Burn out herstel: 7 x belangrijke tips!

Burn out herstel: na de burn out moet je uiteindelijk weer aan het werk. Maar: zo simpel is dat nog niet. Hoe pakte ik het aan? Ik deel 7 x belangrijke tips die je verder helpen.

1.  Burn out herstel is: one step at a time

De eerste tijd was het al heel wat als ik op kantoor kon verschijnen. Daarna vond ik het een hele prestatie om de computer aan te zetten. Ik deed probeerde alles one step at a time te doen. Al ging dat niet helemaal. Ik voelde de hete adem van het reïntegratiebureau in mijn nek, ze hamerden (te veel) op snelheid in plaats van duurzaamheid van het herstel, en daardoor denk ik dat ik soms wat stappen te veel tegelijk nam, iets wat ik niemand kan aanraden. Het mooist is als je je herstel rustig kunt doen en de lijn niet te strak te trekken, maar er ook voor zorgt dat je jezelf kleine overwinninkjes gunt. Dat betekent soms een stapje vooruit en dan een stapje terug. Dat is heel normaal.

2. Naast werk: alleen maar fijne dingen

Dit betekende soms dat ik letterlijk helemaal niks deed. En soms dat ik fijn ging lunchen met een goede vriend. Hoe dan ook ‘moest’ ik, toen ik tijdens mijn burn out herstel, buiten werktijd weinig van mezelf. Ik probeerde lief voor mezelf te zijn, zoals ik dat ook voor een vriendin zou zijn in eenzelfde positie.

3. Soms weet je het ook niet: dat mag gezegd

Toen ik aan het reïntegreren was, was het aan mij om mijn grenzen aan te geven. Dat vond ik soms enorm moeilijk. Ik was ze zelf namelijk ook nog aan het verkennen! Het was fijn als ik af en toe aangaf dat ik het ook niet wist. Dit zorgde ervoor dat anderen zich realiseerden dat ik me nog steeds in het burn out herstel proces bevond en ook dat ik tijd en ruimte kocht om zelf aan te leren voelen waar mijn grenzen precies lagen.

 

4. Praat ook over andere dingen dan de burn out

Het was heerlijk als ik bijvoorbeeld eens naar een verhaal kon luisteren over vakantie, over huisdieren of iets anders. Het haalde mij even uit mijn eigen hoofd, waar ik zoveel tijd en energie stak in herstellen.

5. Vergeving als je weer in je valkuil stapt

Kijk, mijn valkuilen die waren er natuurlijk niet voor niets geweest. Zo vond ik het heel vervelend als anderen stress hadden. Ik probeerde dat dan ook altijd op te lossen. Met als gevolg dat ík met de stress zat. Tijdens mijn burn out herstel moest ik er erg voor oppassen dit niet weer automatisch te doen. En natuurlijk maakte ik daarin misstappen. Het was niet makkelijk, maar die vergaf ik mezelf. Ook hierin deed ik one step at a time. Vandaag ben ik dan misschien weer in mijn valkuil gestapt, morgen heb ik weer een nieuwe kans. Die ‘luchtige houding’ hielp enorm, al moest ik er dus hard mijn best voor doen.

6. Leerde jezelf los zien van je werk

Eén van de redenen (bij veel mensen) dat ik een burn out kreeg, was dat ik me volledig vereenzelfigde met mijn werk. Ik was, zogezegd, mijn werk geworden. Dat is iets anders dan samenvallen met je werk, mijn werk was echt van grote waarde voor mijn zelfvertrouwen destijds. Tijdens mijn herstel durfde ik met wat meer afstand naar mijn werk te kijken. Was dit (nog) wel wie ik was? Wat wilde ik in een volgende baan anders? Wat had ik zelf anders kunnen aanpakken? Waar moest ik op (blijven) letten? Wat wilde ik? Deze afstand pas ik sindsdien bewust vaak toe. Het is fijn te kunnen schakelen tussen afstand en betrokkenheid (lees daar ook over in het interview met Florien Vaessen, die eerder in een toppositie werkte bij ABN Amro), it keeps you mentally sane.

LEES OOK: FLORIEN VAESSEN, HAD EEN TOPPOSITIE BIJ ABN AMRO EN SCHREEF EEN BOEK OVER HAAR BURN OUT: ‘IK DOE NIET MEER AAN MISSION IMPOSSIBLES’.

7. Durf uiteindelijk conclusies te trekken

Uiteindelijk moest ik weg bij mijn werkgever, omdat op de titel Yes (het blad bestaat nu al een tijd niet meer) geen vaste contracten meer werden uitgedeeld. Tegelijkertijd wist ik diep vanbinnen al een tijd dat ik verder wilde groeien, omdat ik een wandelend vat vol ideeën was. Bij mij was het feit dat ik weg moest een katalysator voor die ambitie. Maar het kan ook dat je erachter komt dat je nog wel bij een werkplek past, alleen niet meer bij die specifieke functie. Durf jezelf aan te kijken en je af te vragen: wat wil ík nu écht? Je brengt soms wel veertig uur door op je werk, dan kan het maar beter een fijne plek zijn.

ONS UITGEBREIDE DOSSIER OVER RE-INTEGRATIE NA JE BURN OUT VIND JE HIER!

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist