Je burn out als reis van je leven

Caroline treft ze steeds vaker in de groepen die ze mee neemt de woestijn in; mensen met een burn out. En ze herinnert zich haar eigen burn out: de burn out als reis van je leven.

De laatste tijd begeleid ik met mijn woestijnreizen, waarin stilte de boventoon voert, steeds meer mensen met een burn out. Een burn out zie ik als een heftige periode die je ook zo ontzettend veel kan brengen. Je eigen, hoogstpersoonlijke reis naar een nieuw leven. Een reis waar je niet bewust voor koos, maar die je veel kan geven. Zelf kreeg ik ook een burn out. Ik kan het me nog goed herinneren.

Eerst de ontkenning, dan de ontgoocheling, de val en het loslaten

Laagje voor laagje word je afgepeld. Eerst de ontkenning; alle strategieën waar je voorheen zo succesvol mee was, blijken te haperen. Dat erkennen vraagt zoveel waarachtigheid. Om niet de schone schijn meer op te houden. Naar jezelf. Naar anderen. 
Dan volgt de ontgoocheling. De val. ‘Wie ben ik dan, wat kan ik dan, er blijft niks meer van me over.’  Je zoekt houvast, om vervolgens te ontdekken dat het tijd is om echt helemaal los te laten. Je over te geven aan de chaos en het niet kunnen controleren.
 En dan… wordt het stil.

Langzaam wordt je duidelijk wat je diep vanbinnen wilt

Je moet verduren in de leegte en in het niet weten. In die stilte komen nieuwe facetten van jezelf naar boven. Dan, langzaam, wordt je duidelijk wat je echt diep vanbinnen wilt. Eerst wat vaag. Maar steeds meer voel je het, in elke vezel. Wat jouw normen en waarden zijn, welke delen van jou veel meer naar voren willen komen en hoe je daar invulling aan wilt geven. In je privéleven en in je werk. 
Je gaat daar voorzichtig mee experimenteren. Je voelt hoe oude patronen nog aan je trekken en je ervaart de onwennigheid van het nieuwe. Je komt terug bij jezelf, ontdekt wat jouw waarheid is, daarmee verbind je je. Zo groei je langzaam in het nieuwe. Door het stapje voor stapje te leven, te vallen en op te staan en het weer verder te gaan leven. En door te ervaren wat dat met je doet. Met jouw lichaam als kompas die dondersgoed voelt of iets klopt of niet.

Je bent niet de enige, de reizen zijn verschillend en ook zo herkenbaar

Weet dat je niet de enige bent. Zoveel mensen maken dit proces groot of klein door. 
De reizen zijn zo verschillend en tegelijkertijd ook zo herkenbaar. En ook daarna blijft het leven je uitdagen om trouw te blijven aan jezelf. Een ontdekkingsreis. Mijn eigen burn out ligt alweer 13 jaar achter me en elke dag word ik nog steeds uitgedaagd om meer met mezelf samen te vallen. Moeizaam? Ja, soms. Maar bovenal een avontuur dat mij wakker maakt en wat mij veel lichtheid brengt. Een avontuur waar ik een vette JA tegen zeg.

Dit was een gastartikel van Caroline Froeling. Kijk voor meer informatie over haar woestijnreizen hier of op haar Facebookpagina

LEES OOK: DEZE 3 FASES DOORLOOPT IEDEREEN DIE EEN BURN OUT HEEFT…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *