Waardeer jij de kleine dingen wel genoeg?

Geniet jij van de kleine dingen die het leven je te bieden heeft? Geniet jij van de zon op je gezicht, van de wind in je haren, van een gesprekje met een onbekende, van het spelen met je kind? Coach Krista laat je er in dit artikel de schoonheid van inzien…

Je denkt waarschijnlijk van wel. Maar voor je antwoord geeft zou ik je willen uitnodigen eerst nog eens heel goed na te denken of het echt waar is. Geniet je écht? Of zijn er stiekem een heleboel momenten die aan je voorbij gaan zonder dat je er echte aandacht aan schenkt? Hoe zou het zijn als je ál die momenten zou signaleren? Als je al die momenten zou benutten om een glimlach op je gezicht te laten verschijnen? Dan zou je de hele dag met een blij gevoel rondlopen. En als het dan even tegenzit kun je dat beter pareren omdat je al een buffer van geluk had opgebouwd. Mooi toch?

Geniet niet alleen van kleine successen, maar van álle mooie dingen

Ik heb het hier niet alleen over het signaleren en registreren van je kleine successen, maar over meer dan dat. Het gaat over álle mooie dingen die je in een dag meemaakt, ook die zaken waar je zelf niet direct een bijdrage aan hebt geleverd, die je niet direct kunt plaatsen in je ‘successendagboek’.

We zijn heel goed in negatieve ervaringen te registreren en op te slaan

We zijn er heel goed in negatieve ervaringen te registreren en op te slaan. We hechten veel waarde aan die gebeurtenissen. We laten ze onze dag beïnvloeden. Ze wegen zwaar. Iemand snijdt je af op de snelweg, je wordt onvriendelijk behandeld in de supermarkt of krijgt kritiek van een collega. Het blijft hangen. Soms de hele dag. Terwijl daartegenover zoveel mooie dingen staan. Dingen die graag gezien willen worden, maar die we – al dan niet bewust – negeren.

LEES OOK: MINDFUL JE DAG DOOR? DAT DOE JE MET DEZE TIPS!

Als je goed oplet zul je zien dat het leven je voortdurend kleine geluksmomentjes in de schoot werpt. Kleine momentjes die je alleen ziet als je ervoor openstaat. Een mooi gesprekje in de trein, de oprechte groet van de receptioniste. Waar ik hier voor pleit is de aanwezigheid in het moment; het veelbesproken ‘nu’. Er word vaak heel ingewikkeld over gedaan. Maar je hoeft er echt niet eerst voor te mediteren of een yogales te volgen. Je kunt gewoon beginnen. Nu. Geniet van wat er op je afkomt. Ga uit van het goede in de mens, van het goede in je dag. Ga ervan uit dat je vandaag honderd geluksmomentjes gepresenteerd krijgt. En begin ze te tellen. Let goed op, en laat je verrassen. Het begint al als je ’s morgens onder de douche stapt. De warme – of voor sommigen koude – waterstralen op je huid. Dan de smaak van je ontbijt, de frisse lucht als je de deur uitstapt, de begroeting van je collega’s als je binnenkomt of de geur van vers brood bij de bakker, een compliment over je kleding… Zo kun je je hele dag vullen met kleine momentjes van genot. Als je je ogen er maar voor opent. (Foto: Laura Marques/Unsplash)

Krista Hogenboom is coach en Inner Beauty Expert. Ze heeft haar eigen praktijk: steppingup.nl

LEES OOK: MEER NIETS IN JE LEVEN, LAAT JE MEER LEVEN…

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.


'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist