Tamarah: NRC heeft gelijk, stress was niet het probleem

NRC heeft gelijk; stress is inderdaad niet het grote probleem, zei Tamarah na het lezen van het artikel ‘Opgebrand? Stress is niet het probleem’ in het NRC (10 april 2017). Zij weet het uit eigen ervaring…

‘Opgebrand? Stress is niet het probleem’, dat was de kop van een artikel in het NRC. ‘Duh’, was mijn eerste reactie toen ik de kop van dit artikel las. Maar ik heb makkelijk praten. Ik sta al aan de andere kant van die donkere tunnel. Ook heb ik inmiddels al veel over de onderwerpen stress en burn out gelezen maar ook als ik terugkijk op mijn eigen oorzaak en herstelproces kan ik zeggen. Stress op zich was niet de oorzaak. Het was hoe ik er mee om ging.

Het gaat niet om stress an sich, stress is zelfs goed voor je

Laatst postte 365 dagen succesvol de quote: ‘Je kunt alleen stress krijgen van jezelf.’ Wát?! Was m’n eerste reactie. Maar think about it. Hoe ga jij ermee om? Het gaat namelijk niet om stress an sich. Stress is zelfs goed voor je! Maar om dát te begrijpen zal ik je eerst moeten uitleggen wát stress nou is.

Overlevingsmodus
Bij stressvolle situaties maak je het stresshormoon cortisol aan. En dat is helemaal geen verkeerd hormoon, want het het houdt je scherp. Vroeger, in de oertijd, als je op jacht ging voor je eten, maakte je cortisol aan als er een gevaarlijk dier op je pad kwam. Je gaat dus in de overlevingsmodus; stress maakt je alert. Hoe ben je dan opgebrand geraakt? Door verkeerd om te gaan met die stress. Door geen pauze te nemen, door niet naar de signalen te luisteren van je lichaam, die signalen van stress, dat je het rustiger aan moet doen, dat je op die rem moet trappen… Je ging maar door, door, door!

Ik was door alles van mezelf verwijderd geraakt, dat ontdekte ik pas later…

Mijn verhaal: Mijn vader werd ziek terwijl hij aan het werk was in Amerika. Hij kreeg het aan z’n hart en moest daar een viervoudige bypass ondergaan. De dag erna is mijn moeder halsoverkop in alle hysterie naar hem toe gevlogen. We stonden allemaal in de overlevingsstand, er was geen tijd om er echt bij stil te staan. En tuurlijk, ik was al heel lang niet meer happy met m’n werk, ik was niet aan het doen wat ik  het liefst wilde, of waar mijn talenten benut werden. Ik was van mezelf verwijderd geraakt. Dat heb ik pas veel later ontdekt…

Knop omgezet
Maar in deze situatie met mijn vader, dacht ik, ik kan toch niks doen; mijn ouders zitten aan de andere kant van de wereld. Ik was bang, maar iedereen zei dat hij er zo goed als nieuw uit zou komen, dat dit de meest uitgevoerde operatie is… dus waarom zou ik in de put gaan zitten? De fout die ik heb gemaakt is, is dat ik de knop had omgezet en me vervolgens totaal op mijn werk stortte. Die knop om was niet erg, want aan thuis op de bank zitten had ik (of wie dan ook) ook niks gehad, maar doordat ik die knop vollédig had omgezet, was ik niet meer in het moment en stond ik helemaal niet meer stil bij wat deze hele situatie nou met mij deed.

Ik ging door, door, door!
Drie maanden later zat ik thuis.

Uiteindelijk gaat het om balans. Dus dat je ook energiebronnen hebt en niet alleen maar energiezuigers. Wat ik toen in de situatie met mijn vader had moéten doen (na veel zelfonderzoek en therapie)? Werken was prima, maar ik had vaker stil moeten staan bij hoe ik me voelde…

Tamarah Sikorski is eigenaar van Unplug Jezelf, een community voor jongeren met een burn out.

LEES OOK: JE HEBT EEN BURN OUT; HOE DOE JE DAT MET VRIENDEN EN FAMILIE?

Herken je het verhaal van Tamarah? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist