Past je werk écht niet (meer) bij je, of denk je dat maar?

Wat als je je werk niet leuk vindt, betekent dat dan altíjd dat je baan niet bij je past? Pas op voordat je die conclusie al te snel trekt, zegt Krista, misschien is er iets anders in het spel.

Hoe kan het toch dat de één ontzettend veel plezier heeft in zijn werk terwijl de ander zich elke dag zuchtend en steunend door zijn werkdag ploegt? Een antwoord kan zijn: ‘De ene baan is nu eenmaal leuker dan de andere.’ Klopt. Maar hoe zit dat dan als deze twee personen dezelfde functie hebben, bij hetzelfde bedrijf, met dezelfde collega’s? ‘Nou, voor de één is die functie misschien beter geschikt dan voor de ander.’ Is ook niets tegen in te brengen. Moet die zuchtende persoon dan maar een andere baan gaan zoeken? Nee.

Is het de combinatie van je mindset met je functie?

Nou ja, misschien wel, want het is heel goed mogelijk dat het werk inderdaad niet zo goed bij hem past. Er kan echter ook iets anders aan de hand zijn. Namelijk dat het niet zozeer ligt aan de combinatie van deze persoon met zijn functie, maar van deze persoon zijn mindset in combinatie met zijn functie. En waar er in het eerste geval inderdaad maar één echt goede oplossing is (op zoek gaan naar een beter passende functie), is er in dat tweede geval een heel goed alternatief. Een mindset kun je immers gewoon veranderen! Dat is natuurlijk heel makkelijk gezegd. Die mindset is niet uit de lucht komen vallen, die laat zich dus ook niet zonder slag of stoot ombuigen naar iets positievers. Maar het kan wel. En het loont zeer de moeite om daarmee aan de slag te gaan.

LEES OOK: IEDEREEN REAGEERDE HEFTIG OP TWAN HUYS’ VERTREK BIJ RTL LATE NIGHT, IS DAT WEL TERECHT?

Als je je focust op negatieve gebeurtenissen, is dat wat je krijgt

Als je het niet naar je zin hebt op je werk is dat ontzettend vervelend. Je brengt er immers een groot deel van je tijd door. Het zou toch mooi zijn als je zelf kunt beïnvloeden hoe je je voelt op je werk? Dat je je onvrede zou kunnen ombuigen naar tevredenheid? Zoals gezegd, dat kan niet altijd. Maar, wees eens eerlijk: als je ontevreden bent, hoe begin jij dan aan je werkdag? Wat zeg je tegen jezelf? Zeg je: ‘Ik ga er vandaag wat moois van maken!’ Of ‘Nou, het zal wel weer niks worden vandaag.’ Waarschijnlijk het tweede. Dat is heel begrijpelijk, het beschermt je ook tegen teleurstellingen. Maar het helpt je niet. Je stelt je in op negatieve gebeurtenissen, en dan kun je er donder op zeggen dat dat ook is wat je krijgt. Om de eenvoudige reden dat je daarop gefocust bent, en de negatieve gebeurtenissen je eerder zullen opvallen. Dit wordt mooi geïllustreerd in deze video van de Monkey Business Illusion. Als je hem nog niet kent, zeer de moeite waard om te bekijken. Hij laat heel mooi zien hoezeer je alleen dat ziet waar je op focust. Dat geldt dus ook voor negatieve verwachtingen. Als je je daarop instelt, is de kans groot dat je veel mogelijke positieve ervaringen misloopt. Eenvoudig omdat je er niet voor openstaat (tekst gaat verder onder de video!)…

Hoe positief begin jij je dag?

Ga eens na hoe positief jij je dag eigenlijk begint en in hoeverre dat het verloop van je dag en jouw plezier beïnvloedt. Kun je daar verandering in aanbrengen? Kun je met een positievere blik naar jouw dag en je werk kijken? Wat brengt dat jou? Begin met een simpele oefening: spreek met jezelf af dat je aan het einde van de dag tien dingen op schrijft die positief waren aan de werkdag (en ‘Hij was om 17.00 uur afgelopen’ telt niet mee). De wetenschap dat je aan het einde van de dag dat lijstje wil maken, zal je helpen om extra te letten op waar je wel blij van wordt. Als je dit een paar dagen achter elkaar doet zul je merken dat je steeds meer dingen gaat zien die wel leuk zijn, maar die je tot nu toe over het hoofd zag. Voor je het weet ga je weer fluitend naar je werk. Veel plezier!

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES DOOR: WAAROM JE NIET MOET FOCUSSEN OP WAT JE WILT VERMIJDEN

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *