Omgaan met verandering, hoe doe je dat?

Twintig jaar geleden was mijn leven compleet anders dan nu. Ik wist heel veel niet. Dingen die ik nu wel weet en die me in die tijd hebben gevormd, en aan welke ik vorm heb weten te geven. Soms neemt het leven een vreemde afslag. De vraag is dan vooral: wat doe je daarmee?

Een enkele keer pakte het verkeerd uit

Ik wist niet dat ik een knoepert van een burn out zou krijgen die ervoor zorgde dat ik mijn hart ging volgen. Ik stopte met mijn baan als adjunct directeur zonder dat ik een alternatief had. Ik wisselde van vakgebied zonder de nodige opleiding en ervaring. Ik begon te ondernemen zonder enige ondernemerservaring. Ik startte met de woestijnreizen, toen ik me nog zo groen als gras voelde. Een enkele keer pakte het verkeerd uit. Dat waren de keren dat ik wegging bij mezelf en signalen negeerde. Signalen van een soort van innerlijk weten zonder dat je enig benul hebt wat het precies is en waar het toe gaat leiden.

Er kwamen dingen op mijn pad die ik niet had kunnen verzinnen

Wanneer ik echt wakker was om deze signalen op te pakken en de moed had om ze te volgen, hoe onzeker ook, kwamen er dingen op mijn pad die ik daarvoor niet had kunnen verzinnen. Ik groeide er langzaam in; ik leer steeds beter te anticiperen op wat het leven me voorschotelt, niet als een mak lam maar eerder als een surfer die anticipeert op de golven van de zee.

Wat ik nu weet: niks is blijvend

Wat ik nu weet: niks is blijvend, alles beweegt, vormen veranderen. Soms is de spreekwoordelijke jas die je hebt aangetrokken naar verloop van tijd te krap geworden. Dan is het tijd voor een nieuwe jas. Soms verandert de jas ook met jou mee. Dan is alles in beweging en wordt er een nieuw passende vorm gevonden. Dit jaar zie ik de wereld om me heen veranderen op alle fronten. Het is niet mijn besluit, ik word voor een voldongen feit gesteld, net als iedereen, een feit dat een behoorlijke impact heeft op mijn leven. Ook dit is nieuw voor mij.

Ik heb te accepteren dat de wereld op dit moment even anders is

Ik heb te accepteren dat de wereld op dit moment even anders is en verder te gaan. Mijn wonden likken en met nieuwsgierige ogen kijken naar wat dit gaat brengen. Door de jaren heen groei ik meer en meer in het hebben van vertrouwen dat alles precies gaat zoals het moet zijn. Bitter en zoet. Ik kan me telkens weer verbazen over de onverwachte wendingen en wat er achter de nieuwe horizon verschijnt.

We zijn zoveel wendbaarder en veerkrachtiger dan we denken

Wat me opvalt: wij zijn als mensen zoveel wendbaarder en veerkrachtiger dan we denken. Er zijn dingen waar we denken niet zonder te kunnen. En dan verandert er van alles en vinden we schoonheid in andere dingen die we (leren) zien. Het leven is vaak onverwacht en geeft ons een pad dat we vervolgens zelf mogen bewandelen en mogen vormgeven, zelfs al was het niet een pad dat we van tevoren hadden bedacht. Wat het van je vergt, is vertrouwen. Vertrouwen dat je altijd weer je pad zult vinden, hoe vreemd de wegen van het leven ook lopen.

Caroline Froeling is coach en trainer. Ze coacht mensen met werk- en levensvraagstukken. Ze werkt vanuit de kracht van het ontmoeten van de ander vanuit openheid, waarachtigheid, warmte en wijsheid. Haar site: carolinefroeling.nl.

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd .

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *