Heb jij last van vakantie FOMO?

Vakantie! En dan móet je natuurlijk van alles doen, zien, meemaken… Lijd jij aan vakantie FOMO? Coach Krista duidt het verschijnsel en heeft advies.

Het is vakantietijd. Tijd om te genieten. Tijd om nieuwe ervaringen op te doen, mooie dingen te zien, cultuur te snuiven of lekker te chillen op het strand. Heerlijk die tijd. Of niet? Van tevoren bedenken we vaak wat we allemaal willen doen. Correctie; wat we allemaal moeten doen. We leiden massaal aan vakantie FOMO; de fear of missing out. Want als je dan helemaal naar Zuid-Frankrijk, Mexico of Bali bent gereisd, dan wil je ook wel alles eruit halen wat erin zit.

We denken dat we het nodig hebben, al die indrukken

Stel je voor dat je terug komt om te ontdekken dat je dat ene hele leuke barretje niet hebt bezocht, die prachtige brug niet hebt gezien of dat gave festival hebt overgeslagen… En dus slepen we ons van de ene naar de andere hotspot en zijn we op vakantie vooral bezig het goed te doen. Omdat we denken dat we het nodig hebben, al die indrukken. Al die activiteiten, al dat nieuws. En natuurlijk, het is hartstikke fijn om van alles mee te maken. Het is heel leuk om bij thuiskomst te barsten van de spannende verhalen over jungle trails, prachtige wijntrips en een hipper dan hippe Ibiza-oufit. Maar is dat echt wat je zelf wilde? Wiens behoefte heb je daarmee bevredigd? Die van jezelf? Of die van je imago?

Wat zou je doen als je even alleen op de wereld was?

Wees daar eens eerlijk over. Als je diep in je hart kijkt, wat voor soort vakantie zou je dan het liefste willen houden? Als je alles wat anderen zeggen, doen en vinden buiten beschouwing zou laten en jij heel even alleen op de wereld was, wat zou je dan doen in die vrije weken? En? Lijkt dat op de manier waarop je je laatste drie vakanties hebt doorgebracht? Natuurlijk, we hebben te maken met de behoeften van partners, kinderen, misschien vrienden met wie je weg gaat. Dat betekent dat je soms concessies zult moeten doen. Maar dat wil nog niet zeggen dat je je eigen behoeften niet als uitgangspunt kunt nemen.

Ga niet automatisch uit van het motto ‘veel is beter’

Begrijp me niet verkeerd; mijn boodschap luidt niet dat je vakantie pas geslaagd kan zijn als je alleen maar rust en niets nieuws onderneemt. Integendeel! Als jij graag zes keer de Mont Ventoux wilt beklimmen op je fiets, in een kano heel Indonesië wilt doorkruisen of een maand lang schapen wil scheren op Texel zeg ik: vooral doen! Maar ga daarbij niet automatisch uit van het motto ‘veel is beter’. Pols regelmatig bij jezelf waar jouw behoefte ligt en geef niet toe aan de verleiding dingen vooral te doen omdat het straks zo leuk staat op Facebook. Sterker nog: als je merkt dat je, denkend aan het avontuur wat je aan het voorbereiden bent, regelmatig stilstaat bij hoe je vrienden zullen reageren is dat reden voor extra alertheid. Doe je het echt voor jezelf? Of toch vooral voor het mooie plaatje?

Steek tijd in waar je van geniet en vergeet wat je zult missen

Het is logisch dat je het maximale uit je vakantie wilt halen. Immers; voor het mooie weer hoef je deze zomer waarschijnlijk niet naar de andere kant van de wereld te reizen, en je wilt ook wel merken dat je ergens anders bent. Maar overdrijf het niet. Steek je energie in de dingen die je wel doet en waar jij van geniet, en houd je niet bezig met wat je eventueel zult missen. Als je bij thuiskomst tot de conclusie komt dat je nog niet alles hebt beleefd wat er te beleven viel heb je gelijk een mooie droombestemming om naar terug te keren.

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl.

LEES OOK: MIJN ALLEREERSTE VAKANTIE MET EEN BURN OUT, HOE WAS DAT?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist