Hierdoor lukt het je niet om te veranderen

Alle veranderingen moeten ergens beginnen. En alle begin is moeilijk… Ik weet het: het zijn clichés. Maar wel waar. Weten waarom het je niet lukt om te veranderen?

Als je iets wilt veranderen in je leven; gezonder eten, meer sporten, meer rust nemen, wat dan ook, zul je daar op een zeker moment mee moeten beginnen. En hoe langer je al een bepaalde manier van leven hebt, hoe meer de patronen die je volgt zijn ingesleten. En ingesleten patronen laten zich nu eenmaal niet zonder slag of stoot ombuigen.

Alles staat of valt vooral met: de boodschap die je jezelf geeft

Alles staat of valt in dit geval met het geloof dat je het kunt, dat je zult slagen in het veranderen van je levensstijl. En, misschien nog wel belangrijker, met de boodschap die je jezelf, misschien wel onbewust, geeft. Misschien ben je nu bezig met een grote verandering, of heb je dat in het verleden gedaan. Ben je heel bewust aan de slag gegaan met een andere sportritme, het eten van meer groente, actief hulp vragen, wat dan ook. Ga eens na, hoe ging of gaat dat? Slaagde je erin? Lukte het je om te veranderen? Welke boodschap gaf je jezelf?

Door jezelf die boodschap te geven, houd je een overtuiging in stand

In mijn coachtrajecten komt dit natuurlijk vaak voorbij. Mensen schakelen mij per slot van rekening in omdat ze iets willen veranderen in de manier waarop ze hun leven leiden, omdat ze erin geloven dat de kwaliteit van leven kan verbeteren als ze bepaalde zaken op een andere manier gaan aanpakken. Wat ik dan vaak hoor is: ‘Het is zo lastig’, ‘Ik begrijp dat ik … [vul maar in] anders zou moeten aanpakken, maar dat gaat niet zomaar’, ‘Het lukt me niet’, ‘Ik doe het al zo lang op deze manier’. Door jezelf keer op keer deze boodschap te geven houd je die overtuiging dat het lastig is / het niet zomaar gaat / het niet lukt onbewust in stand, en zal het ook lastig blijven. Zal het inderdaad niet lukken, en ‘zomaar’ gaat het natuurlijk al helemaal niet.

Ook al zeg je het niet hardop: je boodschap aan jezelf is luid en duidelijk.

Die boodschap geef je jezelf al door het alleen maar uit te spreken; tegen je coach, een vriend(in), een collega, of gewoon in gedachten. Want ook al zeg je het niet hardop, de boodschap is er wel degelijk. Op deze manier bevestig je keer op keer dat de verandering op zijn minst een hele moeilijke opgave zal zijn, of zelfs dat je het niet voor elkaar zult krijgen. Stel je eens voor dat een kind iets nieuws gaat doen, voor het eerst fietsen zonder zijwieltjes bijvoorbeeld. Al voor hij opstapt vertel je hem dat het wel heel moeilijk is. Dat hij er niet vanuit moet gaan dat het lukt, dat het echt niet zomaar gaat, en dat hij toch al zo lang met zijwieltjes fietst, waarom zou hij dat nu opeens zonder kunnen? Wat gebeurt er dan met dat kind? Dat verliest al zijn zelfvertrouwen, en gaat ervan uit dat zijn avontuur op een mislukking zal uitdraaien. Als hij het dan al wil proberen is de kans dat hij er na één val de brui aan geeft natuurlijk heel groot. Zijn vermoeden, zijn angst en jouw boodschap dat het toch niet zal lukken ziet hij dan bevestigd.

Dat kind, dat ben jij.

Als je in plaats daarvan helpt zijn zelfvertrouwen te vergroten door hem te vertellen dat je zeker weet dat hij het kan, dat hij gewoon moet oefenen, dat hij het vanzelf wel leert, en vooral in zichzelf mag geloven, dan zal hij het keer op keer proberen. Dan zal hij doorzetten, net zo lang tot hij het onder de knie heeft en fluitend wegfietst. Dat kind, dat ben jij. Jij bent tegelijkertijd degene die de boodschap afgeeft. Jij bepaalt dus met welke motivatie je aan een verandering begint. Welke mindset kies je? Dat is geheel aan jou.

Krista Hogenboom is coach. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl. Binnenkort zal stressedout.nl e-courses en Masterclasses gaan organiseren
. Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de Minder Stress Mail o.v.v. ‘innerlijke rust’ en jij hoort als eerste wanneer we beginnen!

LEES OOK: VERANDEREN IS NOTOIR MOEILIJK, WAT HEEFT DAT MET EEN GEIT TE MAKEN? (HUH?!)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *