Pleasen: zo reken je er mee af, 5 x handige tips! (3/3)

Anderen continu pleasen is vaak onbewust gedrag, maar het kan veel stress opleveren. Je gaat regelmatig over je grenzen heen. Als je weet dat je last hebt van pleaser gedrag: hoe reken je ermee af, zonder dat je mensen meteen van je af stoot?

Eerder schreef ik dit artikel over het herkennen van pleaser gedrag bij jezelf en waarom je geen pleaser moet willen zijn. Dit is deel 3 van de serie. Als je een echte pleaser bent, kan je dat uiteindelijk veel stress opleveren. Typische ‘gevers’ ervaren vaak meer stress. Maar: hoe zorg je ervoor dat je er beter mee omgaat?

1. Voel het in je buik

De meeste mensen voelen het in hun buik of bovenin hun borstkas als ze eigenlijk iets niet willen maar het toch doen. Voel jij een ‘nee’-steek, maar hoor je je mond ‘ja’ zeggen? Probeer hier wat vaker naar te luisteren, naar die nee-steek. Het volgende punt: je grens aangeven.

2. Leer jezelf om heel rustig nee te zeggen

Mensen denken vaak dat ‘nee’ zeggen per definitie lijdt tot een confrontatie. Dat hoeft helemaal niet. C’est le ton qui fait la musique, het gaat ook vooral om hóe je iets zegt. Als je heel rustig en gedecideerd ‘nee’ zegt, dan is er niets aan de hand en laat je geen ruimte over voor discussie.

LEES OOK: MEREL IS VAN NATURE EEN PEOPLE PLEASER. HOE GAAT ZE DAARMEE OM?

3. Oefen grenzen aangeven in je persoonlijke omgeving

Oefen het aangeven van je grenzen. Probeer het eerst bij mensen die je goed kent eens wat vaker uit. Je partner, een vriendin, je moeder. Ben je er eenmaal aan gewend, dan gaat het ook wat makkelijker bij mensen die verder van je weg staan.

4. Wees duidelijk

Probeer duidelijk te zijn. ‘Ik denk van niet’ is bijvoorbeeld niet duidelijk. ‘Ik denk erover na en ik kom er morgen op terug’ (en dat dan ook doen) wél: je geeft een termijn en komt dan met een definitief antwoord. En een kort ‘nee, dat kan niet’ volstaat ook! Duidelijkheid dwingt respect af. De eerste keer zal een gesprekspartner die die duidelijkheid niet van jou gewend is misschien wat vreemd opkijken, maar uiteindelijk zorgt het voor een gelijkwaardige verhouding.

5. Blijf oefenen

Als je regelmatig oefent om minder vaak pleaser gedrag te vertonen, gaat het vanzelf makkelijker. De eerste keer dat je, zonder verdere opgaaf van redenen, eens ‘nee’ verkoopt, zal dat buitengewoon ongemakkelijk voelen. Zo vervelend, dat je het liefst alsnog ‘ja’ zegt. De tweede keer ook nog. Maar het wordt makkelijker, als je het maar vaak genoeg doet. Echt waar. (Foto Eduardo tdp/Unsplash)

LEES OOK DEEL 1 IN DEZE 3-DELIGE SERIE: HEB JIJ LAST VAN PLEASER GEDRAG? EN LEES DEEL 2: WAAROM JE PLEASER GEDRAG NIET MOET WILLEN!

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in hoe zij deze manier van denken, doen en laten in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist