Mensen die een burn out krijgen zijn vaak doorzetters, dat weet Maria maar al te goed, haar man is er ook zo eentje. Met als gevolg dat er vlak voor de feestdagen best wat spanning op komt te staan…
Hij had zich vorig jaar volledig ziek moeten melden. Hij had gewoon moeten zeggen dat het echt niet meer ging. Mijn man is een ster in het verbergen van zijn emoties. Maar deze vaardigheid keerde zich vorig jaar tegen hem, want niemand zag de ernst van de situatie in. Zijn werk niet, familie niet en vrienden ook niet. Van andere mensen hoor ik dat zij of hun partner zich eenvoudigweg ziek meldden toen ze ernstige stressklachten kregen. Dat ze hele dagen en weken en maanden thuis mochten zijn en niet wisten wat ze met hun vrije tijd aan moesten. Dat ze besloten om wandelingen te gaan maken of lekker te gaan sporten.
Elke dag liep hij tegen dezelfde emoties op; elke dag was voor hem Groundhog Day
Mijn man voldeed aan alle stressklachten die je op internet kon vinden en zag er zo hondsmoe uit dat hij eigenlijk thuis had moeten blijven. Maar dat gebeurde niet en mijn man eiste het ook niet van zijn werk. Hij was een paar dagen ziek en begon de week daarop alweer voor vijftig procent te werken. Dat betekende in zijn geval: om zeven uur in de auto stappen en om twaalf uur ‘s middags thuiskomen in een druk gezin. ’s Middags uitrusten van zijn werk en er ’s avonds weer tegenop zien om de volgende morgen vroeg op te staan. Elke dag liep hij tegen dezelfde emoties op. Elke dag was voor hem Groundhog Day. De burn outtijd van mijn man bestond niet uit strandwandelingen of rustig uit het raam staren. Nee, hij reed elke dag naar zijn werk en elke keer als hij halverwege de dag z’n computer afsloot, voelde hij zich lullig omdat-ie veel vroeger dan de rest wegging. Had hij het idee dat hij zich moest verantwoorden en voelde hij zich schuldig omdat zijn collega’s het werk moesten afmaken. Het zijn niet de slappelingen die een burn out krijgen.
Goed mis
Nu hij weer zo hard werkt en vaak niet bereikbaar is, maak ik me zorgen om hem. Vlak voor kerst gaat het op een avond goed mis. Hij wordt overweldigd door zijn emoties. Ik zeg hem dat hij weg moet gaan, ik wil niet dat mijn kinderen deze kant van hem zien. Die zitten in de woonkamer en vragen zich even later af wat er in de gang is gebeurd. Met een droge keel vertel ik dat ze hun vader weg is en zo weer thuiskomt. Een uur later is het zover. Mijn man stapt binnen en bekent dat hij deze gespannen kant van zichzelf net zozeer haat als ik dat doe.
De feestdagen staan voor de deur en ik heb geen idee hoe we deze vakantie samen gaan doorbrengen. Dat ik weer op mijn tenen moet lopen en de kinderen stil moet houden.
Is het gek als ik wens dat hij de kerstvakantie ergens anders doorbrengt?
Ik app een goede vriendin en vraag of het heel raar is als ik wens dat hij de kerstvakantie ergens anders doorbrengt. Niet omdat ik niet van hem hou, maar om hem tot rust te laten komen. Ze zegt dat een verandering zoals deze ook heel heftig kan zijn. Dat we misschien kunnen kijken of er momenten zijn dat hij tot zichzelf kan komen door bijvoorbeeld een lange wandeling te maken. We spreken weer eens af dat hij in het vervolg weggaat zodra hij verdriet, boosheid of frustratie voelt opkomen. Onze afspraken werpen zijn vruchten af. Vrije tijd is het perfecte medicijn voor ontspannenheid. We hebben weer een topvakantie, hij neemt tijd voor zichzelf, we vieren alle feesten uitbundig en zijn als gezin oprecht blij en gelukkig.
LEES OOK: NA DE BURN OUT, VOORKOM DE TERUGVAL! ZO DOE JE DAT…
De dans ontsprongen
Voorzichtig maken mijn man en ik samen plannen voor de toekomst.
Ik vind het nog steeds jammer dat hij tijdens z’n burn out niet meer rust heeft gekregen en genomen, maar misschien kan hij er met genoeg ontspanning ook uitkomen. Ik onderdruk mijn zorgen door vooral heel blij te zijn dat we deze kerst in een geheel andere staat doorbrengen dan vorig jaar. Toen was er geen geld en beleefde de burn out z’n dieptepunt. Nu lijkt mijn man de dans te zijn ontsprongen. We hebben deze vakantie laten zien dat we ermee om kunnen gaan, na kerst zal hij met frisse zin weer aan de slag gaan. Hij zal zijn grenzen duidelijk aangeven en ondertussen kijken of hij misschien samen met een loopbaancoach een andere functie binnen zijn bedrijf kan gaan uitoefenen of beter kan gaan functioneren. Want dat het aan zijn werkzaamheden te wijten is, dat is nu wel duidelijk.
(Foto: Brooke Cagle/Unsplash)
Maria van Beelen, moeder van drie kinderen onder de 8 jaar, is zelfstandig schrijver en journalist voor verschillende bekende tijdschriften. Wil je graag álle artikelen van ‘Maria’s man had ’n burn out’ lezen: dat kan hier!
LEES OOK: STRAKS DE FEESTDAGEN IN MET EEN BURN OUT? LEES HOE JE DAT DOET…
(Noot van de redactie: Groundhog Day, de film die Maria noemt. hoe ging die ook alweer? Hieronder de trailer)