Sta jij wel aan het roer van je leven?

Wees eens eerlijk; wie is de baas over jouw leven? Wie staat er aan het roer? Ben jij dat? Of zijn dat de mensen om je heen en de omstandigheden waaronder jij je leven leidt? Coach Krista (Stepping Up) vertelt in dit artikel over het roer overgeven én terugpakken. 

Velen zullen op bovenstaande vraag antwoorden dat ze zelf aan het roer staan. Maar wat nader bekeken, komen ze vaak tot de conclusie dat dat niet helemaal waar is. Mensen laten zich veel meer leiden door wat hen overkomt dan ze aan zichzelf willen toegeven. Hoe zou het zijn als je zélf aan het roer staat? Als je zelf bepaalt hoe jouw leven verloopt? Hoe zou het zijn als je voor jouw geluk niet langer afhankelijk bent van wat je overkomt, maar van wat jíj onderneemt?

Je hebt niet alles zelf in de hand, in die zin is het leven niet maakbaar

Veel mensen voelen een zekere onvrede. Ik zie het veel in mijn praktijk; ze voelen zich machteloos, overgeleverd aan hun leidinggevende, de mensen om hen heen, het lot… Natuurlijk heb je niet alles zelf in de hand. In die zin is het leven zeker niet maakbaar. Je kunt ongelooflijk veel pech hebben. Je baan kwijtraken door een reorganisatie, een geliefde verliezen aan een rottige ziekte. Op die omstandigheden heb je vaak maar weinig invloed.

De manier waarop ze ermee dealden maakt dat ze staan waar ze nu staan

Hoe jij omgaat met wat er op je pad komt, en welke invloed het op jou heeft, daar kun je wél wat aan doen. Ik volg met veel interesse het programma Dream School. Hierin krijgen 14 schoolverlaters een kans om hun leven toch weer op de rit te krijgen. Ze volgen lessen van mensen die in hun vakgebied opvallende, uitzonderlijke prestaties hebben geleverd, en krijgen op die manier inspiratie aangereikt. De gelegenheidsdocenten hebben zelf niet zelden ook een heftige achtergrond. Het lot was hen niet altijd gunstig gezind. De manier waarop ze daarmee dealden maakt dat ze staan waar ze nu staan.

Het verhaal van Kim Feenstra maakte zichtbaar veel los bij de jongeren

Twee weken geleden was het de beurt aan Kim Feenstra. Zij vertelde over haar eigen jeugd; ze heeft, net als veel van de jongeren zelf, onder meer te maken gehad met verslaving, opvanghuizen, geweld. Ook verloor ze op 29-jarige leeftijd haar partner. Toch heeft ze zich weten te ontworstelen aan deze geschiedenis, is ze nu zeer succesvol als model en timmert ze sinds kort ook serieus aan de weg als fotograaf. Kims verhaal maakte veel los bij de jongeren. Ze werden geconfronteerd met hun eigen verliezen, hun eigen verdriet. En sommigen raakten zichtbaar geïnspireerd. Ik zag ze denken: als zij dat kan, waarom ik dan niet? Natuurlijk, er zijn nog duizend hobbels en obstakels die ze te nemen hebben. Maar het kán.

Kijk eens kritisch naar de manier waarop jij je leven leidt

En als Kim het kan, waarom jij dan niet? Natuurlijk, Kim heeft vast ook mazzel gehad, was misschien op de juiste momenten op de juiste plekken. Maar een carrière opbouwen zoals zij heeft gedaan, daarvoor heb je meer nodig dan mazzel. Dat doe je door ontzettend goed te luisteren naar jezelf. Door de kansen te grijpen die voor je liggen. Door die dingen te doen waarvan je intrinsiek weet dat het de juiste dingen zijn, en de zaken te laten waarvan je diep van binnen weet dat ze je niet zullen helpen. Kijk eens kritisch naar de manier waarop jij je leven leidt. Haal je alles eruit wat erin zit? Sta jij aan het roer? Misschien heb je op dat gebied nog wel wat te winnen.

Krista is coach en Inner Beauty Expert. Ze is eigenaar van coachingpraktijk Stepping Up.

LEES OOK: WANNEER IK WEER MOET WERKEN? NOU… NOOIT… <- INTERESSANT ARTIKEL OVER HOE HET OOK KAN!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist