Problemen oplossen? We focussen vaak op het verkeerde

Problemen oplossen: hoe doe je dat op de juiste manier? Vooral als het lijkt alsof er veel tegelijk speelt en je het gevoelsmatig allemaal niet meer overziet? Coach en hypnotherapeut Paul Veth heeft tips.

Als je naar troebel water kijkt dan ligt je focus op het vuil of op het geheel. In beide gevallen is het chaos. Het wordt al anders als je zegt dat het helder water is met wat vuil erin.⁠ Wat nou als de chaos in je hoofd ook gewoon een rustig hoofd is met wat ‘gedoe’ erin?⁠

We hebben natuurlijk de neiging ons te focussen op het gedoe. Daardoor lijkt het alsof ons leven onoverzichtelijk is; je kijkt en ziet één grote hooiberg problemen. Maar er is ook heel veel ‘niet gedoe’ in je hoofd.⁠

Er is veel wél helder.⁠

Wat gebeurt er als jij je focust op de helderheid die je wel hebt? Op de rust die er zit. De lucht tussen die problemen in. En ja, soms komt er een gedoetje langs wat de rust verstoort.⁠ Maar wat gebeurt er in je hoofd als je je focust op de rust? Misschien is het even zoeken voor je, maar het zit er zeker weten.

Er is altijd ruimte tussen het gedoe

Soms is het moeilijk om je te focussen op de rust. Daar is gelukkig een trucje voor. Als je dat lastig vindt kun je je namelijk focussen ‘op de ruimte tussen het gedoe in’. Er is namelijk altijd ruimte tussen het gedoe.⁠ Denk maar aan twee problemen die je nu ervaart. Tussen deze twee problemen in is er ruimte. Anders had je er geen twee kunnen tellen.⁠ Dit doen, geeft je overzicht; je leven is niet meer één grote kluwen problemen, maar een rijtje met afzonderlijke, overzichtelijke problemen.

Je kunt elk probleem los bekijken

En dat is het andere wat je kunt doen. Je focust je meestal of op het gedoe, of op het geheel; en als je naar het geheel kijkt dan zie je automatisch veel gedoe.⁠ Maar je kunt ook elk gedoe, elk probleem wat je ervaart, los bekijken. Als je dat een voor een doet, ervaar je vanzelf meer rust én lukt het je beter om te doen wat nodig is om het probleem aan te pakken.

En dan kun je daarna je weer gaan focussen op de ruimte tussen de problemen in voor je rust.⁠ Hoe meer jij je focust op die ruimte ertussen, hoe meer rust je ervaart in je hoofd. Probeer maar! (foto: Hans Kirill Parii/Unsplash)

LEES OOK: PROBLEMEN KLEINER EN OVERZICHTELIJKER MAKEN? LEES DIT!

Paul Veth is coach en hypnotherapeut. Door iemand in een hypnotische staat te brengen, helpt hij mensen oude patronen naar nieuwe gezonde patronen herprogrammeren. Op zijn site zie je wat hij voor je kan betekenen. 

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis
Meer innerlijke rust krijgen? ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (meer info HIER), van auteur Maaike Helmer, is een heel persoonlijk boek over het vinden van innerlijke rust. ‘Niets’ is o.a. bekend van Vrouw/Telegraaf, ELLE, JAN en Koffietijd. Het boek wordt ‘De Nederlandse Eten, Bidden, Beminnen’ genoemd.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *