Veranderen, waarom is het zo moeilijk?

Veranderen kost vaak veel moeite. Stoppen met roken, meer sporten, beter kunnen omgaan met kritiek, nee leren zeggen, aardiger zijn voor anderen, of voor jezelf. Waarom is het eigenlijk zo lastig om echt en duurzaam jezelf te veranderen? Organisatieadviseur/coach Jildou legt het uit. Het is moeilijk, maar níet onmogelijk!

Technisch gezien schijnt je brein niet mee te werken, als je wilt veranderen. Bekende, oude patronen zien eruit als snelwegen in je hoofd. Oud gedrag is dus letterlijk de makkelijkste en snelste weg, zelfs wanneer je alleen nog maar last van hebt van dat oude gedrag. Nieuw gedrag begint als een geitenpaadje; een paar grassprietjes worden platgetrapt en een vaag weggetje wordt zichtbaar. En als je er niet nog een keer overheen loopt, is het na een paar dagen alweer weg. Je moet dus heel vaak het geitenpaadje nemen, wil je van jouw oude snelweg afkomen.

Jezelf ontwikkelen, dat vergt enorme krachtinspanning

Persoonlijke ontwikkeling en het werken aan jezelf wordt vaak verbonden aan zachte woorden  zoals ‘geloven in jezelf, te rade gaan bij jezelf, op je gevoel vertrouwen, compassie hebben, liefdevol zijn’, enzovoort. Het lijkt dan bijna een zweverige bezigheid. En hoewel het werken aan jezelf een spirituele en zachte component heeft, moet dit niet verward worden met zweverigheid of softheid. Sterker nog: jezelf beter leren kennen, jezelf ontwikkelen en leiding nemen over je eigen leven, vergt enorme krachtinspanning. Het is de inspanning om een ander pad te nemen dan de snelweg die is ingesleten door je patronen en automatische mechanismen. Jezelf veranderen, leren, groeien en nieuwe dingen creëren, betekent grenzen opzoeken. En als je je grenzen opzoekt, tref je buiten de randen van je comfortzone niet alleen onvermoede talenten en kracht, maar ook zwakke plekken en schaduwkanten. Dat is niet altijd leuk.

Persoonlijk leiderschap: dat is verantwoordelijkheid nemen over je leven

Persoonlijk leiderschap, dat is verantwoordelijkheid nemen over jouw eigen leven vanuit de basisgedachte dat jij oké bent. En… laat nou net dit laatste zo lastig zijn. Vanuit onze persoonlijke geschiedenis hebben we namelijk allemaal ideeën over onszelf opgedaan en ook negatieve besluiten over onszelf genomen. Deze negatieve besluiten zijn vrij absoluut en gaan over wie we zijn als mens. Bijvoorbeeld: ik ben niet goed genoeg, ik ben niet creatief, ik mag geen ruimte innemen, ik ben niet belangrijk, ik ben niet slim/intelligent/daadkrachtig/mooi (… vul maar in).

Jouw negatieve besluiten over jezelf versperren je weg naar verandering

Wanneer je je in je volwassen leven laat leiden door deze negatieve besluiten over jezelf, verlies je niet alleen veel energie, maar beperk je jezelf in ook het kunnen realiseren van jouw doelen en wensen. De negatieve besluiten versperren letterlijk je weg. Of eigenlijk: ze verspreiden je gloednieuw aan te leggen geitenpaadje. Wat het extra lastig maakt, is dat je je vaak niet eens bewust bent van jouw negatieve besluiten. Maar ze hebben wél veel invloed in je leven. De negatieve besluiten zijn vaak onbewust, maar hebben grote impact. Wanneer je bijvoorbeeld hebt besloten dat jouw mening er niet toe doet en je dus in de vergadering je mond niet opendoet (vanuit het negatieve besluit ‘ik ben niet belangrijk’), ga je je gedragen alsof jouw negatieve besluit echt waar is. Waardoor je snelweg dus weer breder wordt, maar je geitenpaadje niet… Met het werken aan je eigen persoonlijke leiderschap, ga je je negatieve overtuigingen juist heel bewust opzoeken. Je onderzoekt wat wel en niet waar is en legt de oude boodschappen terug waar ze horen (in de oude doos). En vervolgens creëer je nieuwe positieve besluiten en overtuigingen. Je nieuwe geitenpaadje wordt zo langzaam een nieuwe snelweg.

Persoonlijk leiderschap is krachttraining in zelfcompassie

Persoonlijk leiderschap moet bevochten worden. Het vereist ijzeren discipline om dag in dag uit te besluiten: ik ben oké, ik mag er zijn en daarmee dwars in te gaan tegen je eerdere negatieve overtuigingen. En het is ook krachttraining in zelfcompassie, als het je even niet lukt en je terugvalt in je oude patronen en negatieve besluiten. Het vereist doorzettingsvermogen, geduld, focus en een helder doel voor ogen, net als het trainen aan een fit lichaam. Dat gebeurt ook niet vanzelf en gaat ook niet over één nacht ijs.

Jildou Oostenbrug heeft haar eigen coachingbureau en is tevens actief als trainer/adviseur in organisaties.

LEES VERDER: DIT ZIJN DE 3 X DINGEN DIE JE TEGENHOUDEN JE GEDRAG TE VERANDEREN

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist