Te druk? Níet die afspraak afzeggen

Heb je het zo druk dat je de dingen die je heel veel energie geven laat vallen? Niet verstandig, zegt coach Krista. Júist als je het druk hebt moet je tijd vrijmaken voor die activiteiten, vindt ze.

Als je werk je opslokt, je deadlines te halen hebt, je agenda vol zit met afspraken en dingen die ‘moeten’ is de neiging groot om helemaal niets meer te doen als je daar even de kans voor krijgt. Dus we zeggen en masse afspraken met vriendinnen af, cancellen ons bezoek aan de sportschool en ook het uitoefenen van die hobby moet maar even wachten. Wegens te druk.

Als het druk is, schrap je vaak eerst dingen die niet per se nodig zijn

Het is begrijpelijk dat je juist eerst die dingen schrapt waarvan je het gevoel hebt dat ze niet per se nodig zijn. Want die afspraak met je vriendinnen kan best een paar weken vooruit geschoven worden, toch? En die les op de sportschool, ach… ze redden het ook wel zonder jou. Dan kun jij even lekker onderuit gezakt op de bank een beetje Netflixen.

Netflixen is ontspannend, maar veel voldoening geeft het niet

Maar wat nu als je juist van die dingen die je laat varen energie krijgt? Als je er, zonder dat het je al te veel brandstof kost, gewoon blij van wordt, zodat je de volgende dag weer vol energie en goede moed uit je bed kunt stappen? Dan is het toch zonde als je daar geen gebruik van maakt? Dat Netflixen is misschien op het eerste gezicht wel ontspannend, maar erg veel voldoening geeft het waarschijnlijk niet. Volgens een studie die werd gepubliceerd in het vakblad ‘JAMA Psychiatry’ heeft meer dan drie uur tv-kijken per dag in combinatie met weinig lichaamsbeweging een slechte invloed op de hersenen van jongvolwassenen. Over de invloed op dertigers en veertigers wordt in dit onderzoek niet gesproken, maar ik kan me voorstellen dat die ook niet overweldigend positief is.

Wat als je de tv uitlaat en belt met die vriendin, gaat sporten of wandelt?

Stel je eens voor hoe je je zou voelen als je na een avondje televisie kijken je bed in duikt. Misschien heb je jezelf best wel vermaakt, voel je je zelfs tevreden. En stel je nu eens voor dat je de tv uit liet en in plaats daarvan een uurtje hebt gebeld met een vriendin en daarna bezig bent gegaan met de tekening waar zo lang geleden aan begonnen bent. Of dat je wél ging sporten, of een fijne wandeling ging maken na het eten. Hoe zou je je dan voelen? Waarschijnlijk een stuk beter. Meer voldaan, tevreden over jezelf.

Hoe maak je de juiste keuze; wat doe je wel en wat laat je schieten?

Hoe maak je nu de goede keuze als je het druk hebt; wat doe je wel en wat laat je schieten? Luister daarvoor heel goed naar jezelf. Hoor je jezelf zeggen: ‘Ik heb er geen zin in, maar zou eígenlijk nog wel even moeten sporten’ (op zich ook interessant, maar daarover meer in een ander artikel) check dan bij jezelf hoe je je voelt als je jezelf vertelt dat je niet gaat. Voel je opluchting en glijdt er een glimlach over je gezicht? Dan is het waarschijnlijk een goede keuze geweest om lekker thuis te blijven. Voel je je daarentegen onrustig en ga je jezelf zitten overtuigen van de juistheid van je beslissing… think again. De kans is groot dat je jezelf in dat geval door tóch te gaan sporten een groot plezier doet. Ontzeg jezelf niet die dingen waar je van opleeft. Juíst niet als je het druk hebt. Gun jezelf die energie-boost. Ook al zie je er in eerste instantie tegenop; uiteindelijk word je er toch gelukkiger van.
(Foto: Pietra Schwarzler/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES DOOR: EXTRA LIEF VOOR JEZELF ZIJN, ZO DOE JE DAT, 9 X SUPERFIJNE TIPS!

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist