Idealiseer je je vakantie te veel?

Deze vakantie ga je helemaal tot rust komen. Eindelijk. Toch? Nou, misschíen loop je het risico dat je je vakantie nogal idealiseert, zegt coach Krista…

De vakantieperiode, dé periode om op te laden, bij te tanken, even aan onszelf te werken. Je ziet jezelf al zitten, voor de tent met een goed boek of aan het zwembad met een cocktail in de hand. Je ziet voor je hoe je zongebruind en glimlachend de tijd doorbrengt aan idyllische stranden of in gezellige middeleeuwse stadjes. De kinderen spelen zoet met elkaar, en jullie hebben plezier. Er valt geen onvertogen woord, en als je terugkomt ben je heerlijk ontspannen, uitgerust en kun je er weer tijdje tegenaan. Ooit zo’n vakantie meegemaakt? Ik niet.

Er is altijd wel gedoe tijdens de vakantie

Er is altijd wel gedoe, bijvoorbeeld omdat de reis erg lang en vermoeiend is, het inpakken toch niet zo soepel loopt, de kinderen elkaar al voor je de straat uit bent in de haren vliegen of omdat de plaats van bestemming er in werkelijkheid niet zo sprookjesachtig uitziet als in de brochure stond. En dan hebben we het alleen nog maar over dag één…

Eigenlijk had het ook wel wat, die verregende vakantie in Italië

Vakantie is heel fijn. Terugdenkend aan de vele reizen die ik heb gemaakt en de vele verschillende vakantieadressen die ik heb gehad overweegt een voldaan gevoel. Ik kijk op – bijna – al mijn vakanties met een warm gevoel terug. Alleen die keer dat mijn lief en ik voor het eerst samen gingen kamperen en het twee weken lang alleen maar regende was niet zo’n succes. Dat we er helemaal voor naar Italië waren gereden hielp niet erg. Nu ik erover nadenk… zelfs die ervaring levert me een lach op. Want eigenlijk had het ook wel wat, leven uit de auto en elke dag ons tentje –zo lek als een mandje – aan de waslijn hangen in de hoop dat een paar schaarse zonnestralen hem droog zouden krijgen voor de volgende bui zich aandiende. Toen we er middenin zaten had het natuurlijk helemaal niets. Alles was klam, we hadden het koud, we waren moe, het was een drama. Op een dag waren we er klaar mee; het weerbericht toonde weer niets dan ellende, we braken de tent af, stopten hem in de dichtstbijzijnde prullenbak en reden in één ruk door naar huis.

De ellende verdwijnt naar de achtergrond en daar ligt een probleem

Terugkijkend zien we de romantiek er wel van in. De ellende verdwijnt naar de achtergrond en wat overblijft is een glimlach. En daar ligt potentieel een probleem. Want bij het plannen van de volgende vakantie halen we ons opnieuw allerlei prachtige ideaalbeelden in het hoofd (van die nimmer ruziënde kinderen, weet je nog?) En dan kan het eigenlijk alleen maar tegenvallen. Met als gevolg dat je op vakantie te maken krijgt met een teleurstelling. Niet omdat de vakantie nu zo dramatisch verloopt, maar omdat je verwachtingen erover onmogelijk hoog gespannen waren.

Als je op vakantie gaat, neem je je sores gewoon mee

Wees realistisch als je je vakantie plant. Wees eerlijk naar jezelf en toets of je verwachtingen wel redelijk zijn. Dat betekent natuurlijk niet dat je je enthousiasme continu moet dimmen. Fantaseren mag (het is eigenlijk een must, maar daar hebben we het een andere keer wel weer over). Realiseer je gewoon dat een fantasie geen werkelijkheid is. Realiseer je dat je, als je op vakantie gaat, je eigen sores gewoon meeneemt. Dus als je niet lekker in je vel zit is een vakantie geen wondermiddel om vanaf dag één fluitend op te staan. Als je kinderen thuis niet goed met elkaar kunnen opschieten kunnen ze dat op vakantie niet opeens wel. En als jij thuis niet houdt van kletsen over koetjes en kalfjes met de buren ga je het op de camping niet opeens heerlijk vinden om door Jan en Alleman te worden aangesproken voor een babbeltje over het weer.

Calculeer in dat het ook op vakantie af en toe kan tegenvallen. Creëer geen torenhoge verwachtingen voor jezelf. 20 boeken lezen terwijl je overdag de zorg hebt voor kleine kinderen en je ’s avonds graag op tijd gaat slapen is misschien niet zo’n realistisch plan. Neem je voor gewoon te genieten van je vakantie, wat er ook op je pad komt. Wees zo flexibel als je kunt en beweeg mee met wat de dag te brengen heeft. Dan ligt die ideale vakantie-ervaring voor het oprapen. (Foto: Lexel/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl. 

LEES OOK: WAAROM VEEL BURN OUTS JUIST NA DE VAKANTIE AAN HET LICHT KOMEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist