Veranderen is moeilijk. Heel moeilijk. Maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Door je ‘bestuurder’ en je ‘olifant’ met elkaar op het juiste pad te krijgen, gaat het je lukken. Eh… say what? Lees vooral even door.
In het artikel dat Caryn ‘t Hart eerder schreef, ‘De 4 echte redenen waarom je je telefoon moet wegleggen tijdens je werk’, werd verwezen naar de parabel ‘The Elephant and The Rider‘. Dit verhaal gaat over verandering. Een heel interessant gegeven, dat verhaal, omdat het precies uitlegt wat je moet doen om verandering duurzaam door te voeren.
Twee systemen
Kort samengevat bestaat je brein volgens deze parabel uit twee systemen. De bestuurder is je rationele systeem. De olifant kun je zien als het emotionele syteem. De bestuurder – je ratio – kan willen dat je olifant een nieuwe route neemt, maar de olifant – je emotionele systeem – is groot en zwaar en log en niet per se geïnteresseerd in verandering. Want: de olifant doet wat hij al jaren doet en waarom zou hij veranderen?
Om het de bestuurder makkelijker te maken om de olifant een nieuw pad te volgen, is het belangrijk een aantal dingen te doen.
1. Breng in kaart: waar wil je (bestuurder) naartoe?
Wat is het doel van de verandering, uiteindelijk? Dit maakt het makkelijker om je strategie te bepalen. Een duidelijk doel en goede strategie zorgen ervoor dat het makkelijker is je verandering vol te houden.
2. Zorg voor zo min mogelijk obstakels op je pad van verandering
Wil je – ik zeg maar wat – bijvoorbeeld stoppen met roken? Ga dan niet meteen naar die kroeg waar je altijd een biertje dronk en daardoor zin kreeg in een sigaret. Probeer onnodige obstakels uit de weg te ruimen.
3. Verleid ‘je olifant’ op de juiste manier
Wat levert het je olifant, je emotionele systeem, op om te veranderen? Als jij met een goed en emotioneel geladen argument komt, is veranderen makkelijker. Neem bijvoorbeeld het eerder genoemde stoppen met roken. Je zou dan een overzichtelijk argument kunnen nemen als ‘Dan kan ik eindelijk een enorm eind met de hond wandelen zónder het benauwd te krijgen!’ of ‘Ik zal eindelijk weer dat heerlijke eten goed proeven!’ (Waarschijnlijk is je brein minder geneigd een argument aan te nemen als ‘Je gaat jonger dood’, vanwege cognitieve dissonantie).
4. Geef je olifant een overzichtelijk verander pad
Maak kleine stapjes en kijk elke stap naar de volgende kleine stap. Succesjes kun je natuurlijk vieren. Zo krijg je steeds meer zelfvertrouwen. En na een tijd is je nieuwe gedrag ingesleten en hóef je jezelf niet eens meer te belonen. Dan weet je… het veranderen is gelukt… Hieronder hetzelfde principe, uitgelegd in een overzichtelijk filmpje.
ANDEREN LAZEN OOK: WAAROM VERANDEREN ZO MOEILIJK IS – EN HOE HET EXACT WERKT…
Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant).
(Beeld: Thought Catalog/Unsplash)
Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.