Waardeer jij jezelf wel?

Waardeer jij jezelf eigenlijk wel genoeg? Een gewetensvraag, die Mariette Reineke zichzelf stelde. Er moest iets veranderen, besloot ze…

Onlangs kreeg ik te horen dat iemand die ik ken, thuis zit. Het verbaasde me niet, maar ik stond er wel even bij stil. Hij wordt ook helemaal niet gewaardeerd, kreeg ik vervolgens te horen. Rake observatie, waar ik ook even bij stil stond. Het raakte me, omdat met hem miljoenen mensen zich niet gewaardeerd voelen.

Waarderen is als water geven aan een plant

Waarderen is als water geven aan een plant. Bij scheidingen valt het me vaak op dat met name mannen zeggen dat ze zich niet meer gewaardeerd voelen door hun vrouw. Alsof ze na al die jaren van lief en leed een vanzelfsprekendheid in huis en gezin zijn geworden. Elkaar voor lief nemen ligt aan de basis van vele scheidingen, thuiszitters, conflicten, opgebrand zijn en het gevoel hebben dat je aanwezigheid er niet toe doet. Zo van: we weten dat je er bent, maar we zien je niet. Best wrang, want je moet eerst iemand zien, voordat je water kan geven.

Ik vind veel dingen die ik op een dag doe ‘normaal’, waardeer ze niet echt

Tijdens mijn yogales vroeg de yogalerares of we waarderen dat we dit yoga programma doen. Mwah, niet echt, hoezo? Dat we elke dinsdag vijf kwartier de tijd nemen om in detail de relatie met ons lichaam te verdiepen en daarmee met onszelf. Mwah, niet echt, hoezo? Het raakte me, omdat ik dit niet waardeer. Althans, niet voldoende. Ik vind het eigenlijk normaal dat ik dit doe, net zoals ik veel dingen die ik door de dag heen doe normaal vind. Voor mij is mijn wekelijkse esoteric yogales een reflectie van mijn dagelijkse leven. In dat dagelijkse leven richt ik me nog regelmatig op dingen die niet goed gaan, waar het beter zou kunnen of anders. Kortom, op wat er niet is. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik mezelf en de keuzes die ik maak om mezelf steeds meer te ondersteunen regelmatig voor lief neem.

Ik kies bewust om me te richten op alles wat er wél is

Vandaag kies ik er bewust voor om me te richten op alles wat er wél is. Vandaag vind ik de dingen die ik doe, wie ik ben en waar ik voor kies niet ‘normaal’ of vanzelfsprekend, maar sta ik even stil bij de stappen die ik zet. Zo deed ik bijvoorbeeld vanmorgen water in de ketel om thee te zetten en merkte ik dat ik niet op twee voeten stond, maar ietwat onderuit gezakt. Ik veranderde mijn positie en merkte het verschil. Wow, dit valt me dus op, hoe geweldig is dat! (met dank aan mijn yogales en jarenlang ervoor kiezen om steeds meer contact met mijn lichaam te maken.) Zo zijn er tal van dit soort momenten door de dag heen. Momenten met een gouden randje waarin ik een keuze heb: zie ik ze als vanzelfsprekend en ‘normaal’ of waardeer ik wat ik doe, de kwaliteit waarin ik het doe, de keuzes die ik maak en de mate waarin ik voor mezelf zorg. Ik kan pas een volgende stap van groei zetten, als ik de stap ervoor bevestigd en gewaardeerd heb.

De ochtend is net voorbij en ik merk nu al het verschil. Ik wist niet dat er zoveel momenten met een gouden randje in de dag zitten. Ook al zijn we vijftien jaar getrouwd, is iemand twintig jaar in dienst of beweeg je je al bijna 46 jaar voort op deze aarde: geef jezelf en de ander voldoende water.

Mariette Reineke is freelance journalist voor nieuws.nl, ze deelt haar dagelijkse leven op heartstorm.nl, is lifestyle coach en is mede-initiatiefnemer van Stichting Verkering met Jezelf.

LEES OOK: ZELFCOMPASSIE, DEZE TIPS HELPEN JE OM LIEF VOOR JEZELF TE ZIJN!

 

Dit najaar komt het boek ‘NIETS’ uit. Geschreven door STRESSED OUT founder Maaike Helmer en verkrijgbaar via stressedout.nl, bol.com en alle bekende boekwinkels. ‘NIETS’ gaat over die momenten waar we nooit bij stilstaan, maar die de sleutel kunnen zijn tot innerlijke rust. Gebaseerd op inzichten uit een eeuwenoude Japanse filosofie en eigen ervaringen neemt Maaike je mee in hoe zij deze manier van denken, doen en laten in haar leven toepast.

Bericht ontvangen als ‘NIETS’ verkrijgbaar is? Laat via het contactformulier je gegevens achter o.v.v. ‘NIETS’. (p.s. natuurlijk bewaren we je gegevens alleen om je op de hoogte te houden van de verschijningsdatum van ‘NIETS’)

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist