Ik heb een burn out gehad. En ik ben fokking sterk

MaaikeJa, ik (STRESSED OUT founder Maaike) heb een burn out gehad. En ja, ik ben fokking sterk. Dat was ik, dat ben ik nog. En dat geldt niet alleen voor mij.

Ik ben een harde werker. Altijd al geweest. Ik wil graag. En ik kan zelfs redelijk goed ‘willen’ als iets eigenlijk wel ‘op is’. Dan denk ik bijvoorbeeld aan mijn modellencarrière. Ik zette me daar meer dan 100% voor in, zelfs toen ik me afvroeg of die internationale megadoorbraak nog wel zou komen en het moment dat ik diabetes type 1 kreeg. Met veranderende tijdzones en al probeerde ik hypo (lage suiker) en hyper (hoge suiker) te combineren met jet-legs, go-sees en fotoshoots. Of – iets heel anders – dat moment dat ik, tegen beter weten in, kei- en keihard mijn best bleef doen om een vast contract bij een uitgever te krijgen, terwijl eigenlijk al heul lang duidelijk was dat vaste contracten op mijn titel niet meer werden gegeven (de titel bestaat dan ook niet meer).

Fout imago
Mijns inziens heeft burn out een imago dat niet klopt bij wat ik zie bij mensen die ‘m krijgen. Burn out wordt soms gezien als zwak, alsof je de marathon niet hebt kunnen uitrennen. Ik heb juist twee rondjes marathon gedaan. Alleen: dat vroeg niemand van me destijds. Behalve ik.

Mijn burn out had nooit te maken met een teveel aan werk

Burn out heeft ook het imago dat je ‘stress dus wel minder goed aan zult kunnen.’ Nu kan ik niet spreken voor anderen, maar bij mij heeft burn out nooit te maken gehad met bijvoorbeeld ‘te veel werk’. Bij mij was er sprake van een fatale combinatie van een aantal factoren: een magazinetitel waarop geen vaste contracten werden gegeven (niet lang erna zou de titel worden opgeheven), mijn – destijds – angst voor onzekerheid en een nogal doorzetterige aard (ten koste van mezelf). Werk zelf was het probleem niet. Ik werk nu véél meer uren dan ik ooit heb gedaan anywhere in vaste dienst. En toch: ik ervaar veel minder stress. Dat is omdat ik, na (en door) mijn burn out heel bewust heb gekozen voor wat ik doe. Namelijk: waar ik echt warm voor loop. Om te zeggen dat mijn werk mijn hobby is, gaat misschien wat ver, maar het komt er toch verdomd dicht bij in de buurt. En dat heb ik júist te danken aan mijn burn out: die bewuste keuze voor what makes me tick. Ik hoor dat overigens ook van anderen. Een burn out zorgt er vaak voor dat je nog dieper in jezelf duikt en kijkt waar jij echt gelukkig van wordt. Larissa Verhoeffs verhaal is daar bijvoorbeeld een perfect voorbeeld van.

Eigen marathon
Doordat ik tijdens mijn burn out heb kunnen uitzoeken wie ik écht ben, ben ik fokking sterk geworden en kies ik onherroepelijk de weg die bij mij past. Dat is denk ik de belangrijkste les van mijn burn out, ik loop nu mijn éigen marathon. En ik geniet van elke minuut. Bij mij komt dat neer op: STRESSED OUT en het helpen van grote commerciële bedrijven en (media)merken bij het ontwikkelen van content. Ik doe waar ik blij van word en verdien daar nog goed mee ook. En ik kan ladingen meer werk aan júist om die reden. Ik heb een burn out gehad en ik ben fokking sterk. Dat was ik al. Dat ben ik nog steeds. Alleen anders. Helemaal goed, wat mij betreft.

Carine vertelt open en eerlijk over haar burn out: het bleek uiteindelijk alleen maar goed… Lees het hier!

Vertel je ons over jouw burn out? Praat mee op Facebook (je kunt ons ook een direct message sturen natuurlijk).

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *