Minder stress in je kledingkast: 8 x handige tips

Maaike

Echt: je hebt wel wat beters te doen dan te stressen over wat je aan moet trekken. Dat is gewoon iets waar je niet te veel tijd aan wilt besteden toch? Ik werkte jaren als internationaal model, en heb daardoor een aantal tips. Minder stress in je kledingkast, meer tijd over voor belangrijke dingen.

1. Houd het simpel

Hoe minder je hebt om over na te denken, hoe beter, vind ik – wat kleding betreft. Handig is een duidelijk kleurpalet, zodat je niet telkens hoeft te werken in vaste ‘setjes’ die bij elkaar passen. Mijn kleurpalet is redelijk rigide en ‘saai’ (zwart, beige, grijs), maar één voordeel: alles past áltijd bij elkaar. Zelfs in het donker kan ik bij wijze van spreken een kledingset samenstellen.

2. Zorg voor een signature style


Ook handig: een signature look. Velen zijn er groot mee geworden. Denk aan Anna Wintour, uit te tekenen met een boblijn, zonnebril en nette jaren vijftig jurkjes. Of visagiste Pat McGrath, vaak in het zwart en met haar eeuwige haarband. Het hoeft helemaal niet erg te zijn als mensen aan je refereren als ‘die vrouw met die (vul in).’ 
Ikzelf ben uit te tekenen in Nike internationalists en een goed colbert, maar het kan van alles zijn. Iets waarbij jij je op je gemak voelt én wat kan in jouw business.

3. Heb een vaste power outfit achter de hand


Dat brengt ons bij punt 3: zorg voor een poweroutfit, een outfit waar jij je, ongeacht wat er gebeurt, altijd sterk in voelt. Heb je een paar variaties op deze outfit, dan is het helemaal te gek. In tijden van absolute stress kun je hier altijd op teruggrijpen.

Classics, die worden niet voor niets zo genoemd

4. Classics in je kast


Classics worden niet voor niets zo genoemd. Een goede witte blouse, een little black dress, een jeans die perfect zit, een nette broek, een elegant rokje, een mooi vest, een biker jacket en een paar goede pumps zijn in elk geval goede basics om in huis te hebben en je kunt ze altijd overal mee combineren. Oh, en een paar neutrale sneakers. Ook altijd fijn.

5. God is in the detail


Je stijl kun je ‘oomph‘ geven door te spelen met details: een paar opvallende oorbellen, een statement ketting of een kleurrijke top. Als je basics goed zijn (zie punt 4) en je hebt een paar vaste favorieten – ik zeg bijvoorbeeld een opvallende bril, dan kun je ook hier je herkenbaarheid mee vergroten (zie punt 2).

6. Werk van beneden naar boven

Mensen kijken vaak eerst naar wat ze van boven aantrekken, maar ik las laatst dat je beter van beneden naar boven kunt werken, te starten met de schoenen. Ik heb het een paar weken geprobeerd en verhip: het is waar. Zo kwam ik er vaak achter dat het jurkje dat ik in gedachten had écht niet kon met die enorme schoenen eronder. Begin met je schoenen en de rest volgt vanzelf. Geloof me.

Zoek een celebrity als stijlvoorbeeld; kun je de kunst afkijken

 7. Ken je sterke kanten

Heb je je sterke kanten ontdekt (slanke benen of een mooie taille), dan wordt shoppen een eitje. Zo weet ik dat ik niks met té brede schouders moet aantrekken, want dan lijk ik een bouwvakker. Ook A-lijn rokjes staan me verschrikkelijk. Daardoor valt een bepaald soort kledingstukken al af en dat maakt het heerlijk overzichtelijk. Omdat ik ook nog een beperkt kleurenpalet hanteer (zie punt 1), wordt het voor mij helemáál makkelijk. Tip: zoek een celebrity hetzelfde figuurtype; wat staat haar vreselijk en wat fantastisch qua vorm? Kun je de kunst afkijken.

 8. Drie soorten kleding

Ik heb drie soorten kleding. ‘Ik heb een dag met helemaal niks’-kleding, ‘Ik moet er wel een béétje uitzien’-kleding en ‘Hell yeaaaah’-kleding. Die laatste is voor kantoor. Dit zijn drie soorten kleding, maar ik zorg er wel voor dat ze enigszins op elkaar aansluiten. Een ‘niks’-shirt moet dus in principe ook kunnen samengaan met een ‘Hell yeaaaah’-outfit. Hierdoor haal ik het meeste uit ál mijn kleding. Ik heb geloof ik maar één outfit die ik nooit naar kantoor aan zou kunnen en dat is echt een oldschool joggingbroek. Alhoewel, met een paar mooie pumps en een fijne blouse…

LEES OOK: KEN JE DEZE HUISHOUDHACKS AL? ZE ZIJN HANDIG! 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in hoe zij deze manier van denken, doen en laten in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *