Heerlijk toch, stilte? Geen prikkels, geen muziek, geen gesprek, even helemaal niets. Maar hoe vaak ervaar je dat? Hoe vaak gun je jezelf die luxe? We doen het te weinig, zegt coach Krista.
In de drukke tijd waarin we leven richten we ieder moment zo efficiënt mogelijk in. Dus tijdens het autorijden luister je een podcast, terwijl je kookt bel je je moeder en zodra je opstaat zet je de radio aan om het laatste nieuws te horen. En ach, een muziekje op de achtergrond terwijl je aan het strijken bent, gezellig toch? Zeker, heel gezellig. Maar op die manier gun je jezelf geen mijmertijd. Je gunt jezelf geen rust. Je voedt jezelf continue met nieuwe prikkels die ervoor zorgen dat je wel een beetje, maar nooit helemaal aan jezelf toekomt.
Ik kan losgaan in de auto op muziek, toch doe ik dat soms bewust niet
Ik ben zelf erg geneigd om, zodra ik in de auto stap, muziek op te zetten. Thuis doe ik dat ook, maar ik zing nogal graag mee, en dat komt me meestal binnen enkele momenten te staan op een ‘Mahaam, doe normaal!’ In de auto kan ik dus even helemaal losgaan. Daar geniet ik erg van. En toch doe ik het regelmatig heel bewust niet, hoeveel plezier het me ook oplevert. Ik zit dan tijdens het rijden gewoon stil, ik let op het verkeer en doe verder helemaal niets. Ik bel niet, ik zing niet, ik praat niet met mezelf (ook zo’n gewoonte waarmee ik mezelf, soms ongemerkt, lekker kan bezighouden), ik adem alleen. Ik merk dat ik dan, in tegenstelling tot wanneer ik een prikkelrijke omgeving creëer, echt tot rust kom. En dat leidt, behalve tot de broodnodige ontspanning, ook tot gelegenheid tot zelfreflectie. Door die rust op te zoeken, geef ik mezelf de kans te checken hoe het eigenlijk met mij gaat. En dat lukt echt niet als ik al zingend zit te dansen op mijn stoel.
Tijdens de stilte verwerk je gebeurtenissen en vinden ze hun vorm
Het blad Brain structure and Function publiceerde in 2013 een artikel over een onderzoek waarin het effect van de verschillende types geluid en stilte op muizen werden onderzocht. Hierbij was stilte overigens niet het kernonderwerp, de onderzoekers verwachtten dat het effect hiervan minimaal zou zijn. Niets bleek minder waar: de onderzoekers kwamen erachter dat de muizen die twee uur lang aan stilte waren blootgesteld nieuwe hersencellen aanmaakten in de hippocampus, het gebied in de hersenen dat het geheugen, de emoties en het lerend vermogen regelt. In datzelfde jaar beschreef onderzoeker Joseph Moran in Frontiers in Human Neuroscience dat stilte essentieel is voor de verwerking van allerhande gebeurtenissen. Zonder de afleiding van geluid komt er ruimte vrij in je hoofd om dingen te verwerken. Tijdens die stilteperiode hebben je hersenen de gelegenheid het stof dat door allerlei ervaringen is ontstaan weer te laten neerdwarrelen en hun vorm te vinden. Geef je jezelf die gelegenheid niet, dan blijven al die gebeurtenissen onverwerkt door je hoofd dwalen, met veel onrust tot gevolg. Zoek dus af en toe bewust de stilte op. Geef jezelf regelmatig de gelegenheid tot rust te komen en alles wat er op een dag gebeurt goed te verwerken. Dan kun je daarna de rollende ogen van je kinderen trotseren met een ongeremde imitatie van Beyoncé.
Redactie: Bewust meer stilte? In het boek NIETS lees je hoe stilte je vaak tot de diepste inzichten brengt…
Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl.
LEES OOK: EEN STILTEREIS IN DE WOESTIJN MAKEN, ZOU JIJ HET KUNNEN?