Yoga bij burn out: wat past bij mij?

Je bent herstellende van een burn out. Yoga kan je helpen beter ‘in je lichaam te komen’. Maar: hoe kies je? Tamarah van Uplug Jezelf, ervaringsdeskundige op het gebied van burn out, helpt je verder. Stel jezelf déze vragen.

Yoga uitproberen. Je bent zo ver. Want yoga kan je herstel súper goed helpen bij burn out! Zeker het proberen waard, dus. Zelf heb ik er ook veel aan gehad. Maar als je gaat googlen naar yogascholen bij jou in de buurt zal het je misschien overweldigen. Hoe kies je?

Dit is eigenlijk een supermooie oefening voor jezelf wat betreft burn out herstel.

Waarbij deze dingen gelijk aan bod komen:
* Je grens aanvoelen
* Durven nee te zeggen
* Ontdekken wat bij je past
* Vertrouwen op je gevoel

Kortom: Dicht bij jezelf komen. Moeilijk! Een yoga docent vinden die bij jou past is ontzettend persoonlijk. Een stem kan het bij mij zelf bijvoorbeeld al kapot maken. Of een te hoog tempo. Een docent die niet corrigeert of helpt.
Rare muziek. Of een ontzettende blije doos (pardon, haha).

Deze vragen moet je jezelf stellen:

* Wat voor stijl yoga wil je?
Er zijn enorm veel verschillende stijlen yoga. Ontdek wat je wilt bereiken. Wil je rustig aan doen? Probeer dan Yin. Wil je flink zweten? Dan is Bikram misschien wat voor jou.

* Hoe is de sfeer in de studio?
Welke omgeving lijkt jou persoonlijk prettig? Heb je liever yoga in een fitnesszaal of liever een knusse zolder waar wierook wordt gebrand? Ga onderzoeken wat bij jou past.

* Hoe is de docent(e)?
Er zijn goede, middelmatige maar ook gewoonweg slechte yogaleraren. Bedenk wat jij zelf verlangt van een docent. Vind je het fijn om gecorrigeerd te worden? Of wil je juist met rust gelaten worden? Daarbij is het karakter van de docent belangrijk omdat het moet klikken. Daarbij moet de docent ook over een flinke dosis anatomische kennis beschikken. Hij of zij moet wel weten wat wel of niet kan met bijvoorbeeld jouw rugklachten. Daar speelt correctie een belangrijke rol in bij yoga. Om te kunnen corrigeren, moet je begrijpen en aanvoelen hoe het lichaam in elkaar zit.

* Hoeveel mensen doen mee aan een les?
Het is simpel gezegd zo: hoe populairder de school, hoe meer matjes er op de vloer zullen liggen. Maar ook: hoe meer matjes en mensen, hoe minder de individuele aandacht. Bedenk wat je eruit wilt halen.

* Neem de tijd!

Probeer vooral verschillende scholen uit, verschillende docenten. Maak gebruik van gratis proeflessen, als je die kunt volgen, op probeersessies. Het zal misschien niet de eerste keer raak zijn. En misschien word je bestookt met mails of je nog komt. Durf dan nee te zeggen. Als het niet klikt, is het ‘m gewoon niet voor jou. Voel je niet bezwaard, je doet dit voor jezelf, niet voor een ander. En het ‘nee’ zeggen moet je maar zien als een goede oefening. Jij komt voorop, in dit proces. Tot slot: geef niet op. Jij gaat écht een yogaschool vinden die bij jou past.

Tamarah Sikorski is eigenaar van Unplug Jezelf, een community voor jongeren met een burn out. Dit artikel verscheen ook op haar eigen site.

LEES OOK: DEZE VRIENDEN SLEPEN JE DOOR DE BURN OUT, HOE DAN OOK!

Doe jij aan yoga? Of heb je een andere manier gevonden om ‘contact met je lichaam te maken’? We horen het graag op onze Facebookpagina!

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist