‘Word ik nou telkens ziek van stress?’

Astrid de Jong is radiomaker, dj, moeder en stresskip, ze is op Twitter, Instagram en Facebook te vinden onder de naam astridislief. Elke vrijdag geeft ze wijze raad in onze rubriek: Lieve Astrid. Dit keer: ik ben steeds ziek, is het stress?

Lieve Astrid,
Ik heb een drukke baan en eens in de zoveel tijd kapt mijn lichaam er gewoon mee en word ik ziek. In de zomervakantie bijvoorbeeld. Echt standaard. Het is altijd hetzelfde; eerst krijg ik last van mijn buik en daarna lig ik opeens een week op bed. Daar baal ik ontzettend van. Mijn familie zegt dat het stress is, maar dan? Het zal best dat stress mijn immuunsysteem verzwakt, maar dit is toch niet normaal?
Groetjes, Steedsweerziek

Lieve Steedsweerziek,
Ik ben natuurlijk geen dokter en ik heb je buik niet bij de hand, dus ik zou zeggen: ga eerst even naar de huisarts om lichamelijke oorzaken voor honderd procent uit te sluiten. Het heeft bij mij jaren en jaren geduurd voordat ik begreep dat het niet per ongeluk was dat ik me één keer per maand ontevreden en boos voelde, maar dat ik dan gewoon hartstikke hormonaal labiel ben…

Waarom denken ze dat?
Als jouw familie denkt dat het stress is, waarom denken ze dat dan? Want ‘het is stress’, daar kun je natuurlijk weinig mee. Maar met: ‘We zien dat je slecht eet, weinig slaapt en alleen maar witte wijn drinkt’, ben je al een heel stuk verder. En misschien weten zij ook wel wat die stress veroorzaakt? Want soms is het makkelijker om van buiten af naar een situatie te kijken, en ze zeggen het natuurlijk niet voor niks.

Verhoog je weerstand
Als nu blijkt dat het echt stress is dan kan het heel goed dat dat invloed heeft op je weerstand. En als je de stress zelf – nu even – niet aan kunt pakken, kun je natuurlijk wel je weerstand verhogen door extra beweging, licht, zuurstof, en vezeltjes en vitamientjes tot je te nemen! Dus: plan vooral in drukke tijden extra momenten in om voor jezelf en je weerstand te zorgen, want dat is blijkbaar jouw zwakke plek…

Liefs, Astrid

MEER LEZEN: HOE KUN JE JE GRENZEN VOELEN EN AANGEVEN? DAT LEES JE HIER!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wil jij meer innerlijke rust? Het boek 'NIETS' is nu te koop!

Topmodel | Diabetes type 1 | Coma | Journalist | Burn out | Spirituele crisis.
‘NIETS, mijn zoektocht naar innerlijke rust in tijden van alles.

'Een mooi en eerlijk boek met een groot inzicht' – Roos Schlikker, schrijver

'Een aanrader voor iedereen die met stress te maken heeft' - Eline van der Boog/elineschrijfthier.nl, HEBBAN-recensent

'Mooi, aangrijpend, kwetsbaar, intiem en moedig' - Saskia Smith, journalist