Pleasing gedrag: waarom je dat echt niet moet willen (2/3)

We weten nu hoe je de pleaser in jezelf herkent. Maar wat zijn de nadelen van pleaser gedrag? Wat gebeurt er als je jouw innerlijke pleaser te veel ruimte geeft? Deel 2 van deze 3-delige serie.

1. Je bent vooral met anderen bezig

Ben je een echte pleaser, dan ben je te veel bezig met de behoeften van anderen. Daarom vergeet je te luisteren naar je eigen behoefte. Vooral HSP’ers zijn daar erg gevoelig voor, die vinden het moeilijk om de grens tussen hun eigen gevoel en dat van anderen goed te voelen.

2. Je denkt de confrontatie te vermijden, maar…

Ik weet er alles van, uit de periode dat ik zelf nog kampte met pleaser gedrag (voor mijn burn out). Vaak zei ik ‘ja’, omdat ik gewoon geen zin had in gedoe. Het líjkt handig om ja te zeggen en zo een confrontatie uit de weg te gaan. Maar dat ís dus niet zo. Doordat je telkens je grenzen niet duidelijk aangeeft, worden ze overtreden. Dat maakt dat je steeds geïrriteerder raakt, waardoor de kans op een confrontatie júist groter wordt.

3. Jij zit met de gebakken peren

Ja, daar sta je dan weer. Overwerk te doen in het weekend. Taarten te bakken voor de verjaardag van oudtante Truus. Of luizen te pluizen terwijl je eigenlijk een dikke vette deadline hebt.

4. Je raakt teleurgesteld in jezelf

Zeg je vaak ‘ja’ terwijl je eigenlijk nee bedoelt, dan raak je uiteindelijk teleurgesteld in jezelf. Dat is een heel vervelend en knagend gevoel en heeft negatieve gevolgen voor je eigenwaarde. En het vervelende: het is een neerwaartse spiraal.

5. Je loopt het risico jezelf kwijt te raken

Luister je niet naar je eigen behoefte, dan  loop je het risico jezelf uiteindelijk kwijt te raken. Je weet niet meer wat jíj wilt, wat jíj voelt. Dit kan een serieus ingrediënt zijn om uiteindelijk in een burn out te belanden. (Foto: Lerbscher Amandine/Unsplash)

Morgen verschijnt deel 3 van deze 3-delige serie.

LEES OOK DEEL 1 IN DEZE 3-DELIGE SERIE: ‘BEN JIJ EEN PLEASER?

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in hoe zij deze manier van denken, doen en laten in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist