Dossier re-integratie bij burn out: (Vreemde) vogels in bedrijfartsen land

Dit artikel is niet al te serieus, en tóch zijn de types die Leona Aarsen aansnijdt voor veel mensen pijnlijk herkenbaar… De verschillende vreemde vogels die je tijdens je burn out re-integratie in bedrijfsartsen land tegen het lijf kunt lopen. Welke herken jij?

Als je in een burn out belandt, kun je goed de weg kwijt zijn. Je eigen persoon is een groot raadsel voor je, waar je je handen meer dan vol aan hebt. Het laatste waar je op zit te wachten, is tegenwerking door je omgeving. Re-integratie is een wereld op zich, waarin je makkelijk kunt verdwalen en veel onduidelijkheid of stress kunt tegenkomen. Daarom heb ik een serie blogs gemaakt over een belangrijkste speler voor je re-integratie: de bedrijfsarts. In de eerste blog heb je kunnen lezen over de rol van de bedrijfsarts: welke taken en bevoegdheden heeft deze? In de tweede blog heb je kunnen lezen over de positie van de bedrijfsarts: hoe (on-)afhankelijk is hij? De derde blog stond in het teken van je privacy en het delen van je gegevens door de bedrijfsarts.

Deze vierde blog gaat over (vreemde) vogels in bedrijfsartsenland. In mijn werk als (stress-)coach, counselor en psychosociaal therapeut, heb ik regelmatig te maken met bedrijfsartsen. Soms kom ik nogal vreemde vogels tegen, lees maar mee:

1. De spotvogel

De spotvogel heeft het tot zijn missie verheven om je te verleiden om anders te denken over je situatie. Hij heeft er snerpende stem, waarmee hij veel in herhaling valt. De boodschap is veelal: je stelt je aan en als je al ergens last van hebt, dan ligt dat aan jou. De spotvogel zal je haarfijn uitleggen dat burn out niet bestaat. Het is geen officiële diagnose volgens de DSM en dus ben je ook niet echt ziek. Maar omdat het een lieve zangvogel is, stelt hij je ruimhartig voor om twee weken uit te rusten en dan gewoon weer aan de slag te gaan. Deze vogel is in staat om je te overtuigen van zijn gelijk door je artikelen, onderzoeken en krantenknipsels onder je neus te houden. ‘Wist je dat de gemiddelde medewerker die meent een burn out te hebben, binnen drie maanden weer volledig aan het werk is?’ En omdat je zelfvertrouwen al onder het nulpunt gezakt is, laat je je alles aanpraten. Als het zo is, en iedereen het kan, dan zul je zelf toch ook…

2. De papegaai

De papegaai is een ster in het napraten van je werkgever. Als je met de papegaai praat, hoor je de mening van je werkgever erdoorheen. Bijvoorbeeld: het feit dat je ziek thuis bent, is totaal niet werkgerelateerd, het komt vooral door privézaken. Je hebt toch zelf wel eens tegen je leidinggevende gezegd dat je je een mantelzorger voelt van je zieke man? Of dat jouw relatieproblemen je opbreken? Alles wat je in vertrouwen tegen je werkgever gezegd hebt, hoor je via de papegaai terug. Het kan ook gebeuren dat de papegaai zich verbetert en terugkomt op zijn oorspronkelijke uitspraak. Zei hij eerst dat je waarschijnlijk over een maand of 2-3 kunt beginnen met re-integreren en om de drie weken je aantal uren kunt verhogen, hoor je bij een tweede bezoek dat je al over een maand aan de slag moet en elke twee weken het aantal uren moet verhogen. Was dit nou niet wat je werkgever een dag van tevoren aan je meegedeeld heeft?!

3. De havik

De havik is een relatief zeldzame vogel in bedrijfsartsenland, maar als je die treft, kun je je voorbereiden op een bloedige strijd. De havik is een krachtige roofvogel, gespecialiseerd in het overrompelen van zijn slachtoffers. Hij zet zijn klauwen in je en zal alles doen om je niet te laten ontsnappen. Begrip of een luisterend oor verwachten is totaal zinloos, net als je verzetten. Hoe onzinnig ook de plannen van de havik: er is geen ontkomen aan. De havik deelt opmerkingen uit die je door je ziel snijden en legt je opdrachten op waar je haast onder bezwijkt. Het is onmogelijk om de havik in je eentje te verslaan, meestal mondt dit uit in een (juridische) strijd of een (al dan niet vrijwillig) ontslag.

4. De uil

De uil is ook een relatief zeldzame vogel. Het is een wijze vogel, die de tijd en de rust neemt om alle informatie te verwerken en om te zetten naar wijze adviezen. Hij is meestal degene die graag in contact wil komen met je behandelend therapeut of coach en met deze wil kijken hoe in samenwerking de beste hulp aan je geboden kan worden. De uil luistert naar je en neemt je serieus. Hij hoeft niet in alles met je eens te zijn, maar dat geeft niets, want je merkt aan alles dat je verhaal ertoe doet. De uil past niet klakkeloos regeltjes en protocollen toe, maar kijkt hoe deze aangepast kunnen worden aan jouw unieke situatie en behoeften. De uil neemt de tijd om de diepte in te gaan en kijkt verder dan je klachten en symptomen. Hij stelt je vragen over van alles en nog wat en gebruikt dat om een totaalbeeld te creëren en je te voorzien van het best mogelijke advies. De uil weet waar hij het over heeft.

Welke vogel(s) ben jij tegengekomen tijdens je re-integratie? En hoe ben jij ermee omgegaan? Deel hieronder je ervaringen, ter lering en vermaak .

Deze blog is zelf ook een vreemde eend in de bijt. Daar waar de vorige blogs nogal feitelijk van aard waren, is deze blog geschreven in metaforen en met een knipoog. Neem het dus niet al te letterlijk, het zijn uitvergrote stereotypen. Uiteraard is het goed mogelijk dat ze tot herkenning leiden. Waarbij de disclaimer van toepassing is: elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen berust op louter toeval…

Leona Aarsen is bedrijfscounselor en psychosociaal therapeut, eigenaar van anderZverder. Ze richt zich op preventie, voorlichting en begeleiding bij stress- en burn outgerelateerde klachten.

LEES DOOR: HEB JE DE ANDERE DELEN VAN DEZE SERIE AL GELEZEN? MUSTREADS! JE VINDT ZE HIER!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *