Ben jij toe aan een heel nieuw begin? Het roer om?

‘Het roer om’, is dat wat je nu wilt? Lees dan vooral even door. Want voor je dat doet, moet je jezelf eerst iets afvragen… En gelukkig hebben we vervolgens een stappenplan.

Het is een beproefd recept in de tijdschriftenbranche, de ‘Het roer om’ artikelen. Let er maar eens op, elk jaar, in bijna elk vrouwenblad, komen ze voorbij. Het gaat dan telkens om (voornamelijk) vrouwen, die besloten hebben te kiezen voor iets heel anders in hun leven. Een andere loopbaan, wonen in een ander land, van huismus tot party animal, het kan van alles zijn. Wat is dat toch met onze fascinatie voor het omgooien van ons leven?

Je kunt altijd helemaal opnieuw beginnen, toch?

Ik weet wel hoe het komt, het appelleert aan ons idee en onze hoop dat we altijd nog een héél andere kant op kunnen. Opnieuw kunnen beginnen. En dat is ergens een heel mooie gedachte. Je kunt je alleen wel afvragen: waar heb je dan al die tijd zo slecht naar geluisterd, dat je uiteindelijk je leven helemaal ómgooit? Er is dan wellicht iets geweest dat je langere tijd hebt weggestopt. Iets waarnaar je wel wilde luisteren, maar dat misschien simpelweg niet kon. Door de omstandigheden bijvoorbeeld. Of doordat je jezelf tegenhield. Daarom is het handig regelmatig jezelf überhaupt regelmatig af te vragen: waar sta ik eigenlijk? En waar ga ik naartoe? Waar ben ik nu gelukkig mee, en waarmee juist niet? Soms krijgen mensen namelijk het idee dat ze alles he-le-maal anders willen doen, simpelweg omdat het op dit moment even niet lekker gaat. Maar dan is het vluchten. En vluchten is geen goede basis voor een heel nieuw leven. Bepaal dus: wil ik weg van waar ik nu ben, of wil ik ergens naartoe?

Besluit je dan toch het roer om te gooien, dan zijn er een aantal tips die je kunnen helpen dat op een duurzame manier te doen.

1. Maak een plan

Je hoeft niet meteen het hele eindidee in gedachten te hebben, maar zorg in elk geval dat je een plan hebt. Een plan dat je in enkele zinnen aan een ander kunt uitleggen. Zo heb je voor jezelf overzichtelijk waar je naartoe wilt werken.

2. Vertel mensen over je plannen

Ontzettend veel plannen blijven hangen in voornemens. Geen wonder dat mensen soms opeens een enorme omslag maken a la ‘roer om’. Wil je iets anders, vertel mensen dan over je plannen. Het zorgt ervoor dat je het gevoel hebt dat het ‘out there’ is en dat maakt de kans groter dat je daadwerkelijk iets gaat ondernemen om je situatie te veranderen.

3. Zet elke dag een kleine stap

Rome, en ook STRESSED OUT, zijn niet in één dag gebouwd. Vaak is het een kwestie van elke dag een stapje richting je doel zetten. Dat kan iets heel kleins zijn, zoals contact opnemen met iemand, het kan natuurlijk ook groter zijn, zoals het opzetten van een website.

4. Realiseer je dat veranderingen tijd kosten

Bij ‘Het roer om’ producties lijkt het altijd alsof iemand binnen twee weken een goedlopend bed and breakfast kasteel had in het zuiden van Frankrijk. Realiseer je dat er in artikelen veel tijdsprongen worden gemaakt en dat in de werkelijkheid veranderingen tijd kosten.

5. Wees bereid de bloed, zweet en tranen erin te steken

Veranderingen kosten niet alleen tijd, maar ook vaak bloed, zweet en tranen. Vaak haken mensen af op het moment dat het moeilijk wordt, maar juist dán moet je doorzetten. Je zult bereid moeten zijn deze erin te steken, als je echt verandering wilt zien.

Maaike Helmer is oprichter van multimedia uitgeverij STRESSED OUT en auteur van ‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles’ (o.a. bekend uit Vrouw/Telegraaf, Grazia, Koffietijd en De Volkskrant). Binnenkort volgen e-courses en Masterclasses om zelf meer innerlijke rust in je leven te krijgen. Schrijf je in voor de Minder Stress Mail, dan houden we je op de hoogte.

LEES MEER: WAAROM IS VERANDEREN ZO MOEILIJK EN HOE LUKT HET WEL?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *