Burn out: hoe wen je aan het nieuwe normaal?

De oude jij, die word je niet meer na je burn out, zegt Tamarah. Maar… dat moet je ook niet willen. Hoe wen je aan het nieuwe normaal? (Trouwens: wil jij op burn out retreat? Lees dan even onderaan verder.)

Het nieuwe normaal moet nog normaal worden. Laat die zin maar even landen…

Een burn out is eigenlijk, als je het simpel zou moeten verwoorden, een reset van je hele systeem. Je zult niet meer de oude jij worden, dat moet je trouwens ook niet willen, dus ga je alles opnieuw leren. Maar tijdens je reset kan het nog behoorlijk pittig zijn, want: we zijn nou eenmaal geen computer. Een menselijke reset gaat met vallen en opstaan.

Nee zeggen vond ik lastig, helemaal bij de mensen van wie je houdt

Bijvoorbeeld grenzen aangeven. Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar bij mij ging het behoorlijk klungelig.
Ik wás iemand die altijd ja zei, vooral met werk maar ook privé. Zeker bij mensen waar ik van houd vond ik het nóg lastiger.

Concert in het park
Zo was er een zomeravond, ik was net heel de dag naar het strand geweest, ik was behoorlijk gaar, mijn vriend en ik hadden net gegeten en ineens stonden er vrienden binnen om ons over te halen voor het concert in het park om mee te gaan. Ik kon heel krachtig en resoluut zeggen dat ik niet mee zou gaan naar het park, maar toen de vrienden biertjes kregen aangeboden door m’n vriend, klapte er iets in me.

Ik wilde ze gewoon per direct het huis uit hebben. Wegwezen. Rust. En op het moment dat er iets klapt, gaat het gewoon niet zo tactisch. Heel onhandig van me en het werd me ook echt niet in dank afgenomen maar dit is dus wat ik bedoel.Het nieuwe normaal, dus grenzen aangeven, moest ik nog leren voor dat het normaal kon worden. Snap je?

De nieuwe jij is voor jou een schakeling, maar voor je omgeving óók

Niet alleen jij zelf, mensen in je omgeving zullen ook moeten wennen aan de nieuwe jij. Zo ging je vroeger misschien altijd over grenzen door nog hele weekenden in de kroeg te hangen, maar ga je nu misschien liever op zondagochtend naar de yoga. Het is voor jou een schakeling, maar ook voor je omgeving moet het nieuwe normaal nog normaal worden.

Grote smoothie
Misschien vind je het nu heel lastig en gedoe om iedere ochtend een grote smoothie voor jezelf te maken, in plaats van snel die banaan in de auto op weg naar je werk naar binnen te werken. Maar echt, het zal op de lange termijn gaan wennen en zal je niet meer anders willen omdat je weet wat het voor je doet. Eigenlijk geldt het voor alles wat onwennig is en je zal het nog vaak tegenkomen in je leven. Met grote dingen zoals met een verhuizing of een nieuwe baan of je vriendin die net moeder is geworden. Maar met tijd en aanpassingen zal het wennen, zal het een onderdeel van jezelf worden, wordt het makkelijker, komt het in je systeem en zal het vanzelf gaan. Het wordt het nieuwe normaal! Het schijnt zo te zijn dat een nieuwe gewoonte 25 dagen duurt om aan te leren. Interesting.
Houd vol dus!

Tamarah Sikorski is eigenaar van Unplug Jezelf, een community voor jongeren met een burn out. Ze schrijft regelmatig over burn out én organiseert van 20 t/m 27 mei een burn out retreat op Ibiza, speciaal voor mensen met burn out en stressklachten. Als je nú reserveert, krijg je € 300 korting! Wil je mee? Lees er hier alles over.

Moest jij erg wennen aan je nieuwe jij? En hoe zat dat met jouw omgeving? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist