Burn out: 5 x tips voor partners

Je partner heeft een burn out. En dan? Wat doe je dan als geliefde? 5 x tips voor partners, op basis van mijn ervaringen met mijn lief. Handig om je partner te laten lezen als je zelf een burn out hebt, of om te lezen als je een partner hebt met een burn out.

1. Hij probeerde niet alles voor me op te lossen, maar gaf me de ruimte

Mijn lief gaf mij gelukkig alle ruimte om dingen zelf even op een rijtje te zetten. Hij probeerde het probleem niet voor me op te lossen, maar wel een klankbord te zijn en soms gewoon een luisterend oor. Ik was ook helemaal niet ontvankelijk voor adviezen op dat moment. Mensen die heel actief met me mee begonnen te denken (‘En als je nou eens…’) zorgden ervoor dat ik me onbegrepen en schuldig voelde. Alsof ik het beter had kunnen doen (deed ik dit ook al niet goed? Ik begon opeens overál aan te twijfelen). Het meest had ik aan mensen die er gewoon wáren. Die vroegen ‘wat heb je nodig’ of juist zwijgend naast me zaten. Of me rustig, door middel van vragen, mijn eigen antwoorden lieten ontdekken. Zoals hij dat deed.

Stond ik te vloeken in de keuken, dan was er opeens een lange man, die alles overnam

2. Hij hielp, een beetje

Heftig aan een burn out, is dat sommige alledaagse dingen opeens onoplosbare problemen kunnen opleveren. Een pizza snijden bijvoorbeeld. Want: wat is daarin eigenlijk het meest logisch? Door lange tijd over grenzen te gaan, is als het ware de computer gecrashed en kan zelfs het simpele tekstverwerkingsprogramma Word niet meer worden opgestart, overdrachtelijk gezien. Een boodschappenlijstje kan dan een onlegbare puzzel zijn. Vaak kan je als partner iemand dan enorm helpen door dit soort – voor jou wel overzichtelijke dingen – uit handen te nemen. Ik moet zeggen dat ik nog keihard mijn best deed om van alles te doen, zoals koken (hardleers was ik wel), maar als ik dan aan het vloeken was in de keuken, stond er opeens een lange man naast me (de mijne) die het overnam nadat hij me een kus in mijn nek had gegeven. Ik vond het fijn dat hij me het wél liet proberen, maar ingreep als het niet ging.

3. Hij vergat zichzelf niet!

Niet voor niets moet je in een snel dalend vliegtuig eerst zelf je zuurstofmasker opzetten voor je iemand anders kunt helpen. Mijn man drumt (naast zijn baan in de reclame), en optreden is-ie dan ook gewoon blijven doen, destijds. Dat vond ik alleen maar fijn en goed, want hiermee gaf hij aan dat hij zichzelf en zijn behoeften respecteerde en dat hij mij serieus nam (ik kon heus wel alleen thuisblijven). Drummen gaf en geeft hem energie. En je energie op peil houden en je eigen dingen doen als je partner een burn out heeft, is belangrijk.

Mijn lief stimuleerde me, maar was daar gelukkig heel organisch in

4. Hij stimuleerde me om dingen te ondernemen, maar ging daarin niet te ver

Als je alleen nog maar apathisch op de bank kan hangen, zal dit je na verloop van tijd alleen nog maar dieper de put in brengen. Ik wist simpelweg niet meer wat ik ook weer leuk vond om te doen (lezen? Maar als ik één zin had gelezen wist ik al niet meer waar-ie over ging). Mijn lief stimuleerde me, maar was daar heel organisch in. ‘Ga je even mee een klein rondje om met de hond?’ Op deze manier (vooral door buiten te zijn) kwam ik langzaam maar zeker tot het besef dat de wereld groter is dan de woonkamer en uiteindelijk hoorde ik weer het ruisen van de bladeren en het fluiten van de vogels. En wist ik weer dat ik bijvoorbeeld met de hond wandelen heerlijk vind.

5. Hij werd geen hulpverlener

Mijn partner stond me met raad en daad bij, maar zorgde er wel voor dat hij mijn partner bleef en geen hulpverlener werd. Dat hield onze relatie gezond. Daar ben ik nog steeds blij om, want daardoor zijn we (nog steeds) een gelijkwaardig stel en zijn dat ook gedurende de drie maanden van mijn burn out gebleven (en daarna ook, fyi).

WAT IS NOU HET VERSCHIL TUSSEN EEN BURN OUT EN OVERSPANNENHEID? LEES HET HIER!

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist