De 4 échte redenen waarom je je telefoon beter kunt wegleggen tijdens je werk

Ja, ja, we weten het, het is niet handig om je telefoon bij de hand te houden als je aan het werk ben en je éigenlijk niet hoeft te bellen. Toch doen we het. Caryn vertelt je de 4 échte redenen waarom je je telefoon beter kunt wegleggen als je aan het werk bent. Want het zorgt alleen maar voor meer stress…

Reden 1: multi-tasking werkt niet voor je geheugen

Het lijkt geen probleem om af en toe een appje te beantwoorden tijdens het werk. Wel zo gezellig ook: én excelsheets maken over de nieuwe jaarcijfers en intussen nog flirten of plannen maken ook. En op de korte termijn lijkt het niet zo’n ramp: je hebt aan het eind van de dag heus het idee dat je kunt reproduceren wat je gelezen en gedaan hebt. 
Echter, het kan negatieve gevolgen hebben voor je langetermijngeheugen. Je kunt de kennis morgen moeilijker opdiepen, om maar te zwijgen over volgende maand. Multi-tasken vergroot het ‘learned it the day before the test, forgot it the day after‘.

Reden 2: je werk kost je (veel) meer tijd
Stel: je bent lekker gefocust op de tekst die je leest. Dan kijk je eventjes op Facebook. Het lukt je zelfs om maar 3 minuten te Facebooken. Wow. Respect. Maar… daarna moet je weer terug naar de de tekst. Die focus moet je helemaal opnieuw opbouwen. Je moet jezelf weer bijsturen en zorgen dat je op de weg geraakt. Dat kost energie joh. Bovendien is het elke keer moeilijker om in die focus te komen.

ANDEREN LAZEN: OOK ZO’N LAST VAN JE TELEFOONVERSLAVING? ZO KOM JE ER VANAF!

Reden 3: je doet niet meer, dat lijkt maar zo

Zelf dacht ik ook altijd dat ik méér gedaan kreeg als ik alles tegelijk deed. Immers: aan het eind van de dag was mijn to-do-list- toch maar mooi afgevinkt. En ik voelde me er goed over. Dat is logisch: ik had al mijn shenanigans (stiekeme acties, red.) lekker de hele dag kunnen volbrengen: fotootje op Instagram hier, likeje daar, gevatte gesprekken op WhatsApp, ook nog. En ook nog gewerkt! Dus alle fijne gevoelens die daarbij horen had ik lekker gevoeld.
 Maar de grap is: je doet alles minder efficiënt, omdat je je zelf steeds terug op de weg moet brengen. Je doet wel veel, maar je doet het maar half.

Reden 4: de olifant en de ruiter
In zijn artikel ‘Why I just asked my students to put their laptops away’, haalt Clay Shirky de metafoor van de olifant en zijn ruiter aan. De idee is: je emoties zijn de olifant, het intellect is de ruiter. De ruiter kan ver vooruitkijken en vooruitplannen, maar de olifant is heel sterk en krachtig. Soms werken ze samen, maar als ze allebei een andere kant op willen, wint de olifant meestal.
Je maakt dus echt niet altijd zelf bewust de keuze om je aandacht ergens bij te houden als je aan het studeren bent. Je bent een ruitertje op een grote olifant. En die olifant wordt verleid door Pinterest, Snapchat, Twitter, Instagram … allemaal ontworpen om je verleiden. Alles wordt in het werk gesteld om te zorgen dat je ernaar wilt kijken.

Dit moet je doen
Wat ik je aanraad:
 ten eerste, maak de verleidingen voor de olifant zo klein mogelijk als je wilt dat de ruiter de baas blijft. Zet je telefoon op stil, zorg dat er geen push berichten komen, gebruik desnoods flight mode. Saai? Misschien. Maar je spaart energie! En: zet een kookwekker op je bureau, waarmee steeds periodes van 25 minuten geconcentreerd werkt aan een taak. Deze 25 minuten worden vervolgens opgevolgd door drie minuten pauze, waarna je weer een nieuwe periode van 25 minuten kunt starten. Als je hier meer over wilt lezen, google dan eens op Francesco Cirillo, de bedenker van deze techniek. Hij gebruikte een kookwekker in de vorm van een tomaat en daarom is deze techniek de pomodorotechniek gaan heten: naar het Italiaanse woord voor tomaat. Met een kookwekker kun je de olifant strak aanlijnen.

BEKIJK: EVEN HELEMAAL NIETSDOEN? KUN JIJ HET? JAWEL! KIJK DEZE VIDEO EVEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist