Ben jij (stiekem) een people pleaser? (1/3)

Pleaser gedrag. Heb jij er (onbewust) last van? Het helpt je niet verder, helaas. Ik vertel je in een 3-delige serie hoe je pleaser gedrag bij jezelf herkent, waarom je er niets aan hebt én wat je eraan kunt doen. Dit is deel 1: hoe herken je het bij jezelf?

1. Je zegt ja terwijl je eigenlijk nee bedoelt

Ken je het? Dat je opeens iets staat te doen en denkt: ‘Wacht eens even… maar… dit wilde ik helemaal niet!’ Natuurlijk is het niet erg als je eens iets voor een ander overhebt, beslist niet. Maar als je het puur en alleen doet omdat je geen nee durft te zeggen, dan gaat er ergens iets mis.

2. Je wilt de confrontatie uit de weg gaan

Als een pleaser íets vreselijk vindt, is het als mensen boos op hem of haar zijn of teleurgesteld zijn. Dat is bijna niet te verdragen voor iemand die lijdt aan pleaser gedrag. Die wil namelijk koste wat kost aardig gevonden worden.

3. Je verzint smoesjes

In plaats van nee te zeggen, verzin je misschien liever een smoes. Herkenbaar? Dit kan tot gevolg hebben, dat mensen denken dat ze je de volgende keer wél dezelfde vraag kunnen stellen. En als dat volgens jou eigenlijk niet de bedoeling is, kun je dus beter duidelijk zijn.

4. Als je dan eens nee zegt, put je je uit in redenen

‘Nee’ is a full sentence, hè. Alleen… als je pleaser gedrag vertoont, voelt dat niet zo. Dan wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk details geven waaróm iets niet kan. En is gewoon alleen nee zeggen bijna onmogelijk (hier wat handige tips!). Feit is alleen dat je niemand verantwoording schuldig bent én dat een reden waarom iets niet kan, kan leiden tot munitie bij de partij tegen wie je ‘nee’ zegt. Voorbeeldje. Jij: ‘Nee, ik kan dit weekend niet, want ik ga met ons gezin een weekendje weg.’ Antwoord: ‘Maar dat weekend kun je misschien wel verplaatsen, het is volgende week immers vakantie?’… Tja, daar zit je mooi mee.

Woensdag op stressedout.nl: waarom je éigenlijk geen people pleaser moet willen zijn…

LEES OOK: BEN JIJ EEN ECHTE PEOPLE PLEASER? MEREL’S GOT NEWS FOR YOU…

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in hoe zij deze manier van denken, doen en laten in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist