Mijn lichaam kent geen vakantie

Zomervakantie. We hebben er reikhalzend naar uitgekeken. Tijdens de vakantie staan we onszelf die kaasjes, die rust, dat relaxen, wél toe. Best raar eigenlijk, betoogt Mariette, dat we de rest van de tijd blijkbaar níet zo goed voor onszelf zorgen.

Vakantie is voor velen een moment om even de boel de boel te laten, om bij te komen van werk en andere verplichtingen en om even niets te hoeven en te moeten. Heerlijk toch, denk je nu wellicht, en dat kan het ook zijn. Maar wat betekent dit voor ons lichaam, dat het hele concept vakantie niet kent?

Tijdens de vakantie mag er opeens van alles

Onder het mom van ‘het is vakantie’ mag er opeens van alles. Vakantie moet vooral genieten en leuk zijn, waarbij we onszelf wijs maken dat niets meer moet en alles mag: onbeperkt eten, drinken, slapen, lummelen, luieren, niets doen, of juist dingen gaan doen die we normaal nooit doen. Vakantie lijkt een tijd te zijn van onbeperkte mogelijkheden, maar wat zegt ons lichaam? Velen van ons worden met name aan het begin van de vakantie geconfronteerd met vermoeidheid, fysieke klachten, spanning en relaties die niet lekker lopen (veel verzoeken tot scheiding vinden na de zomervakantie plaats). Vaak hebben we weken nodig om überhaupt tot rust te komen en daarmee enigszins bij onszelf uit te komen. Voor mij is dit een reflectie van hoe we dagelijks leven.

De aarde gaat nooit met vakantie

De aarde heeft nooit vakantie. Elke dag draait zij om haar as en krijgen we weer een gloednieuwe dag cadeau. Ze staat als het ware altijd ‘aan’, net als de rest van het universum. Als mensen draaien we mee, en zo ook ons lichaam. Elke dag beweegt ons lichaam zich door de dag heen, of eigenlijk de ruimte, en maken we keuzes die van invloed zijn op hoe we ons voelen. Wij zijn het zelf die een plaatje plakken op de dag, zoals maandag, vrijdag, werkdag, vrije dag, baaldag, weekend of vakantie. Voor het lichaam verandert er echter niets. We zitten misschien op de camping ergens, maar ons lichaam kent geen vakantie. Ons lichaam vindt het fijn dat er zowel op maandag, op een baaldag, in het weekend of tijdens de vakantie goed voor haar gezorgd wordt.

De vraag is eigenlijk: waar gaan we eigenlijk tussenuit?

Vaak gaan we echter in de vakantie wat later naar bed, slapen we langer uit, drinken we een extra likeurtje of wijntje, eten we lokale specialiteiten, zoals Franse kazen, zoetigheden en baguettes, doen we ineens niets aan beweging of worden we juist héél avontuurlijk. Dat we regelmatig met een paar extra kilo’s weer achter ons bureau kruipen na de vakantie en vervolgens alweer uitkijken naar de volgende vakantie lijken we normaal te vinden. Kom ik terug bij mijn vraag: waar gaan we eigenlijk tussenuit? Als we het leven als één leven zien, waarbij ons lichaam de leidraad is, is er niet zoiets als ‘even er tussenuit’. We kunnen wel met vakantie gaan, maar we kunnen geen vakantie nemen van ons lichaam. De vraag is dus: hoe zorg jij voor jezelf als je met vakantie gaat? Maar vooral: hoe zorg jij voor jezelf voordat je met vakantie gaat?

Goed voor mezelf zorgen kent geen vakantie of time out

Mijn lichaam wil elke dag verzorgd, gekoesterd en gevoed worden op een ondersteunende en liefdevolle manier. Dit wil niet zeggen dat ik niet mag genieten van mijn vakantie, maar genieten zit voor mij niet in het eten van een Franse baguette, Italiaanse pizza of het drinken van een cocktail. Ik geniet als ik zelf lekker in mijn vel zit, me uitgerust voel en helder in mijn hoofd ben. Daarbij heb ik óók tijdens mijn vakantie een verantwoordelijkheid voor de kwaliteit waarin ik leef, de keuzes die ik maak, hoe ik ben met anderen en hoe ik in de ochtend opsta. Niet alleen mijn lichaam kent geen vakantie, maar ook goed voor mezelf zorgen kent geen time out. Ik mag net als de aarde ‘aan’ staan, want ik neem mezelf overal mee naartoe.

Ik ga dus deze zomer nergens tussenuit, maar ben en blijf verbonden met alles wat er is. Ook als ik op vakantie in Oostenrijk ben.

Mariette Reineke is freelance journalist voor nieuws.nl, ze deelt haar dagelijkse leven op heartstorm.nl, is lifestyle coach en is mede-initiatiefnemer van Stichting Verkering met Jezelf.

LEES OOK: WAAROM DE VAKANTIE NIET DE OPLOSSING IS VOOR JE WERKSTRESS…

Maaike Helmer is is als stress-expert bekend van o.a. Koffietijd en Jan Magazine. Ze is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). In dit boek komt digitale gezondheid ook uitgebreid aan de orde. 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist