Pak jij regelmatig een wijntje (of meer) simpelweg omdat je vindt dat je het verdiend hebt? Of omdat je ‘een lange dag hebt gehad met veel gedoe’? Misschien gebruik je de alcohol (stiekem) als vluchtroute. 6 x tips om daar vanaf te komen.
1. Herken je ‘zwakke momenten’
Heb jij vooral aan het einde van een lange werkdag behoefte aan dat glas wijn? Weet je zeker dat het weekend een trigger is? Of dat je in de vakantie ‘losgaat’? Er zit niet zelden een vast patroon in. Herken voor jezelf de momenten waarop je standaard denkt: ‘Nu is het tijd voor wijn/bier/cocktails’. Het moment herkennen is de halve weg.
2. Benoem de moeilijke momenten voor jezelf
Heb je zin in alcohol, benoem dat moment dan ook voor jezelf: ‘Nu heb ik zin in alcohol.’ Vaak schenken we gedachteloos iets met alcohol in, zonder na te denken. Benoem de momenten waarop je ‘trek’ krijgt. Doe je dat, dan zul je een patroon bemerken in je motivatie.
3. Vraag je af wat de échte behoefte is
Bedenk je: wat is mijn reden nu te drinken? Is het stress, troost, vind ik dat ik het heb verdiend, is het voor mij een rustpunt? Kijk naar de behoefte erónder: waarom ben je verdrietig, voel je je verongelijkt, waarom heb je die rust zo nodig?
4. Werk aan de onderliggende behoeften
Meestal zijn andere manieren om met je behoeften om te gaan constructiever dan alcohol. Sowieso is het nuttig om te kijken wat er telkens terugkeert en wat je daar op dieper niveau mee kunt. Maar daarnaast kun je óók kijken hoe je op korte termijn aan je diepere behoeften kunt voldoen. Heb je stress? Kijk dan naar manieren waarop je die kunt verminderen. Zoek je troost? Dan is even tegen je lief aan klagen misschien geen slecht idee. Voel je je verongelijkt? Kijk wat je aan de situatie kunt veranderen. Zoek je rust? Analyseer waar het op dagelijks niveau misgaat en probeer in elk geval nú anders met de behoefte om te gaan door bijvoorbeeld een warm, geurig bad te laten vollopen voor jezelf.
5. Leid jezelf af
Als je alcohol wilt drinken, kan dit soms echt als een behóefte voelen. Na een drukke dag bijvoorbeeld. Of als je gefrustreerd of moe bent. Vooral als je, zoals bij het vorige punt las, je ‘zwakke momenten’ herkent, kan het nuttig zijn jezelf op die momenten af te leiden door iets (fysieks) te gaan doen, zoals opruimen of wandelen.
6. Wees niet bang om anders te zijn
Alcohol is sociaal geaccepteerd, sterker nog, je hoort er vaak niet bij als je niet drinkt. Laat je daar niet door weerhouden. Wees niet bang om anders te zijn. Er zijn steeds meer mensen die de negatieve effecten van alcohol serieus nemen en het uit hun leven weren. Misschien zijn ze nog niet allemaal in jouw omgeving te vinden, maar dan moet jij daarin maar een voorloper zijn.
Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte.
LEES OOK: LOIS VERTELT OVER DE PERIODE DAT ZE DRONK: ‘EERST VOND IK HET NOG GRAPPIG’