Ik ben fantastisch

‘Herhaal maar wat ik zeg.’ zegt ze. ‘Ze’ is mijn coach. ‘Herhaal maar wat ik zeg.’ Moedigt ze me nog een keer aan. ‘Ik ben Annelies, ik ben fantastisch en ik kan alles.’ Ik voel mijn wangen warm worden en ik voel me in eerste instantie ongemakkelijk.

‘Ik ben Annelies, ik ben fantastisch en ik kan alles.’ Dit is niet de eerste keer dat iemand me zoiets laat zeggen, maar toch aarzel ik. En dan doe ik het gewoon. Het voelt goed. Ze zegt dat ik het als mantra moet herhalen en dat ik het op de koelkast kan plakken. ‘Gelukkig vraag je me niet om het op social media te zetten!’ grap ik. ‘Nou…’, zegt ze lachend.

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg

De rest van het gesprek kun je raden. Wat maakte nou dat ik dit zo verschrikkelijk vond om te doen? Dat ik me schaamde en dat ik het zéker niet op social media durfde te plaatsen (zonder context). En ik hoorde mijn vader zeggen: ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.’ En het stomme was, ik wílde helemaal niet gewoon zijn. Ik had een levendige fantasie als kind. Toch koos ik een veilige weg en deed ik ‘gewoon’. En als ik dat niet deed voelde ik me schuldig.

Wat maakt het uit wat iemand van je vindt?

Wat maakt het eigenlijk uit wat iemand van je vindt? En na een weekje nadenken zit ik hier nu dit artikel te schrijven. Met een beetje context wordt het al minder spannend en de reden dat ze me deze zin – of je zou zelfs kunnen zeggen dit mantra – liet zeggen is veel interessanter dan mijn schaamte om het hardop uit te spreken. We werkten op dat moment namelijk met van gedachten. Alles wat je over jezelf denkt, wordt werkelijkheid, omdat je er (onbewust) naar gaat leven. Mijn gedachte over een bepaald onderwerp was ongeveer zo: ‘Ik kan dit niet, ik ben niet goed genoeg.’ Je hebt per dag zo’n 40.000 tot 60.000 gedachten. (Er zijn ook bronnen die beweren dat het er nog meer zijn, maar ik houd even deze aantallen aan want het is al duidelijk genoeg, het zijn er veel!)

Je gedachten over jezelf ga je geloven

Maar wat belangrijker is, is dat zo’n 90% van je gedachten een herhaling is van gisteren en de dag daarvoor en daarvoor… Dus: wat denk je dat er gebeurt als je elke dag tegen jezelf zegt: ‘Ik kan dit niet, ik ben niet goed genoeg.’ Juist! Je gaat het geloven. En dan heb je een beperkende overtuiging waarschijnlijk zelfs zonder dat je het doorhebt. Au. (meer weten over beperkende overtuigingen? Vanaf volgende week staat de Online Masterclass ‘Effectief omgaan met stress’ online, waarin dit uitgebreid wordt behandeld in 1 van de 7 modules, red.)

Je hébt je gedachten, je bént ze niet

Het is alleen moeilijk om deze beperkende overtuigingen te ontdekken, omdat je je als eerste moet realiseren dat je gedachten hébt en dus niet je gedachten bént. Vaak vereenzelvigen we ons namelijk met onze gedachten. Als je je realiseert dat je gedachten hebt en ze niet bent, kun je op ontdekkingstocht wélke gedachten je hebt, en of ze je beperken. Dat kun je doen door er met iemand over te praten, maar Tolle beschrijft in zijn boek ook een prachtige methode van zelfonderzoek! (Als er een toeschouwer is, die je gedachten ziet, wie ben jij dan? Wil je hier meer over leren? Lees dan De kracht van het Nu van Eckhart Tolle)

Als je ontdekt heb dat je dus de overtuiging hebt ‘Ik kan dit niet, ik ben niet goed genoeg,’ dan is het soms voldoende om dit te zien, en vanaf dat moment ben je je er van bewust. Vaak is het echter zo dat je dat riedeltje al zó vaak herhaald hebt (meestal ook nog in verschillende situaties), dat het niet zomaar opgelost is. Het is als het ware het eerste liedje dat opkomt in je hoofd.

Vervang je riedeltje door een ander riedeltje

Een goede methode is dan om het riedeltje te vervangen door een ander riedeltje. In dit voorbeeld: ‘ik ben fantastisch en ik kan alles.’ Daarbij is je eigen naam is heel erg krachtig (je luistert er immers al naar sinds je geboren bent) dus daarom is het belangrijk om je naam ook uit te spreken. De reden dat we een nieuwe overtuiging kunnen aanleggen is dat onze hersenen neuroplastisch zijn; dit betekent dat ze het vermogen hebben om (zich) te veranderen. Alles wat je doet denkt en waar je aandacht aan schenkt, verandert de structuur en functie van ons brein! (Definitie komt uit Search inside Yourself, van Chade-Meng Tan) Je kunt dus écht nieuwe dingen leren en nieuwe gedachten over jezelf integreren. En als de nieuwe overtuiging sterker wordt dan de oude, dan verdwijnt de oude langzaam maar zeker. Als je gaat geloven dat je fantastisch bent, dan ís het dus ook echt zo, want: ook daar ga je naar leven.

Ik deed altijd maar ‘normaal’

En er was nog een overtuiging, die dus specifiek op mij van toepassing is maar ik deel het toch met je, omdat jij er wellicht ook iets kunt uithalen of een andere overtuiging bij jezelf herkent. Namelijk de opmerking: ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.’ Een typisch Nederlandse uitspraak. Die zat er bij mij echt diep ingesleten, zonder dat ik dat doorhad. En door dat te geloven, had ik mezelf van mijn creativiteit afgesneden. Want ik deed altijd maar normaal! (En wat is normaal? – maar dat is een andere gesprek). Mijn lieve vader bedoelde dit natuurlijk helemaal niet verkeerd, die had dat ook weer ergens geleerd. Hoe dit hele proces liep en ik uiteindelijk wél ‘gek’ ben gaan doen, namelijk mijn hart volgen, lees je in mijn boek Zout water. En mijn leven is zoveel leuker geworden! Eerlijk? Ik weet zeker dat mijn vader heel trots op me zou zijn als hij nu nog hier zou zijn. (En dat hij dat nu ook is, meekijkend over mijn schouder!)

Herhaal maar wat ik zeg, vanaf nu elke dag

Tot slot kwam ik tijdens de oefening met mijn coach nog tot een ander mooi inzicht: een die we tegenwoordig nogal eens vergeten en ik blijf hem herhalen totdat iedereen het heeft gehoord. Je hoeft niets te veranderen, je bént al goed genoeg. En je bent précies waar je zijn moet.

Dus… herhaal maar wat ik zeg (en weet je: doe dat vanaf nu gewoon lekker elke dag): ‘Ik ben [JOUW NAAM] Ik ben fantastisch en ik kan alles. En als er nu een stemmetje zegt dat dat niet waar is? Dat stemmetje liegt. Want je bent fantastisch en precies goed zoals je bent.

LEES OOK: DEZE BELANGRIJKE BOODSCHAP MOET JE BESLIST LEZEN VANDAAG…

Annelies is eigenaar van e-Merge coaching, waarbij ze mensen duurzaam helpt zichzelf te (her)vinden. Ze werkt als (groeps) coach en trainer op het gebied van energie- en stressmanagement. Ook spreekt ze professioneel over deze onderwerpen en werkgeluk. Wil je meer lezen van Annelies? Haar eerste boek ‘Zout water’ is hier verkrijgbaar.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *