Neem jij wel verantwoordelijkheid voor je eigen leven?

Het is verleidelijk om je te wentelen in tegenslag en met je vinger naar anderen te wijzen als het om jouw omstandigheden gaat. Maar of het ook verstandig is? Coach Krista pleit voor je verantwoordelijkheid nemen: je bént namelijk niet zo machteloos als je denkt.

We zijn allemaal maar mensen. Niet alles gaat vanzelf, er gaat ook wel eens iets mis. Soms lopen de dingen niet zoals je wilt, vallen je resultaten tegen of gedragen mensen zich anders dan je graag zou willen. Dat is niet erg, dat is oké. Ten minste… zolang je daarover eerlijk bent tegen jezelf. Zolang je in de spiegel durft te kijken en hardop durft te zeggen wat jouw aandeel was in datgene wat er misliep. En dan heb ik het er niet over dat je jezelf met verwijten om je oren moet slaan over wat je verkeerd hebt gedaan. Daar bereik je niets mee, behalve dan dat je jezelf in sneltreinvaart de put inpraat.

Het is heel makkelijk om naar anderen te wijzen

Eerlijk zijn over jouw aandeel in de mindere successen betekent dat je je ogen opent voor wat jij kunt doen om iets aan de situatie te veranderen. Het is heel makkelijk om naar anderen te wijzen. Het is heel makkelijk om een zin te beginnen met: ‘Ja, maar hij…’ Veel moeilijker is het om te zeggen: ‘Inderdaad. Ik heb dat niet handig aangepakt.’ Veel moeilijker. En: veel effectiever. Door je eigen aandeel in een situatie te erkennen geef je aan jezelf het signaal af dat je niet machteloos bent, dat iets kunt dóen om je situatie te veranderen.

Sta op en doe wat jíj kunt om je situatie te veranderen

In mijn coachtrajecten kom ik regelmatig mensen tegen die het moeilijk hebben op hun werk. Vaak vertellen ze mij hoe vervelend hun collega’s zijn, hoe oneerlijk hun baas. Misschien is dat allemaal waar. Misschien heb jij het inderdaad ontzettend slecht getroffen. Maar dat wil niet zeggen dat je vingerwijzend achterover moet gaan leunen. Integendeel! Sta op, en doe wat jíj kunt om die energieslurpende situatie waar je in zit te veranderen. Ga een gesprek aan met je collega’s over wat hun gedrag met je doet. Van het standpunt dat ‘de ander’ eerst maar eens in beweging moet komen is nog nooit iemand gelukkiger geworden. Kijk eens kritisch naar je eigen gedrag, wat straal jij uit? Zolang jij alleen maar moppert over wat er niet goed gaat, maar niet in beweging komt weet je één ding zeker; er gaat niets veranderen. Wat je geeft kun je immers terugverwachten. Dus zolang jij jouw wil om iets te veranderen aan de situatie niet toont kun je van anderen niet verwachten dat zij dat wél zullen doen.

Kijk in de spiegel, neem je verantwoordelijkheid

Kijk in de spiegel. Neem je verantwoordelijkheid. Doe wat jíj kunt doen om de situatie waar je in zit voor jezelf zo goed mogelijk te maken. Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat je direct allerlei grootscheepse maatregelen moet nemen. Breng eerst eens voor jezelf in kaart wanneer je wél tevreden zou zijn. Bekijk daarna welke kleine stap je nú al kunt nemen om een stukje in die richting te bewegen. Misschien kun je die collega die altijd zo chagrijnig is gewoon eens oprecht geïnteresseerd vragen hoe het met hem gaat, in plaats van mopperen over hoe hij toch altijd aan het… mopperen is. Dit brengt gelijk leuk in kaart wat er gebeurt. Hij moppert, maar zelf doe je dat ook. Zo’n situatie houdt zichzelf in evenwicht. Doorbreek die cirkel!

En blijf je ontevreden? Overweeg dan een meer rigoureuze aanpak; misschien ben je in een andere werkomgeving beter op je plek, misschien is het tijd die vriendschap waar je niets meer uit haalt op te zeggen. Neem zelf de verantwoordelijkheid voor je eigen geluk. Iemand anders gaat dat echt niet voor je opknappen. (Foto: Jon Ly/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: CREËER JIJ JE EIGEN CHAOS? MONIQUE LEGT UIT HOE JE DAT VOORTAAN VOORKOMT.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist