschijnsel brain fog, een van de minder bekende burn out symptomen. Maar wel één van de burn out symptomen die lang kunnen aanhouden. Als ik héél veel stress heb, heb ik het nog weleens. Het is alsof je hoofd vol watten zit en de ‘informatiegeleiding’ niet meer werkt. Heel frustrerend en de enige oplossing ervoor was: totale rust.

3. Piekeren

Mijn hoofd kon ik, ondanks de brainfog, niet meer stilzetten. Continu was ik aan het piekeren over mijn werk, of ik nu wilde of niet. Heel frustrerend, het leek wel alsof mijn hersenen hadden besloten dat alles beter zou worden als ik maar zoveel mogelijk zou piekeren.

4. Overthinking even the smallest things

Ik had nauwelijks meer een ‘onzinfilter’, waardoor werkelijk alles me kon raken. Overthinking everything was in die tijd mijn (niet werkende) overlevingsstrategie. Dat deed ik puur uit zelfbehoud. Ik had daarin ook totaal geen grens meer. Keek iemand vervelend naar me in de supermarkt? Ik was meteen van slag en kon uren nadenken over wat ik verkeerd had gedaan.

5. Ik kon en wilde niks meer

Vlak voor mijn burn out was ik aan de ene kant verbetener en perfectionistischer dan ooit (en kon ik nergens nee tegen zeggen, op werkgebied), tegelijkertijd merkte ik dat ik de controle steeds meer verloor. Die spagaat kostte me zoveel energie, dat ik na werktijd vaak helemaal instortte en niets meer kon of wilde. Ik was dan apathisch en onbewust alleen maar bezig hoe ik de volgende dag door zou komen.

LEES OOK: ALS GEEN ‘NEE’ KUNNEN ZEGGEN EEN GROOT PROBLEEM WORDT…

6. Slaap problemen

Tijdens mijn burn out werd ik vaak midden in de nacht wakker om niet meer in slaap te vallen. Ook had ik er enorm veel moeite mee om in slaap te komen. Dat kwam ook door bovengenoemd piekeren.7.

7. Slechte weerstand, immuun systeem problemen

In de periode voor mijn burn out werd gediagnosticeerd, nam mijn weerstand enorm af. Bij mij één van de opvallendste burn out symptomen destijds. Bij mij sloeg het vooral op mijn darmen en mijn longen. Ik kreeg steeds vaker darm- en longinfecties die ook nog eens escaleerden. Ik gooide er telkens antibiotica kuren tegenaan, maar het was dweilen met de kraan open.

8. Pijntjes en kwaaltjes

Continue spierpijn en pijn in mijn gewrichten, iets waar ik sowieso aanleg voor heb, maar ook rare hoofdpijntjes die ik niet herkende en vreselijke kokhalspartijen net na het wakker worden waren bij mij tell tale signs. Het kan absoluut een andere oorzaak hebben, bij mij werd na intensief lichamelijk onderzoek niets aangetroffen.

9. Geheugen als een zeef

Ik weet nog goed dat ik vlak na de diagnose van mijn burn out met de fiets naar de supermarkt (ja, de supermarkt is de hel als je een burn out hebt) ging en kwam lopend terug. Dat gebeurde tijdens mijn burn out trouwens wel vaker. Mijn korte termijn geheugen sloeg niks meer op, leek het wel. Zo wist ik ook vaak niet of ik nu wel of niet iets had verteld.

9. Wisselend humeur

Ik kon van het ene op het andere moment me verschrikkelijk voelen. Ik ben een type dat eigenlijk zelden huilt om iets vervelends, maar in die tijd kon ik al in huilen uitbarsten als de koffiemelk op was. Ik had een wisselend humeur en totaal geen emotionele reserves meer. Dat betekende dat ik ook sneller geïrriteerd raakte, al had ik dat zelf niet eens altijd door (mijn lief moest er vooral onder leiden in die tijd helaas…)

10. Alles was te veel

Vroeg iemand me of ik zin had om een kopje koffie te drinken? Dan voelde dat meteen als een ENORM project. In de tijd voor de diagnose van mijn burn out was echt alles me te veel, zelfs de kleinste dingen voelden als het beklimmen van de Mount Everest.

11. Ontkenning van de burn out symptomen

Een burn out? Ik? Ik last van burn out symptomen? Neeeeee joh! Heel lang was ook mijn manier van overleven het onvermijdelijke in een laatje te duwen en dat laatje stevig dicht te houden. Helaas ontplofte na enige tijd de hele kast…

12. Ik was bang dat ik na een burn out nooit meer ‘de oude’ zou worden

Gelukkig bleek die angst ongegrond, maar toen ik eenmaal richting burn out stevende (ik schreef over deze periode ook ‘De burn out files’ op VROUW.nl), had ik het gevoel dat ik de controle over het stuur totaal was verloren en vreesde ik dat ik nooit meer de oude zou worden. Zelfs dat ik überhaupt nooit meer zou herstellen. Ik ben inderdaad niet meer de oude, maar dat is niet erg, ik werd de níeuwe Maaike: ik ben hersteld en gelukkiger dan ooit. (Foto: Luke StackPoole/Unsplash)

Deel dit artikel vooral met je omgeving, zodat mensen de symptomen herkennen en érkennen. Hoe meer we ons bewust zijn van de impact van een burn out, hoe beter het kan worden voorkomen.

LEES OOK: DOOR DEZE 3 FASES GAAT IEDEREEN DIE EEN BURN OUT HEEFT…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist