Gedrag veranderen, deze 3 x dingen houden je tegen

Ik heb een foto van mezelf in mijn tuin. Wat je als buitenstaander ziet is een lachende blonde vrouw, met een zwarte jurk met vrolijke bloemen. Zelf zie ik een vrouw die grote stappen gemaakt heeft om mijn denken te veranderen. Zodat mijn gedrag ook kan veranderen.

Nooit uitgeleerd

Transformatie: mijn denken en mijn doen hebben in de afgelopen vijf jaar een enorme shift gemaakt. Ik ben trots, want het was hard werken en dat is het nog steeds… je bent nooit uit geleerd, toch? Als geen ander weet ik dus dat veranderen van gedrag lastig is, ik schrijf daar nu zelfs een boek over.

Terug naar oude patronen

Veranderen is niet makkelijk. Het vergt doorzettingsvermogen. Soms heb je in je hoofd de shift al gemaakt, terwijl het lijkt alsof je in de praktijk geen of nauwelijks vooruitgang boekt. Ik zie dus ook de frustratie bij veel mensen, want veranderen van denken geeft nu eenmaal niet direct resultaat in het echte leven, waardoor het soms lastig is om vol te houden. Je zult ook de confrontatie met jezelf aan moeten, en dat kan pijn doen. Je ziet dan minder mooie kanten van jezelf of dingen die je juist wilde ontlopen. Bovendien weet je niet wat het veranderen je oplevert; waar ben je daarna? En hoe voelt dat? Al weet je dat het beter voor je is, je kent het nog niet en dat geeft spanning. Ik merk dat daardoor vaak toch weer wordt gekozen voor oude patronen.

Je hebt een keuze

Nieuw en anders in het leven staan heeft tijd nodig, het is echt een kwestie van jezelf trainen, net als bij een sport. Het is jezelf elke dag weer vertellen dat je een keuze hebt! Jezelf elke dag herinneren aan het feit dat gedrag vast zit aan gemoedstoestanden, waardoor je kan gaan werken aan je gemoedstoestanden. Herkennen, erkennen, onderzoeken, en jezelf liefdevol vragen :’ wat voelt beter voor je?’

Dit kost tijd, energie en geduld.

En vooral dat laatste is prettig om te ontwikkelen, zodat je met geduld jouw veranderproces in kan gaan. Tijdens het veranderen train je dus ook nog een eigenschap die het makkelijker zal maken in de toekomst ook andere dingen aan te pakken.

Een heel verhaal, maar wat vind jij moeilijk aan veranderen? Is dat het: volhouden, door de pijn heen moeten, of de onzekerheid van waar je zal staan als je verandert?

LEES OOK: Eh… WAT HEEFT EEN GEIT TE MAKEN MET VERANDEREN? LEES HET NU!

Raffie Flasch is registered therapeut/counsellor, gecertificeerd mindfulness trainer en yin yoga teacher en heeft haar eigen praktijk: Anna-R.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *