Meer ruimte in je hoofd: maak die plannen nu eens concreet

Er komt nooit iets van je plannen terecht als je ze niet eerst concreet maakt, zegt professional organizer Monique. En ze laat met een verhaal uit haar praktijk zien dat je dat concreet maken soms járen voor je uit kunt schuiven…

Ze heeft het echt geprobeerd. Keer op keer heeft ze zich voorgenomen om nu eindelijk eens al haar foto’s uit te zoeken. En het lukt haar ook wel om er af en toe voor te gaan zitten. Dan schuift ze wat foto’s van de ene naar de andere map, gooit hier en daar iets weg en vaak lukt het ook nog wel om de talloze foto’s van haar mobiele telefoon over te zetten naar de computer en daar in de juiste map te plaatsen. Nou ja, de meeste dan, want van sommige kan ze de juiste datum niet achterhalen. Maar na een tijdje komt de klad er steeds weer in.

Al snel verval je van bewuste aandacht in de waan van de dag

Dat gebeurt vaak als je iets wil aanpakken in je leven. Eerst heb je er bewust aandacht voor, maar dan zijn er weer andere dingen waar je je aandacht op moet richten en verval je weer in de waan van de dag. Zo lukt het Els ook maar niet om er tijd voor te blijven maken. En dat leidt dan weer tot een ontevreden gevoel. Ze wil er iets mee maar het lukt haar niet er structureel aan te werken.

Hoe concreter je iets maakt voor jezelf, hoe beter

Inmiddels zijn haar kinderen 7 en 9 jaar oud. Ze wil al die jaren al iets maken dat ze aan hen mee kan geven als ze groot zijn. Tja, dan heb je ook geen haast; als ze nog zo jong zijn, heb je dus nog jaren de tijd. Waarom zou je er dan nú tijd voor maken? En ‘iets’ is ook wel wat vaag. De eerste vragen die ik stel zijn dan ook bedoeld om concreet te maken waarom Els haar foto’s wil uitzoeken, wat ze er dan precies mee wil en wanneer ze wil dat dat klaar is. Hoe concreter hoe beter. Els realiseert zich hierdoor dat ze eigenlijk geen idee heeft wat ze precies wil, en dat is dan ook de voornaamste reden dat ze zich er niet toe kan zetten. Als je niet weet waar je het voor doet, waarom zou je het dan überhaupt doen? Ook dit geldt natuurlijk voor alle projecten waar je eigenlijk tijd aan zou willen besteden.

Weten waar je naartoe werkt, stimuleert al enorm om aan de slag te gaan

Els heeft in haar hoofd dat ze een fotoboek wil maken. Maar een fotoboek is zo’n compleet geheel. Wil ze dan verschillende fotoboeken van het eerste jaar, de eerste vier jaar, de basisschooltijd? Els kan hier maar moeilijk over beslissen. We kijken naar de mogelijkheden voor een flexibel systeem en dat spreekt haar aan. Weten waar je concreet naartoe gaat werken, stimuleert al enorm om aan de slag te gaan met uitzoeken welke foto’s ze in dat boek wil. Maar Els stuit al gauw op een volgende uitdaging, die het uitzoeken lastig maakt; alle foto’s staan door elkaar. Er zijn allemaal verschillende mappen, niet alles heeft een datum, er zijn dubbele foto’s, heel veel foto’s die niet de moeite waard zijn om te bewaren en er zijn ook nog analoge foto’s waarvan ze sommige ook digitaal heeft, maar andere niet. Bovendien zijn er veel momenten waarvan er achter elkaar veel foto’s gemaakt zijn. Twintig foto’s van een etende baby, twaalf foto’s van een kind op de glijbaan, zestien foto’s van een muziekvoorstelling. Mijn voorstel is om eerst te ordenen, zodat alle foto’s die bij elkaar horen bij elkaar staan. Als dat gebeurd is, heb je een goed beeld van de hoeveelheid en de kwaliteit. Dat maakt kiezen makkelijker. Terwijl Els keuzes maakt welke foto’s de moeite waard zijn om een plekje in het fotoboek te krijgen, maakt ze gelijk een selectie welke foto’s ze daarnaast nog wil bewaren.

Zorg dat je eerst weet wat je precies wilt

Eigenlijk geldt voor alle projecten die je wil aanpakken: zorg dat je eerst weet wat je precies wilt. Hoe duidelijker dat is, hoe makkelijker je er mee aan de slag gaat. Dan is het zaak om overzicht te krijgen door alle feiten op een rijtje te zetten, informatie of spullen te sorteren zodat alles wat bij elkaar hoort bij elkaar staat. Van daaruit kun je dan beslissingen nemen en tot actie overgaan.

Ik ben benieuwd met welk project jij aan de slag wilt. (Foto: Watari/Unsplash)

Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen. Wil je – net als Els – je foto’s uitzoeken en er misschien zelfs ook een fotoboek van maken? Misschien is Moniques training ‘Grip op je foto’s‘ interessant voor je.

LEES DOOR: STEL JIJ OOK ALTIJD UIT? DAN IS DIT WEL EEN INTERESSANT ARTIKEL…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist