Mijn lichaam kent geen vakantie

Het is zomervakantie en velen van ons keken reikhalzend uit naar die welverdiende weken van niets doen en ‘er even tussenuit zijn’. Maar waar gaan we eigenlijk tussenuit, vraagt Mariette zich af.

Vakantie is voor velen een moment om even de boel de boel te laten, om bij te komen van werk en andere verplichtingen en om even niets te hoeven en te moeten. Heerlijk toch, denk je nu wellicht, en dat kan het ook zijn. Maar wat betekent dit voor ons lichaam, dat het hele concept vakantie niet kent?

Tijdens de vakantie mag er opeens van alles

Onder het mom van ‘het is vakantie’ mag er, zodra we in de auto of vliegtuig stappen, opeens van alles. Vakantie moet vooral genieten en leuk zijn, waarbij we onszelf wijs maken dat niets meer moet en alles mag: onbeperkt eten, drinken, slapen, lummelen, luieren, niets doen, of juist dingen gaan doen die we normaal nooit doen.
Vakantie lijkt een tijd te zijn van onbeperkte mogelijkheden, maar wat zegt ons lichaam? Velen van ons worden met name aan het begin van de vakantie geconfronteerd met vermoeidheid, fysieke klachten, spanning en relaties die niet lekker lopen (veel verzoeken tot scheiding vinden na de zomervakantie plaats). Vaak hebben we weken nodig om überhaupt tot rust te komen en daarmee enigszins bij onszelf uit te komen. Voor mij is dit een reflectie van hoe we dagelijks leven.

De aarde gaat nooit met vakantie

De aarde pakt nooit een koffer in om met vakantie te gaan. Elke dag draait zij om haar as en krijgen we weer een gloednieuwe dag cadeau. Ze staat als het ware altijd ‘aan’, net als de rest van het universum. Als mensen draaien we mee, en zo ook ons lichaam. Elke dag beweegt ons lichaam zich door de dag heen, of eigenlijk de ruimte, en maken we keuzes die van invloed zijn op hoe we ons voelen. Wij zijn het zelf die een plaatje plakken op de dag, zoals maandag, vrijdag, werkdag, vrije dag, baaldag, weekend of vakantie. Voor het lichaam verandert er echter niets. We zitten misschien op de camping in Frankrijk, liggen op een strand in Thailand of huren een vakantiehuis in Italië, maar ons lichaam kent geen vakantie. Ons lichaam vindt het fijn dat er zowel op maandag, op een baaldag, in het weekend of tijdens de vakantie goed voor haar gezorgd wordt.

De vraag is eigenlijk: waar gaan we eigenlijk tussenuit?

Vaak gaan we echter in de vakantie wat later naar bed, slapen we langer uit, drinken we een extra likeurtje of wijntje, eten we lokale specialiteiten, zoals Franse kazen, zoetigheden en baguettes, doen we ineens niets aan beweging of worden we juist héél avontuurlijk. Dat we regelmatig met een paar extra kilo’s weer achter ons bureau kruipen na de vakantie en vervolgens alweer uitkijken naar de volgende vakantie lijken we normaal te vinden. Kom ik terug bij mijn vraag: waar gaan we eigenlijk tussenuit? Als we het leven als één leven zien, waarbij ons lichaam de leidraad is, is er niet zoiets als ‘even er tussenuit’. We kunnen wel met vakantie gaan, maar we kunnen geen vakantie nemen van ons lichaam. De vraag is dus: hoe zorg jij voor jezelf als je met vakantie gaat? Maar vooral: hoe zorg jij voor jezelf voordat je met vakantie gaat?

Goed voor mezelf zorgen kent geen vakantie of time out

Mijn lichaam wil elke dag verzorgd, gekoesterd en gevoed worden op een ondersteunende en liefdevolle manier. Dit wil niet zeggen dat ik niet mag genieten van mijn vakantie, maar genieten zit voor mij niet in het eten van een Franse baguette, Italiaanse pizza of het drinken van een cocktail. Ik geniet als ik zelf lekker in mijn vel zit, me uitgerust voel en helder in mijn hoofd ben. Daarbij heb ik óók tijdens mijn vakantie een verantwoordelijkheid voor de kwaliteit waarin ik leef, de keuzes die ik maak, hoe ik ben met anderen en hoe ik in de ochtend opsta. Niet alleen mijn lichaam kent geen vakantie, maar ook goed voor mezelf zorgen kent geen time out. Ik mag net als de aarde ‘aan’ staan, want ik neem mezelf overal mee naartoe.

Ik ga dus deze zomer nergens tussenuit, maar ben en blijf verbonden met alles wat er is. Ook als ik op vakantie in Oostenrijk ben.

Mariette Reineke is freelance journalist voor nieuws.nl, ze deelt haar dagelijkse leven op heartstorm.nl, is lifestyle coach en is mede-initiatiefnemer van Stichting Verkering met Jezelf.

LEES OOK: WAAROM DE VAKANTIE NIET DE OPLOSSING IS VOOR JE WERKSTRESS…

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in hoe zij deze manier van denken, doen en laten in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Help stressedout.nl en doneer nu!

Waardeer je de artikelen van stressedout.nl? Door je te abonneren met een vast bedrag per maand (dat kan al voor de prijs van een ijsje) of door te doneren, zorg je ervoor dat stressedout.nl kan blijven bestaan.

Abonneer, doneer, daarmee laat je je waardering zien.

Doneer nu!