Je wilt iets veranderen in je leven. Daar ben je al uit. Maar je wilt natuurlijk het liefst valkuilen vermijden. Heb jij even geluk: wij delen ze met je. En natuurlijk hebben we oplossingen.
1. Het veranderen moet meteen groot
Veel mensen die iets in hun leven willen veranderen, willen meteen ook álles veranderen. Willen meteen écht grote stappen zetten. Maar het werkt vaak juist ontzettend goed om in kleine stappen te denken. Een boel kleine stappen maken samen één grote verandering. Vraag je dus af: wat kun je vandáág nog doen om een klein stapje meer richting je doel te komen?
2. Het veranderen moet meteen goed
Als je wilt veranderen, wil je eigenlijk ook gelijk de perfecte verandering aanbrengen in je leven. Het moet metéén goed. Maar veranderen gaat met vallen en opstaan. Als je jezelf bijvoorbeeld een nieuwe gewoonte wilt aanleren, zullen je hersenen nog een tijdje denken dat je óude gewoonte op die plek hoort. Gelukkig went dat vrij snel. En het is niet erg als het eens niet goed gaat, zie elke dag als een nieuwe kans.
3. Het niet concreet maken
‘Ik wil afvallen.’ Dit is nou zo’n typisch voorbeeld van een weinig concreet idee. Concretiseer je voornemen tot verandering. Wat versta jij onder gezond worden? Probeer het meetbaar te maken, in een timeframe te plaatsen en de stappen te concretiseren. En maak ze vooral haalbaar. Denk aan: ik wil door te stoppen met snacken binnen drie maanden vier kilo verliezen.
4. De Ja maar…constructie
De meest uitgesproken zin bij iemand die zégt iets te willen veranderen is ‘ja maar’. Er zijn namelijk altijd wel excuses waarom nu niet het ideale moment is, de omstandigheden net iets anders moeten zijn voor een eerste stap, enzovoort, undsoweiter. Eigenlijk is het vrij simpel. Als je in de ‘ja maar’ fase blijft hangen, is de verandering blijkbaar nu niet belangrijk genoeg voor je. Harde woorden, maar wel waar.
5. Veranderen, ik weet niet waar ik moet beginnen!
Hmja. Dat is vaak het probleem, vooral als je véél wilt veranderen. Een goede tip is: begin gewoon ERGENS mee and the rest will follow. Als je bijvoorbeeld besloten hebt om vanaf vandaag elke ochtend een wandelingetje te maken, zul je zien dat je na een week of twee misschien geen zin meer hebt in die hele reep chocola in de middag. En wellicht zorgt dat er dan weer voor dat je ook minder vaak dat vanzelfsprekende wijntje bij het eten neemt. Elke succeservaring legt de basis voor de volgende succeservaring.
Zet ‘m op! (Foto: Sinitta Leunen via Unsplash)
LEES OOK: WELEENS GEHOORD VAN WAT VERANDERING MET GEITEN TE MAKEN HEEFT?
Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).