Vraag het Kaat: ‘Door de drukte heb ik geen zin meer’

kaat

Met al je vragen over seks, liefde en stress kun je bij klinisch psycholoog, seksuologe én auteur Kaat terecht. Deze keer: wat als je te veel stress hebt voor seks?

Lisa (32): ‘In drukke tijden heb ik eigenlijk helemaal geen zin meer in seks, terwijl ik ook heb gehoord dat seks juist ontspannend werkt. Alleen… ik kan me er dan gewoon echt niet meer toe zetten. Wat nu?

Kaat: ‘Dit is iets wat ik van veel vrouwen hoor. We zeggen weleens dat mannen vrijen om te ontspannen, terwijl vrouwen pas kunnen vrijen áls ze ontspannen zijn. Dat lijkt voor Lisa ook te gelden. Jammer, want een fijne vrijpartij kan ook voor vrouwen heel ontspannend werken. Tijdens vrijen komt onder andere het bindingshormoon oxytocine vrij, wat een relaxend effect heeft.’

Lukt het je niet om in the mood te komen omdat je hoofd overloopt?

‘Veel vrouwen maken zich trouwens ook vaak zorgen ‘of ze het wel genoeg doen’, maar seksuele behoefte is per persoon verschillend. Bovendien ligt het seksuele gemiddelde helemaal niet zo hoog als we onszelf vaak wijsmaken; veel mensen denken dat tweemaal per week gemiddeld is, maar dat ligt veel lager: een keer in de tien dagen. Hoe dan ook; seks heb je zo vaak als bij júllie past. Maar wil je wel en lukt het je gewoon niet om in the mood te komen, doordat je hoofd overloopt? In mijn praktijk geef ik vaak de opdracht aan koppels om eens per week of eens per twee weken bewust een erotische avond te plannen. Dit is een avond waarop jullie samen op een ontspannen manier de erotiek weer in het middelpunt zetten. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld:

1.    Door samen in bad te gaan
2.    Een opwindende film te kijken
3.    Een erotisch gezelschapsspel te spelen
4.    Elkaar te masseren
5.    Samen een glaasje wijn te drinken…

De opties zijn legio en het gaat erom wat júllie erotisch vinden samen. Een beetje afwisseling kan geen kwaad, routine is killing voor je libido. Een goed idee is bijvoorbeeld elkaar een briefje geven met wat je spannend zou vinden om te doen, met het idee dat dat dan tijdens zo’n avond zou kúnnen gebeuren. Of om spannende lingerie te dragen. Of om elkaar te plagen met spannende sms’jes vooraf. Seks kan natuurlijk het gevolg zijn van zo’n avond samen, maar het moet niet. Belangrijk is om in elk geval de omstandigheden te creëren waarin er meer kan gebeuren. Seks kan en mag je niet forceren, maar… omstandigheden wel. Niet enkel voor je partner trouwens, vooral voor jezelf.’

Pssst… Perfectie is onzin en je hoeft het ook niet na te streven, lees maar!

Houd vol, ook als het niet lukt de eerste keer

‘Zoals ik al aangaf: het hoeft niet meteen die eerste keer ‘raak’ te zijn. En de keer erop ook niet. Het doel van een erotische avond is niet per se om seks te hebben, maar om erotiek wel een plaats in je leven te geven. Als er dus geen seks van komt, blijf je er toch mee doorgaan, gewoon omdat het fijn is om de sensuele vrouw in jou aandacht te geven en tijd te maken voor jouw partner als partner (en niet alleen als bijvoorbeeld de vader van je kinderen). Jezelf (weer) als erotisch wezen ervaren is de eerste stap terug op weg naar een – bevredigend – seksleven.’

Kaat Bollen is klinisch psychologe, seksuologe en auteur. Ze schreef o.a. ‘Boek der Lusten’, ‘Het schaamhaarboek’ en ‘Het borstenboek’. Daarnaast is ze regelmatig op televisie te zien (bij bijvoorbeeld Spuiten en Slikken, ze is vaste deskundige bij Galileo). 

Lisa wilde niet met haar echte naam op STRESSED OUT. Ook een vraag voor Kaat? Dat kan anoniem. Stuur ons een direct message op Facebook.

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist