Je leven op orde krijgen kan best confronterend zijn. Iets wat lijkt op een opruimsessie, kan symbool staan voor een diepere struggle. Professional organizer Monique legt uit waarom het soms goed is ruimte te maken maar ook om juist om ruimte op te eisen.
We staan in de kelder van haar huis. Het is haar wens om de hele kelder leeg te krijgen, maar dat hoeft niet direct in één opruimronde. Ze wil nu wel veel ruimte maken, door spullen en papieren weg te doen. Alles wat ze wil bewaren, mag tijdelijk in de kelder blijven staan. Dan gaat ze eerst haar spullen in de rest van het huis uitzoeken, zodat daarna alles een plekje kan krijgen.
Waarom zou ze papierwerk bewaren? Het heeft zijn nut gehad
Henriëtte neemt afscheid van dozen vol oud school- en studiemateriaal en oud schrijfwerk (ze is journalist). Dat gaat vrij makkelijk, omdat ze van tevoren heeft nagedacht wat ze met de kelder wil (helemaal leeg). We hebben afgesproken dat ze, voor spullen die ze wil houden, alvast bedenkt waar ze die in de toekomst wil opbergen. Hierdoor wordt het heel concreet waar ze voor kiest. Het is voor haar duidelijk dat ze het papierwerk niet in huis wil als het niet weggestopt is in de kelder. Ze realiseert zich dat er eigenlijk geen reden is om het te bewaren. Het heeft zijn nut gehad.
Zelfgemaakte piramide
Er zijn ook dozen met spullen. Dat is lastiger voor Henriëtte, maar het helpt haar om te bedenken waar ze het wil laten. Wil ze het niet bewaren, dan bedenkt ze wie ze er blij mee kan maken en geeft ze het weg. Henriëtte krijgt er plezier in om alle keuzes te maken en wordt blij van de ruimte die ze krijgt, maar ook van de waardevolle hervonden spullen, die ze besluit te houden. Maar dan stuiten we op een zelfgemaakte piramide. Henriëtte vertelt me het verhaal dat bij de piramide hoort, en ze straalt helemaal. Toch besluit ze dat de piramide in de doos moet blijven. Het is heel helder dat ze hem wil houden, maar het lukt haar niet een plek te bedenken waar hij mag komen te staan.
Henriëtte vindt het moeilijk om ruimte in te nemen, blijkbaar werkt dit door in haar spullen
Dat is vreemd, want het ding liet haar stralen. Het mag absoluut niet weg, maar ze wil het beslist in de doos laten. Ik vraag door en uiteindelijk komt het besef: een bekende angst steekt de kop weer op. Henriëtte vertelt me dat ze bang is niet de moeite waard te zijn. Ze heeft al eens therapie gehad, omdat ze geen ruimte in durft te nemen. Ze zet zichzelf op de achtergrond en cijfert zichzelf weg, uit onzekerheid. Na de therapie ging het beter, dus ze stond er niet meer zo bij stil. Nu realiseert ze zich dat het toch nog speelt. Ze vindt het lastig om ruimte in te nemen, blijkbaar werkt dit door in haar spullen. Zij kan haar man en kinderen toch niet iets opdringen alleen maar omdat zij het mooi vindt en er goede herinneringen aan heeft?
LEES OOK: HET BEELD DAT JIJ VAN DINGEN HEBT, SCHEPT JE WERELD. LETTERLIJK, ZEGT MICHAEL PILARCZYK.
Uitdagingen komen terug
Dit is wat je vaak ziet: als je bepaalde angsten of uitdagingen hebt, komen die steeds weer bij je terug. Steeds in andere vormen of op andere vlakken, zodat je weer een stapje verder kunt in je ontwikkeling. Alleen al het besef dat haar angst op deze wijze weer de kop opsteekt, maakt haar vastbesloten: die piramide komt op de plank in de slaapkamer. Niet later, als de rest van het huis op orde is, maar nu. Het doet haar goed dit inzicht te hebben en deze stap te kunnen zetten. Een stap in haar persoonlijke ontwikkeling, waardoor ze weer een beetje meer zichzelf is geworden. Dat is het allermooiste cadeautje dat je kunt krijgen als je de uitdaging aan durft te gaan om je spullen uit te zoeken.
Monique Lutz is professional organizer en eigenaar van Meerruimte.nu, waarmee ze mensen helpt meer grip op hun leven te krijgen.