STRESSED OUT is live and kicking. En wel hierom.

Maaike

STRESSED OUT is dé relaxte online daily over stressgerelateerde zaken. Maar waar lag de kiem? Het begon met mijn eigen – Maaike Helmer – zoektocht naar meer rust en geluk.

Een tijdje geleden voelde ik me écht gejaagd en ongelukkig. Kritisch als ik op mezelf ben, vond ik dat vreemd, want ik had alles om blij en relaxed te zijn. Ik heb een goede gezondheid, heb een heerlijk gezin en leuk werk, ik heb vrienden en familie, een fijn dak boven mijn hoofd. Waarom zou ik me rot voelen? Deze periode was het begin van STRESSED OUT.

Ben ik de enige die het soms niet meer weet?
De issues waarmee ik worstelde, kwam ik overal tegen. Hoe combineer ik werk het beste met privé? Hoe weet ik nou zeker of ik goed bezig ben en waar mijn diepste kracht ligt? Hoe en wanneer geef ik grenzen aan? Hoe kan ik wél ontspannen als ik vrije tijd heb? Waarom vind ik het zo moeilijk te accepteren dat ik niet perfect ben? Ben ik de enige die het soms gewoon even niet meer weet?

We ervaren stress, maar weten niet hoe dit op te lossen
Na gesprekken die ik voerde met mensen uit mijn persoonlijke omgeving en daarbuiten bleek dat mijn eigen ‘vragen’ veel leven: we ervaren stress, maar weten niet zo goed hoe dit op te lossen. De cijfers zijn er ook naar: ongeveer 1 op de 7 Nederlanders heeft last van burn out klachten. Van die cijfers schrok ik. Ook in mijn omgeving zag ik de één na de ander omvallen. Zelf heb ik ervaring met een burn out, ik weet dus hoe stress je uiteindelijk kan nekken. En ik weet ook dat je op zo’n moment drijft. Op een zee. Zonder zwemvest. Alleen.

Een online magazine over stressgerelateerde zaken
Ik was dit keer niet bang voor een burn out, maar ik had heel wat uit te zoeken. Hoe tackle ik dit nou eens voor mezelf? Ik begon informatie te verslinden. Boeken. Websites. Verhalen in magazines. Films. Youtube how to’s. Jammer dat de informatie die ik nodig had zo verstrooid was; ik vond het overal en nergens. Waarom was er niet gewoon een soort handleiding? De journalist en de conceptontwikkelaar in mij werden wakker: waarom is er geen online magazine dat deze informatie bundelt? En zo startte ik STRESSED OUT. Een plek om te  clusteren wat me bezighield op dit gebied. Wat had mij eerder geholpen? Wat maakt vrolijk? Wat zijn (praktische) tips voor meer overzicht? Welke (levens)lessen moest ik voorál niet vergeten (dat doe je nogal eens in het dagelijks leven)?

Ik begon mensen om me heen te interviewen: hoe pakten zij het aan? Iedereen bleek een ander verhaal te hebben en zijn eigen valkuilen.

Ik benaderde en interviewde deskundigen zoals een psycholoog, een diëtist, een huisarts, coach, een mindfulness trainer.

Ik bekeek filmpjes van vrouwen die net zo als ik soms ook gewoon even dachten: ‘Ik weet niet hoe ik dit moet doen.’

Niet één weg, wel één plek
Natuurlijk: er is niet één eenduidige weg. Maar alle verhalen, adviezen, vlogs, spreuken, boeken en oefeningen gaven me wel houvast, een referentiekader, een bron waaruit ik putten kan. Aan de reacties van mensen om me heen merkte ik dat ook zij behoefte hadden aan een plek als STRESSED OUT. Een ‘relaxed daily about all stress-related stuff’.

Stress zelf is niet het probleem
Stress gaat niet weg. Stress zelf is ook niet het probleem. Stress kan nuttig zijn. Als oermens zorgde stress ervoor dat we niet werden opgegeten door beren en op tijd eten gingen zoeken. We moeten stress niet willen weren uit ons leven. Hoe we ermee omgaan, dát is het probleem. Wat we wél moeten willen, is een maatschappelijk bewustzijn dat er toe bijdraagt dat we niet langer massaal omvallen met een burn out. En een stijging van het aantal mensen dat het gevoel heeft dat ze de tools hebben om met stress om te gaan. Daarin is niet één weg, maar nu wel één plek: stressedout.nl

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist