Dossier re-integratie bij burn out: Hoe lang duurt een burn out gemiddeld? En de re-integratie?

Hoe lang duurt een burn out eigenlijk meestal? En de gemiddelde re-integratie? Daar zijn dus gewoon cijfers voor. Maar, zegt burn out expert Leona, klamp je daar niet té veel aan vast…

Ter afronding van het Dossier re-integratie bij burn out staan de laatste artikelen in het teken van Q&A; vragen die door jullie aan STRESSED OUT zijn gesteld over burn out en re-integratie. Graag wil ik jullie vragen beantwoorden.

In de vorige Q&A’s heb ik antwoord gegeven op de vragen:
Is het mogelijk dat een burn out niet meer overgaat?
Is er sprake van blijvende schade bij burn out?
Wat kun je zelf doen voor je burn out herstel?
Kan je brein onherstelbaar beschadigd raken door een burn out?
Hoe weet je wanneer je beter bent? Of blijf je voor altijd anders na een burn out?

Deze keer sta ik stil bij de vraag: Hoe lang duurt een burn out gemiddeld? En wat is een normale tijd voor re-integratie?

Hoe lang een burn out duurt, is niet met exacte zekerheid te zeggen. Dat heeft ermee te maken dat niet al je klachten in een keer verdwijnen, sommige blijven soms zelf 2 jaar na je burn out aanwezig. Een betere vraag is: na hoe veel tijd ben je (volledig) aan het werk?

De cijfers hierover lopen uiteen. Ik zal de resultaten van een paar onderzoeken kort aanhalen.
Uit een Zweeds onderzoek uit 2010 onder 74 personen met gediagnosticeerde en werkgerelateerde burn out bleek dat 64% na 80 weken 100% aan het werk was. Na 50 weken was dit percentage iets minder dan de helft, namelijk 45%. Na 20 weken was 23% weer 100% hersteld gemeld en aan het werk en na 10 weken slechts 15%.

Om het plaatje iets completer te maken, kun je hieronder ook de percentages volledig ziek en voor 50% aan het werk zien (de percentages voor 25-75% aan het werk heb ik niet meegenomen in dit overzicht):

Na 10 weken:

100% ziek: 42%
50% ziek: 28%
100% aan het werk: 15%

Na 20 weken:

100% ziek: 32%
50% ziek: 25%
100% aan het werk: 23%

Na 50 weken:

100 % ziek: 20%
50 % ziek: 16%
100 % aan het werk: 45%

Na 80 weken:

100 % ziek: 11%
50 % ziek: 16%
100 % aan het werk: 64%

De conclusie uit het onderzoek is dat 83% van de deelnemers na 80 weken (ongeveer 1,5 jaar) weer volledig of gedeeltelijk aan het werk waren. Uit een onderzoek dat Mieke Sonnenschein in 2008 gedaan heeft naar de mate waarin slaapproblemen invloed hebben op volledig herstel, blijkt dat na 6 maanden 37% van de respondenten met burn out volledig aan het werk was.

Uit Arboned cijfers blijkt dat mensen 225 dagen thuis zijn met burn out

Om dichter bij huis te blijven: uit cijfers van Arboned blijkt dat medewerkers gemiddeld 225 dagen ziek thuis zijn vanwege een burn out. 25% is na 340 dagen niet hersteld. De gemiddelde verzuimduur bij burn out is 8 maanden, is de conclusie van Arboned. In een onderzoek dat Zilveren Kruis in mei 2017 uitgevoerd heeft onder 533 deelnemers met burn out zegt 36% 1-2 maanden niet gewerkt te hebben vanwege hun burn out, 32% is 3-5 maanden ziek geweest, bij 15% was dat 6-10 maanden, 8% van de respondenten zegt 11-15 maanden niet gewerkt te hebben en 4% was langer dan 16 maanden thuis.

Laat je niet opjagen, re-integratie na burn out is maatwerk

Mijn ervaring als burn out therapeut is dat mijn cliënten tussen de 6 en 18 maanden over het algemeen volledig aan het werk zijn. Soms duurt het herstel langer dan 2 jaar, dat zie als uitzondering. Laat je niet opjagen. Zoals je uit de bovenstaande cijfers kunt zien, is er best wat variantie in wanneer iemand met een burn out volledig aan het werk is. Mensen zijn geen robots en laten zich niet in een keurslijf of statistieken persen. Luister naar je lijf en kijk samen met je therapeut, in overleg met de bedrijfsarts, wanneer voor jou de tijd rijp is om te beginnen met re-integreren. Ook daar is er geen regel voor. Voorop staat dat je lichamelijke klachten voldoende verdwenen moeten zijn en je herstel en energiepeil voldoende op gang gekomen moeten zijn. Als je drie uur onafgebroken een taak of klus uit kan voeren zonder daarna extreem uitgeput te zijn, is dat een goede aanwijzing dat je kunt beginnen met re-integreren. Hoe snel je re-integratie verloopt tot je weer volledig aan het werk bent, is ook maatwerk, dat je het beste in overleg met de bedrijfsarts, je werkgever en je behandelaar vorm kunt geven. Mijn ervaring is dat dit gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden ligt, vanaf het moment dat je weer aan het werk gaat tot het moment dat je weer volledig hersteld bent gemeld.

Leona Aarsen is bedrijfscounselor en psychosociaal therapeut, eigenaar van anderZverder. Ze richt zich op preventie, voorlichting en begeleiding bij stress- en burn outgerelateerde klachten.

LEES OOK: MAG JE BIJ BURN OUT ZELF JE BEHANDELING KIEZEN, OF NIET?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *