Ontspannen met een burn out: hoe doe je dat?

Ontspannen met een burn out, dat klinkt als een totale tegenstelling. Kan het wel? En zo ja: hoe dan? Maaike legt het uit…

Ontspannen tijdens de periode van een burn out, dat is eh… een uitdaging. Ik weet er alles van. ‘Zo, en nu moet je ontspannende dingen gaan doen’, kreeg ik te horen toen ik net in de burn out zat. Een hoogst verwarrende mededeling. Ten eerste al het woord ‘moeten’, waar ik totaal allergisch voor was geworden. Ik was immers zo diep gevallen omdat ik zoveel moest van mezelf? En daarnaast het woord ontspannen. Ik had geen idee meer wat ik ook weer ontspannend vond. Eigenlijk vond ik de opdracht om te gaan ontspannen vooral extra belastend.

We stellen nogal wat hoge eisen aan ontspannen

Waar het vooral kan misgaan, is dat we vaak een beeld hebben van ontspannen dat bij onze pre-burn out periode hoort. Vóór mijn burn out was ik bijvoorbeeld gek op het lezen van ingewikkelde boeken. Dat was tijdens mijn burn out out of the question. Waar ook veel mensen tegenaan lopen (waaronder ik), was dat ik tijdens mijn burn out nogal wat hoge eisen stelde aan ontspanning. Dat wil zeggen: het lukte niet, maar ik vond dat het móest lukken en dus zette ik er enorm veel druk op. Precies wat je niet moet doen als je wilt ontspannen.

Ik moest andere ideeën ontwikkelen over ontspannen

Waar ik op een gegeven moment achter kwam, door schade, schande en vooral veel frustratie, was dat ik andere ideeën moest gaan ontwikkelen over ontspannen. Tijdelijk, in elk geval. Ten eerste moest ik er niet van verwachten dat ik metéén, terstond, tijdens een ontspannende activiteit me ook echt relaxed voelde. Vooral in de eerste periode van een burn out, is dat nog niet aan de orde. Het elastiek is geknapt en heel langzaam moet je opnieuw beginnen met het leren van dingen, óók van ontspannen.

LEES OOK: 46 GEDACHTEN DIE MAAIKE HEEFT ALS ZE PROBEERT TE ONTSPANNEN…

Kies een activiteit die je weinig moeite óf intellectuele inspanning kost

Wat bleek: een goede manier om me te ontspannen (na de initiële burn out-uitputtingsfase, die je echt moet uitzitten!) waren activiteiten die weinig moeite óf intellectuele inspanning kosten. Simpele routes wandelen, bijvoorbeeld. Dansen. Yoga kan fijn zijn, als het je ding is. Douchen. Zwemmen. Bloemen plukken. Wat heen en weer wiegen op een hangmat (zónder mobiel in je hand!). Kleuren. Als het maar iets is waar je níet actief over hoeft na te denken, maar iets wat soms bij voorkeur wel (lichte) activiteit in zich draagt. In mijn boek ‘Niets’, dat najaar 2018 uitkomt en die je dan kunt bestellen via o.a. deze site (joepie!), schrijf ik over waarom juist dit soort activiteiten heel goed zijn om tot rust te komen. Bij activiteiten vanuit je ‘ruggengraat’ wordt het ‘default netwerk’ van je hersenen actief, samenwerkende hersendelen die nieuwe verbindingen leggen júist als je cognitief denken stopt. Dan ontstaan er bij mensen zónder burn out vaak nieuwe ideeën, maar sowieso: er ontstaat ruimte en rust in je hoofd. Je ziet, heel langzaam, weer de kleine dingen die het leven zo mooi en waardevol maken. En die ruimte in je hoofd, daar is waar het genezen langzaam plaatsvindt.
(Foto: Simon Launay/Unsplash)

Maaike Helmer is founder van STRESSED OUT en schrijft daarnaast voor diverse landelijke media over stress en persoonlijke ontwikkeling, met als doel: niemand meer een burn out. Zelf kreeg ze negen jaar geleden een burn out.

LEES OOK: DIT ZIJN 13 ONTSPANNENDE ACTIVITEITEN DIE JE LEKKER NUL, NIKS, NADA KOSTEN!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist