‘Als ik stress heb, ga ik veel te veel shoppen’

astrid de jongAstrid de Jong, radiomaker, dj, moeder en stresskip, kun je op Twitter, Instagram en Facebook vinden onder de naam astridislief. In onze vaste vrijdagrubriek Lieve Astrid geeft ze goede raad. Dit keer: Van stress ga ik shoppen!

Lieve Astrid,
Als ik gestrest ben, dan ga ik shoppen. Het maakt vaak niet eens echt uit wat. Shampoo, nieuwe sokken, kleren, boeken. Daardoor gaat er soms écht veel te veel geld uit. Ik maak me zorgen. Dit kan toch niet goed zijn? Wat nu?
Liefs, kopendoorstress

Hoi Kopendoorstress,
Eerlijk gezegd maak ik me ook een beetje zorgen. Als je druk bent en stress hebt, zoek je vaak een manier om jezelf een beetje ‘troost’ te gunnen. Een soort vervanging voor ‘rust’. Bij de een is dat eten, bij de ander drank, bij jou is het kopen. Dat is natuurlijk helemaal niet erg als je het je kunt veroorloven, maar als er (zoals jij schrijft) ‘echt veel geld’ de deur uit gaat, en het dus invloed heeft op je dagelijks leven, dan moet je het eigenlijk aanpakken.

Koopverslaving
De eerste vraag is: kun je er ook mee stoppen? Als het eerlijke antwoord ‘nee’ is, dan heb je een koopverslaving en moet je je door je huisarts laten doorverwijzen naar een psycholoog. Als het antwoord ‘ja’ is maar het je een onprettig gevoel geeft, dan kun je de volgende dingen doen.

1. Stel kopen uit

Elke keer als je van plan bent iets te gaan kopen, geef je jezelf ‘toestemming’, maar pas nadat je iets gedaan hebt wat je nog wilt doen. Dus een kast opruimen, een verhaal lezen, je nagels lakken (ojee, dit zijn de dingen die ik echt nodig een keer moet gaan doen). Je kunt ook kiezen voor het drinken van twee koppen thee of het maken van een wandeling van tien minuten. Net wat bij jou past.

2. Vertel mensen waar je mee zit

Ik heb twee vrienden die ik altijd kan appen of bellen. Kijk of jij ook zo iemand hebt in je netwerk. Als je het gevoel hebt dat iemand je een beetje volgt, zie je er toch sneller van af.

3. Zorg voor minder geld

Zorg dat je minder geld direct beschikbaar hebt, dus: ga sparen met een spaarrekening voor iets groots, moois, of noodzakelijks! Zo leer je de drang naar directe bevrediging te beheersen.

Succes!

LEES MEER: NOG EVEN DIT… EN DAN BEN IK GOED GENOEG.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist