5 x van die typische vakantie gedachten

Er zijn een aantal gedachten die íedereen krijgt tijdens de vakantie. Alleen eigenlijk best wel jammer dat we daar de rest van het jaar helemaal niets mee doen.

1. Ik ga dít na de vakantie helemaal anders doen

Nou, steek je hand maar op als je dit níet tijdens een vakantie hebt gezegd. Vakantie is bij uitstek het moment om na te denken over patronen waar je uit wilt of dingen die je in je leven anders wilt aanpakken. Ik heb bijvoorbeeld menig vakantie doorgebracht met plannen hoe ik voor mij toxische, mensen uit mijn leven kon weren (daar was ik vroeger notoir slecht in) of hoe ik voortaan wél mijn grenzen zou aangeven. Wat er vaak gebeurt is dat we géén direct gevolg geven aan onze inzichten. Wat nu als je eens de inzichten zou noteren en een stappenplan zou maken hoe je het na de vakantie gaat aanpakken? Een paar vakanties geleden was ik er opeens klaar mee: ik maakte inderdaad een plan, in plaats dat ik bleef hangen in mijn ongenoegen. En: dat werkt dus écht.

2. Thuis wil ik ook zo’n hangmat, met fijne muziek

Thuis wil ik ook… Kom je thuis, doe je er natuurlijk niks mee. Maar wat let je om die heerlijke muziek inderdaad thuis op te zetten? En wat een hangmat betreft, waarom zou je die niet gewoon in de regen in je woonkamer opzetten als je je rot voelt? Wij hebben het laatst gedaan toen het regende dat het goot en dat was heerlijk. Dus ja, neem die dingen mee naar Nederland en word er hier óók vrolijk van. Alleen al het feit dat het je doet terugdenken aan de vakantie maakt je blij.

3. Ik moet thuis ook eigenlijk vaker…

Lezen, naar de vogeltjes luisteren, nietsdoen, gezonde salades eten, mijn mobiel links laten liggen… Het kunnen allemaal dingen zijn die je in de vakantie doet waarvan je denkt: hé, die moet ik thuis eigenlijk ook eens doen. Tuurlijk vergeet je ze meteen zodra je de grens over rijdt naar Nederland en het bordje ziet van de stad waar je woont. Daarom: schrijf ze op in een boekje waar jij blij van wordt. Dan vergeet je het niet. En kun je af en toe jezelf eraan herinneren.

4. De mensen hier zijn zo…

Of je nu in Limburg op vakantie gaat, of in Frankrijk, Spanje, Engeland of waar dan ook: op vakantie valt je opeens op hoe gastvrij/vriendelijk/vrolijk mensen zijn. Je schrijft het dan natuurlijk automatisch toe aan de lokale volksaard, maar bedenk je ook eens dat iedereen tijdens de vakantie ontvankelijker is voor contact, elkaar met een glimlach tegemoet treedt en ontspannen is. Goed om te onthouden, want die drie laatste dingen kun je ook proberen toe te passen als je weer thuis bent.

5. Laten we dít gaan doen…

Als je op vakantie bent, onderneem je opeens veel meer dan je thuis zou doen. Je gaat regelmatig naar een stadje dat je niet kent, eet maaltijden die je niet eerder hebt gegeten… Waarom zou je dat thuis niet in ere houden? Het zorgt ervoor dat je nieuwe dingen ontdekt en dat houdt je fris, creatief en jong.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte.

LEES OOK: WAAROM KUNNEN SOMMIGE DINGEN OP VAKANTIE OPEENS WEL?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *