6 x huishoudhacks: rust in huis, dus in je hoofd

Maaike

Waarom is het toch zo dat rommel de neiging heeft om zich exponentieel te vermenigvuldigen? Heel frustrerend. Ik heb een aantal shortcuts om mijn hoofd boven het spreekwoordelijke water te houden. Het leven is namelijk al stressvol genoeg.

1. Weessokken 
Natúúrlijk ben je sok 1 weer kwijt als je sok 2 er eindelijk bij gevonden hebt. Mijn tip: ik bind alle ‘weessokken’ aan elkaar met een elastiekje of een lange (wees)sok. Zo kan ik altijd in mijn weessokkenverzameling kijken om te checken of er nog ergens een broertje of zusje rondslingert.

2. De huismand
Wij hebben een huismand, waarin ik alles pleur wat uiteindelijk weer naar boven moet. Ga ik naar bed, dan neem ik de mand mee, de volgende ochtend berg ik snel alles even op.

3. De 10-minuten regel

Ik weet niet meer waar ik deze ooit gelezen heb, maar de 10-minuten regel is echt wel handig (volgens mij was het in elk geval 10 minuten…?). Het houdt in, dat je ‘s avond voor het slapen gaan alles wat je binnen 10 minuten kunt opruimen nog even opruimt. Dat betekent in mijn geval: de tafel leeghalen, even afwas opbergen, papieren in daarvoor bestemd bakje en zowaar: hé, het ziet er een soort van netjes uit! In elk geval netter dan 10 minuten geleden. Kom je ‘s ochtends niet in zo’n rommel terecht.

4. Manden en dozen

Dit is natuurlijk eigenlijk een beetje valsspelen, maar dozen en manden zijn echt mijn huishoudelijke redding. Gooi iets ergens in en het lijkt weg! Ik heb dus behoorlijk geïnvesteerd in dingen die je kunt afdekken, als die dan ook nog op elkaar lijken is er zelfs eenheid en dus rust (joehoe!). En daardoor heeft mijn huis een opgeruimde uitstraling (eh… zolang je maar niets openmaakt).

5. Is het hier net schoongemaakt?
Een andere heerlijke cheat: het snel verspreiden van net-schoon of net-appeltaart-gebakken geur in je huis. En dat is simpeler dan simpel. Je giet een bergje waspoeder dan wel kaneel op de grond en zuigt het op met je stofzuiger. De gefilterde lucht die aan de achterkant uit je stofzuiger komt, geeft dan een fijne geur vrij.

6. Elke etage zijn eigen schoonmaakshit
Ken je dat, dat je eigenlijk even (bijvoorbeeld) allesreiniger moet pakken, maar geen zin hebt om he-le-maal naar be-ne-den te lopen? Dus dan laat je het maar even? Ik wel. Daarentegen vind ik het toilet schoonmaken nooit zo’n issue, want ik heb zowel op de bovenetage als beneden dikbleek staan. Zorg voor een fles van elk schoonmaakmiddel op elke etage. En je hebt geen excuus meer (en weet je hoe lekker het voelt als je ‘t effe snel hebt schoongemaakt? Heurlijk).

Zo. Na al dat ‘genettoyeer’ heb je wel wat ontspanningstips verdiend. Deze zijn gratis en voor niets. 

Heb jij nog tips? We horen ze héél graag (voor ‘n vervolg?). Praat erover mee op Facebook!

 

Viktor en het vuur is het allereerste kinderboek dat stress, burn out en balans uitlegt in kindertaal. Een sprookje door Sarah Van Wolputte, met een voorwoord van psychiater Prof. Dr. Dirk De Wachter.

'Vergeet de kinderen niet. Dit boek nodigt uit om op een creatieve en kindvriendelijke manier in dialoog te gaan.'
- Dirk De Wachter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *