Wat waren de meest spraakmakende artikelen van 2018? We merkten dat vooral artikelen over jezelf mogen zijn en afrekenen met een opgelegd ideaalbeeld veel werden gelezen en besproken. Evenals een pleidooi voor wat meer reflectie en rust… Beiden zijn precies waar we bij STRESSED OUT voor staan. Hieronder een overzicht.
‘Nee danku, ik hóef geen betere versie van mezelf te zijn’
Een ontzettend goed gelezen artikel waar veel reacties op kwamen, was ‘Nee danku, ik hóef geen betere versie van mezelf te zijn’ van Mariette. In dit artikel legt ze de vinger op de zere plek van de huidige maatschappij, waarin we continu worden gevraagd of we de beste versie van onszelf te worden. Iets waar Mariette voor bedankt met de woorden: ‘Het lijkt wel een razend groeiende plaag, het niet goed genoeg zijn syndroom, waar veel mensen gretig op inspelen. Jij bent niet goed genoeg en niet compleet.’ Daarnaast gaf haar ‘Liefdesbrief aan mijn lichaam’ ons voldoende stof tot nadenken over hoe het óók kan…
Waarom houden we massaal de schijn op?
Goede vraag stelt coach Krista ons in dit artikel: ‘Waarom houden we massaal de schijn op?’ Ontzettend veel mensen hebben ‘iets’, toch vinden we het moeilijk om ons écht en authentiek kwetsbaar op te stellen. Liever doen we ons beter voor (of regisseren we onze kwetsbaarheid als een marketingtool, waarover De Volkskrant een geweldig artikel ‘Het jaar van de geregisseerde kwetsbaarheid’ schreef, dit terzijde). Niet alleen stelt ze de vraag, ze geeft er ook antwoord op.
Weet je wat? Fuck die hoge lat!
‘Het verlangen gaat over iets wat je eerst moet verdienen. Iets wat je krijgt na het DAN: geluk, leuke kleding dragen, ontspanning. En daarmee stel je het uit in het nu. En wat doe je dan in de tussentijd? Ploeteren in de pauze van je leven.’ ‘Weet je wat? Fuck die hoge lat!’ is een prachtig artikel van Jildou over waarom we de lat zo hoog leggen, waarom het ons niet zelden sloopt en wat je eraan kunt doen…
Toxische mensen, hoe ga je ermee om?
We hadden afgelopen jaar een serie artikelen over omgaan met toxische mensen, zoals het artikel ‘Uitgeput? Maybe you’re hanging with the wrong crowd’ en ‘Toxic people, zo ga je ermee om’ Het blijkt een groot probleem voor veel mensen – waar we in de toekomst dan ook meer aandacht aan gaan besteden. Blijkbaar zit hier meer pijn dan we met zijn allen willen toegeven…
Mijn pleidooi, minder overprikkeling, meer lummelen
Het artikel ‘Mijn pleidooi: minder overprikkeling, meer lummelen’ van Raffie Flasch raakte veel mensen, evenals haar artikel ‘Hoe meer niets je meer laat leven‘. Het onderwerp hangt blijkbaar in de lucht: we willen meer rust, minder rennen, meer tijd voor reflectie (goh, laat ik nou net over dat onderwerp een boek geschreven hebben). Het is mooi om te zien dat dit een collectief gevoel blijkt te zijn. Laten we er vooral met zijn allen naar kijken: kan het ook anders dan doorrennen, door racen? Kunnen we eens wat meer stilstaan? Een mooi idee om het volgende jaar mee in te gaan… (Foto: Brooke Cagle/Unsplash)
LEES OOK: DIT WAREN DE MEEST INSPIRERENDE INTERVIEWS VAN 2018!