‘Ik lig elke nacht te piekeren’

astrid de jongWat nu als je elke nacht ligt te piekeren? Over gisteren, vandaag maar ook over morgen? Gelukkig heeft onze #lieveastrid, Astrid de Jong, radiomaker, dj, moeder en stresskip (en op social te vinden onder @astridislief), advies.

Lieve Astrid,
Kan ik eindelijk slapen, lig ik de hele nacht te piekeren over wat ik overdag anders had kunnen doen, wat er gisteren allemaal beter had gekund en over wat er morgen allemaal mis kan gaan. Het gebeurt me echt ontzettend vaak, waardoor ik bang ben dat ik te weinig nachtrust krijg. Toch lukt het me niet om te stoppen. Weet jij het? Hoe stop ik met dat irritante gepieker?
X pieker

Jonge poesjes. Dat helpt bij mij. We hebben al een poes en dat is meer dan genoeg, maar toch zou ik heel graag nog een poesje erbij willen. Ik fantaseer dan over wat voor poesje: de kleur, de vacht, het karakter, het nest, de moeder, de pootjes, het spinnen. En… meestal ben ik dan al in slaap gevallen. Maar dat werkt voor mij. Misschien heb jij wel heel iets anders wat je lief, mooi, bijzonder vindt of een herinnering die je koestert.

Schrijf je problemen op en leg ze weg

Soms lukt het niet om aan leuke dingen te denken en draaien de problemen eindeloos rondjes door je hoofd. Het schijnt dan voor veel mensen te helpen om ze op te schrijven en op die manier even ‘weg te leggen’. De volgende ochtend lijken ze dan minder belangrijk.

Met je ogen dicht liggen is ook rusten

Wat goed werkt voor mij, is even opstaan en iets nuttigs doen: het aanrecht opruimen of een wasje vouwen. Niet te lang, niet te veel, maar net lang genoeg om niet meer eindeloos te denken: ‘Ik moet nu slapen, ik moet nu slapen, ik zou nu echt moeten slapen.’ Verder je telefoon, laptop of tv altijd uit laten en in het ergste geval: aan je tenen, voeten, benen, handen en neus gaan liggen denken en onthouden: met je ogen dicht liggen is ook rusten. Tot slot (maar hier zijn de meningen over verdeeld en de resultaten wisselend) slik ik soms wat melatonine. Voor sommige mensen werkt het niet, maar ik val er als een blok van in slaap. Al was het al van het idee…

Slaap lekker!

Astrid

VERDER LEZEN: WAT KUN JE DOEN TEGEN NACHTELIJK PIEKEREN?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist