Het verschil maken? Zo doe je dat.

Maak jij een verschil? Het is makkelijk om te denken van niet. Maar Krista zegt dat je je daarin weleens enorm kunt vergissen. Jij maakt het verschil. Maar hóe? Dat is aan jou…

Maak jij een verschil? Een écht verschil? De kans is groot dat je nu denkt: ‘Mwah, dat valt wel mee.’ Ik dacht dat vroeger ook. Niet dat ik dacht dat het niet uitmaakte of ik er was of niet, ik wist heus wel dat ik belangrijk was voor de mensen om mij heen. Maar of ik écht een verschil maakte, voor de samenleving, ik was er niet van overtuigd. Tot ik een paar jaar geleden in een prachtig gesprek verwikkeld raakte met een vriend. Hij zei tegen mij: ‘Jij doet ertoe.’ En de manier waarop hij dat zei, maakte dat ik me realiseerde dat hij hartstikke gelijk had.

Ik had me verkeken: het maakt wél uit

Ik doe ertoe. Natuurlijk, ik maak een verschil in iemands leven in mijn rol als coach. Als ik voor die persoon klaarsta, een spiegel voorhoud, zaken verhelder, kritische vragen stel. En als ik er ben voor mijn partner, voor mijn vrienden, mijn kinderen. Maar ook als ik een vreemde een glimlach schenk, iemand help met een gevallen tas, een compliment geef over een paar mooie schoenen… En als ik mezelf ben. En dat laatste, daar had ik me flink op verkeken. Ik dacht dat het niet uitmaakte als ik een dag chagrijnig was, me een periode lang afsloot voor de buitenwereld. Ik dacht dat er niets veranderde als ik op de automatische piloot draaide en weinig aandacht schonk aan mijn activiteiten. En daar zat ik er dus hartstikke naast. Het maakt wél uit.

Als jij echt jezelf laat zien, maak jij een wereld van verschil

Jij doet ertoe. Als je alles van jezelf geeft. Altijd. Elke dag. En daarmee bedoel ik niet dat je jezelf compleet uit moet putten en geen rekening mag houden met hoe je je voelt. Juist niet! Het gaat erom dat je je bewust wordt van jouw effect op je omgeving. Als jij écht bent, jezelf bent, jezelf laat zien, al jouw mooie kanten, al jouw rauwe randjes, als je dat aan je omgeving laat zien maak jij een wereld van verschil. Doe je niet sterker voor dan je je voelt. Of blijer. Of onverschilliger. Toon gewoon je ware jij.

Durf je kwetsbaar op te stellen, dan doen anderen dat ook

Denk niet dat het niet uitmaakt hoe je je opstelt. Denk niet dat mensen het toch niet zullen zien. Al is niet iedereen zich bewust van hoe jij je opstelt, verschil maakt het wél. Als jij jouw ware aard durft te tonen laat je aan de ander zien dat je voldoende respect voor hem hebt om je kwetsbaar op te stellen. En daarmee voelt de ander zich gezien. Voelt de ander dat hij er óók toe doet en geef je hem de ruimte zich ook kwetsbaar op te stellen. Geloof in jezelf, geloof in datgene wat jij te brengen hebt. En sta versteld van wat jij aan veranderingen in gang zet. Je hoeft echt geen Oprah Winfrey te zijn om een groot verschil te maken. Gewoon jezelf zijn is genoeg.
(Foto: Jeremy Cai/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl.

LEES DOOR: JEZELF ZIJN, HOE DOE JE DAT EIGENLIJK?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist